Beslenme uzmanları, okul döneminde öğrencilerin başarısının yanında, sağlıklı beslenmelerinin de çok önemli olduğunu belirterek, çocukların beslenme çantalarına sağlıklı atıştırmalıklar konulmasını öneriyor.

Çocukların büyüme-gelişme ve öğrenme süreçlerini kapsayan okul çağında, sağlıklı beslenmenin büyük önem taşıdığını kaydeden beslenme uzmanları, özellikle sabah kahvaltısı ve beslenme çantasına dikkat çekiyorlar. Uzmanlar velilere, çocukların keyifle tüketeceği az tuzlu atıştırmalık peynirler, Sürmeli peynirli tam buğday ekmekleri ile taze meyve gibi besinlerin beslenme çantalarına koyulmasını öneriyorlar.

Beslenme ve fitoterapi uzmanı Gizem Keservuran, okul çocuklarında Sağlıklı beslenmenin, bedensel, duygusal, sosyal gelişimleriyle okul başarılarını doğrudan etkilediğini belirterek şunları söyledi:

“Okul döneminde sağlıklı beslenen çocukların gelişimi olumlu yönde oluyor ve okul başarısını da etkiliyor. Yetersiz ve dengesiz beslenme ise çocuklarda; şişmanlık-zayıflık, kemik/diş sağlığı bozuklukları, özellikle demir yetersizliği anemisine ek olarak diğer mineral ve vitamin yetersizlikleri görülebiliyor. Özellikle okula yetişme telaşıyla kahvaltı masasına oturmayan çocukların vücut gelişimi ve okul başarısı düşüyor. Okul döneminde yaşanan kahvaltı problemine çözüm olarak sağlıklı bir beslenme çantası hazırlanmalıdır.”

Besleyici değeri yüksek besinler

Çocukların beslenme çantasında taşınması kolay ve besleyici değeri yüksek sağlıklı yiyeceklerin yer alması gerektiğinin altını çizen Keservuran, şunları kaydetti: “Beslenme çantasında mutlaka olması gereken besin grupları var. Özellikle peynir içerdiği yüksek kalsiyum ve fosfor ile çocukların kemik ve diş gelişimini desteklemektedir. Kaliteli protein içeriği ile de hem doku ve kas gelişimini desteklemekte hem de uzun süren tokluk oluşturmaktadır. Burgu peynirli sandviç, kaşarlı tost, ev yapımı Sürmeli peynirli börek ya da onların kolayca tüketebileceği az tuzlu atıştırmalık Burgu ve Topi gibi peynirler en ideal seçimler olabilir. Anneler beslenme çantasına mutlaka Sürmeli peynirle hazırladıkları bir sandviç, yumurta, meyve koymalıdır. Ayrıca cips gibi sağlıksız atıştırmalıklar yerine, çocuğun keyifle eğlenerek tüketeceği az tuzlu yenilikçi peynirler, Topi, Burgu gibi keyifli atıştırmalık peynirleri tercih edebilirler. Beslenme çantalarında fındık, ceviz, badem gibi kuruyemişler ve kuru kayısı, kuru incir, kuru üzüm gibi kuru meyveler hem çocuğun okul başarısını olumlu etkileyecek hem de enerji verecektir.”

Gelen gideni aratır endişesine rağmen Uşak Üniversitesi'nde şafak sayılıyor Gelen gideni aratır endişesine rağmen Uşak Üniversitesi'nde şafak sayılıyor

Beslenme çantasında açma, poğaça, çikolatalı ekmek, hazır meyve suları, gazlı içecekler gibi yağ, şeker içeriği zengin besinlerden kaçınılması gerektiğini hatırlatan Keservuran, “Bu besinlerin fazla tüketilmesi şişmanlık, vitamin-mineral yetersizlikleri gibi olumsuz durumlara neden olmaktadır” diye konuştu.

Beslenme Çantası İçin Örnek Menüler:

Taze sıkılmış meyve suyu-ev yapımı lor peynirli poğaça

Sürmeli peynirli sandviç – meyve

Süt-Ayran – Muratbey taze kaşar peynirli tost -Kuruyemiş

Editör: TE Bilişim