Tablet bilgisayarını Vali Yardımcıs Nevzat Ergün’ün elinden alan doğuştan cam kemik hastalığı yakalanan ve kemikleri 5 yaşındaki çocukla eş değer olan 15 yaşındaki Mehmet Önder okulun en başarılı ismi oldu.

Fatih Projesi kapsamında 81 ilde başlayan tablet bilgisayar dağıtımı Uşak’ta İzzettin Çalışlar Anadolu lisesinde yapıldı. Tablet bilgisayar dağıtımına Vali Yardımcısı Nevzat Ergün, İl Milli Eğitim Müdürü Ömer Bulut, İl Emniyet Müdürü Ogün Toprak birçok daire müdürü katıldı.

ANNESİ BEBEK ARABASI İLE OKULA GETİRİP GÖTÜRÜYOR

İzzetin Çalışlar Anadolu lisesi 9. sınıfta tablet bilgisayar alan öğrencilerin arasında öyle biri vardı ki okuma azmi sınıf arkadaşlarını adeta kendine hayran bırakıyor. Doğuştan tıptaki ismi Osteogenezis Imperfekta olan cam kemik hastalığı ile mücadele eden 15 yaşındaki Mehmet Önder 9. sınıfta arkadaşlarının arasında bebek arabasının içinde oturuyor ve kendine verilecek tableti bekliyordu. Annesi Hatice Önder’in çocuk arabası ile okula getirip götürdüğü küçük Mehmet okulda ders ortalaması en yüksek olan öğrenci.

KARDEŞİ MERT’TE ÇAM COCUK

Kardeşi Mert’in kendisi gibi rahatsız olduğunu dile getiren Mehmet Önder, “Ben doğuştan cam kemik rahatsızlığı ile mücadele ediyorum. Kardeşim 12 yaşındaki Mert’e benim gibi aynı rahatsızlıkla mücadele ediyor. Annem her sabah bizi okula getirip götürmek zorunda kalıyor. Babam Erdal Önder’de sanayide işçi olarak çalışıyor. Ailemin benim okumam için çok özverili davranıyor. Bende onların bu özverilerine çalışarak karşılık vermek istiyorum. Şu anda ders ortalamam oldukça iyi. Okuyup maddi açıdan aileme destek olacak konuma gelmek istiyorum” dedi.

ÖĞRENCİMİZLE GURU DUYUYORUZ

Mehmet’in başarısını takip ettiklerini dile getiren Uşak İl Milli Eğitim Müdürü Ömer Bulut, “Mehmed’in çok özel bir rahatsızlığı var. Ancak kendisi çok başarılı bir öğrenci. Biz öğrencimizi yakından takip ediyoruz. Ailesi de Mehmet’in okuması ve iyi eğitim alabilmesi için çok özverili davranıyorlar. Bugün burada verdiğimiz tabletin Mehmet’in eğitim hayatına çok büyük katkı sağlayacağına eminim” ifade etti. 

BİN 181 ADET TABLET DAĞITILDI

Fatih projesi kapsamında bin 181 adet tabletin dağıtımını yapacaklarını aktaran İl Milli Eğitim Müdürü Ömer Bulut, “Proje kapsamında 2013 yılında 52 öğretmenimiz ve 133 öğrencimize tablet bilgisayarımızı dağıtmıştık. Bu gün ise 7 okulumuzda 263 öğretmenimiz ve 918 öğrencimize tablet bilgisayarımızı dağıtmaya başladık. Çağdaş bir eğitim için teknolojiden faydalanmak adına yapılan bu projeyi çok önemsiyoruz. Umarım yılsonuna kadar Uşak’taki tüm öğrencilerimize tabletlerimizi vermiş oluruz” diye konuştu.    

Osteogenezis Imperfekta (Cam Kemik) Nedir?

Vücudumuzun iskeletini oluşturan kemik dokusu basitçe protein ve minerallerden oluşan bir dokudur. Kemiğin yapısındaki kollajen adı verilen proteinler kemiğin esnekliğini, kalsiyum ve fosfor mineralleri ise sertliğini sağlar. Osteogenezis imperfekta hastalığında kemik dokusundaki temel protein olan kollajenin yapımında genetik bir mutasyon (bozukluk) nedeniyle kemik dokusu yapımında düzensizlik olur. Oluşan kemik dokusu dayanıksız, zayıf ve kırılgandır.

Uşak'ta çocuklara hırsızlığın ne kadar kötü olduğu anlatıldı Uşak'ta çocuklara hırsızlığın ne kadar kötü olduğu anlatıldı

Teşhis ve tedavi

Hastaların çoğunda gözlerdeki beyazlık mavi-gri renktedir. Buna mavi sklera denilir ve osteogenezis imperfekta için oldukça tanıtıcı bir bulgudur. Osteogenezis imperfektanın bazı tiplerinde çocuklarda ayrıca dişlerde çürükler, düzensizlik, sararma, kulaklarda işitme kaybı da görülebilir. Osteogenezis imperfektanın tedavisinde son yıllarda önemli ilerlemeler meydana gelmiştir. Bu hastalıkta damardan veya ağızdan kemik yıkımını önleyici tedaviler başarı ile kullanılmaktadır. Bu tedaviler ile hastalardaki kemik kırıklarının sıklığı azaltılabilmekte, kalıcı iskelet deformitelerinin oluşması önlenebilmekte veya azaltılabilmektedir. Ancak bu tedaviye mümkün olduğunca erken yaşta başlanması gerekmektedir. Çocukta tekrarlayan kırıkların yol açtığı şekil bozuklukları oluşmadan tedavi başlanır ise tedavinin başarı şansı yükselmektedir.

 

Editör: TE Bilişim