ÖĞRETMENLERİN SORUNLARININ ÇÖZÜMÜ İÇİN BİR ADIM ATILMAMIŞTIR

Eğitim Sen Uşak Şube Mali Sekreteri Sadık Şentürk, 24 Kasım Öğretmenler Günü’nün, öğretmenlere methiye düzme gününden öteye geçmediğini, öğretmenlerin gerçek sorunlarının göz ardı edildiğini savundu.

Şentürk, “Yine öğretmene ve eğitime methiyeler dizme günü.

Biz öğretmenler;
Yılda bir gün “övülen”; 364 gün “dövülen”;
Hakaret edilen ve mesleki saygınlıkları yok edilmeye çalışılan; 
Baskı, sürgün ve cezalarla mücadele eden; 
Gaza, suya, gözaltına direnenleriz.

Bugüne kadar hiçbir öğretmenler gününde, öğretmenlerin gerçek sorunları tartışılmamış, yüz binlerce eğitim emekçisinin sosyal ve ekonomik sorunlarını çözme yönünde herhangi bir adım atılmamıştır. Bir bütün olarak düşünüldüğünde sadece öğretmenler değil; bütün eğitim ve bilim emekçileri, yılda sadece bir gün hatırlanmayı hak etmemektedir. Yıllardır yaşadığımız ekonomik, sosyal ve özlük sorunlarına sağlıklı ve gerçekçi çözümler üretilmemiş, çalışma ve yaşam koşullarımız her geçen yıl daha da kötüleşmiştir” şeklinde konuştu.

“SORUNLARIMIZ UYDURMA GÜNLERLE GEÇİŞTİRİLEMEZ”

Uşak Üniversitesi'nin alacağı 55 sözleşmeli personel için yoğun talep! Alım nasıl yapılacak? Uşak Üniversitesi'nin alacağı 55 sözleşmeli personel için yoğun talep! Alım nasıl yapılacak?

Öğretmenlerin sorunları “törenlerle” ya da uydurma “gün” kutlamalarıyla geçiştirilemeyecek kadar büyük olduğunu dile getiren Şentürk, “12 Eylül sonrasında ilan edilen "24 Kasım Öğretmenler Günü" bugüne kadar öğretmenlerin en temel sorunlarının bile gündeme gelmediği "resmi bir gün" olarak görülmektedir. Her 24 Kasım‘da öğretmenliğin kutsallığından, "onurlu bir meslek" olduğundan söz edilerek bildik ezber cümlelerin kullanılması, biz eğitim emekçilerini rahatsız etmektedir. Yüz binlerce eğitim emekçisinin sosyal ve ekonomik sorunlarını çözmek için yıllardır adım atmayanların, öğretmenlerin gerçek sorunlarını görmezden gelenlerin hamasi nutuklarını daha fazla dinlemek istemiyoruz” dedi.

Şentürk, “Her geçen gün artarak devam eden öğretmenlik mesleğinin itibarsızlaştırılması yönündeki söylem ve uygulamalara son verilmelidir. Kaybedilme noktasına gelen mesleki saygınlığın yeniden kazanılması için, öğretmen yetiştirme ve istihdam politikalarının uluslararası standartlara uygun ve bilimsel bir anlayışla ele alınması ve tüm eğitim emekçilerinin ekonomik, sosyal, mesleki ve özlük sorunlarının çözülmesi gerekmektedir. AKP iktidarı döneminde eğitim emekçilerinin çalışma koşullarında ve özlük haklarında ciddi gerilemeler ve hak kayıpları yaşanmış, var olan haklarımızı ortadan kaldıran bir dizi düzenleme hayata geçirilmiştir. Bir taraftan eğitim emekçileri esnek, güvencesiz ve angarya çalışmaya mahkum edilmek istenirken, diğer taraftan 350 bini aşkın işsiz öğretmen kadrolu olarak atanmayı ve mesleklerini yapmayı beklemektedir. Bugüne kadar ataması yapılmayan 40`ı aşkın işsiz öğretmen intihar etmiştir.” Şeklinde konuştu.

Şentürk, sendika olarak taleplerini de şöyle sıraladı:

Tüm bu olanlar karşısında Eğitim Sen olarak taleplerimiz
“Öğretmenler günü olarak 5 Ekim tarihi esas alınmalı ve öğretmenlere hak ettiği değer verilmelidir.
 Eğitim emekçilerinin bugüne kadar yaşadığı ekonomik mağduriyet giderilmeli, adaletli bir ücret artışı sağlanmalıdır.
  Ek ders ücretleri günün şartlarına göre düzenlenmeli ve artırılmalıdır.
 Eğitim-öğretim ödeneği her dönem başında olmak üzere yılda iki kez verilmeli ve bundan bütün eğitim ve bilim emekçilerinin yararlanması sağlanmalıdır.
*Eğitimde esnek, kuralsız, angarya çalışmaya son verilmeli, performans değerlendirmesi ve rotasyon uygulamasına son verilmelidir.
 Gerçek bir toplu sözleşme düzeninin yaratılması sağlanmalıdır.”

Editör: TE Bilişim