ETWİNNİNG PROJESİ İLE GENÇ NESİL BİLGİLENDİRİLECEK

e Twinning projesi tanıtımı için konferans düzenlendi. Konferansta bir konuşma yapan Uşak valisi Seddar Yavuz, “Gelişen ve hızla değişen dünyada bilgiyi takip etmediğiniz takdirde önder ve lider bir ülke olmanın söz konusu değildir” dedi.

Avrupa’da okullar için oluşturulmuş ve ülkemizin de 2009 yılında dahil olduğu eTwinning Avrupa Okul Ortaklıkları Bölgesel Proje Hazırlama Çalıştayı ilimizde yapıldı. İzmir, Manisa, Kütahya, Denizli, Afyonkarahisar, Eskişehir, Isparta ve Burdur illerinden temsilcilerin katıldığı ve ev sahipliğini Uşak’ın yaptığı çalıştay Vali Seddar Yavuz’un açılış programına katılımıyla başladı.

Milli Eğitim Bakanlığı Eğitim Teknoloji Geliştirme ve Proje Dairesi Başkanı M. Hakan Bücük’ün açılış konuşmasını yaptığı çalıştayda, katılımcılara eTwinning hakkında sunum yapıldı.Yapılan sunumda Milli Eğitim Bakanlığı Yenilik ve Eğitim Teknolojileri Genel Müdürlüğü bünyesinde faaliyet gösteren eTwinning Türkiye Ulusal Destek Servisine ülkemizden 24.000'den fazla okul, 40.000'den fazla kullanıcının portala kayıtlı olduğu ve şu ana kadar 7600'den fazla projeye katılım gösterildiği ifade edildi.

“2023 HEDEFLERİNE ULAŞMAK İÇİN SESSİZ VE BÜYÜK BİR DEVRİM GERÇEKLEŞMİŞTİR”

Sunumun ardından bir konuşma yapan ve eTwinning projesinin farklılığını vurgulayan Vali Seddar Yavuz, gelişen ve hızla değişen dünyada bilgiyi takip etmediğiniz takdirde önder ve lider bir ülke olmanın söz konusu olamayacağını ifade etti. Vali Yavuz konuşmasına söyle devam etti:

“Türkiye Cumhuriyeti Devleti 91. Yılında büyük başarılara imza atmakta, hedefimiz olan muasır medeniyete doğru emin adımlarla ilerlemekteyiz. Önümüze koyduğumuz 2023 yılı hedefleri doğrultusunda da Türkiye’de hep birlikte yaşadığımız 12 yıllık süreçte sessiz fakat büyük bir devrim gerçekleşmiştir. Öyle büyük bir hamle ve devrim ki bu kişi başına düşen milli gelir 3 bin dolardan 10 bin dolar düzeyine yükselmiştir. Eğitimde, sağlıkta, ulaşımda, genel anlamda ekonomide gerçekleşen bu refah artışı birçok hizmetin en güzel şekilde sunulmasını sağlamıştır. Bu gelişmeler eğitim sistemimize ayrılan paylar ve gerçekleştirilen projelerde de kendini göstermiştir.Eğitimde elde edilen imkan, fırsat ve kabiliyetler bakımında kıyasladığımızda bugün Avrupa ülkeleri ile yarışacak düzeydeyiz. Avrupa ülkelerinde bulunduğum sürede, İngiltere ile aramızda neredeyse 50 yıllık fark vardı. Daha 90’lı yıllarda üst düzey bürokratlarımıza ancak teknik anlamda bazı imkanlar sunabiliyor bunda da bilgisayara giriş düzeyinde o dönemi yaşayanlar bilir; dır ve dosu anlatıyorduk. Son 12 yılda ise büyük bir hamle ile eğitimi de kapsayan teknoloji hamlesinde; Fatih projesi ile bütün çocuklarımızı bilgi ve teknoloji ile buluşturduk. Şu anda dünya bilgide büyük bir hız yaşanıyor, zira hiçbir döneminde bilgi bu kadar çabuk üretilmemiş ve bu kadar hızlı yayılmamıştır. Eğer siz bilgiyi geriden takip ediyorsanız asla önder ve lider olamazsınız. Dolayısıyla mutlak surette bilgiyi üretmemiz ve üretilene de ulaşmanız lazım. Türkiye’nin şu anda ulaştığı güç ve elde edilen refah düzeyi sağladığı ekonomik refah eğitim alanına da katkı sağlamıştır. İşte son yıllarda gördüğümüz bu olumlu etkileşim, ihracatın 150 milyar dolarları aşması, 500 milyar dolar hedefine erişmemiz, yoğun teknoloji ve ar-ge’ye yapılan yatırımlarla mümkün olacaktır.”

“İSLAM DÜNYASI BATILILARIN İNSAFINA BIRAKILMIŞTIR”

Osmanlıdan günümüze dünya üzerindeki konumumuzu, siyasal ve politik bakışımıza da değinen Vali Seddar Yavuz, “Osmanlı İmparatorluğunun tarih sahnesinden çekilmesiyle birlikte İslam alemi yalnız kalmış, üzerinde yoğun hesaplar yapılan bu geniş coğrafya maalesef kan ve gözyaşına boğulmuştur. İşte bu dönemde, dünyada hakkı, hukuku ve adaleti gür sesle ifade edecek bir devlet kalmamıştır. İslam dünyası sözde batılıların insafına bırakılmıştır. Bu coğrafyada hakkın ve adaletin gür bir sesle ifade edilmesine ihtiyaç duyulmaktadır. Bizler bu ülkede yaşayan 77 milyon vatan evladıyla bu büyük coğrafyada milyonların ikinci adresi, hamisi, sığındığı güvenli bir barış limanı olmuşuzdur. Dün avrupanın kovduğu Nazımın babasına sahip çıkan Türkiye bugün yine yanı başımızdaki ateşten kaçan mağdur ve masumlara büyük bir kucak açarak 2 milyona yakın mülteci kardeşimizi misafir etmektedir. İşte bu bizim büyüklüğümüzün göstergesidir, Türkiye batılı pek çok ülkenin aksine iki yüzlü değil, insana kıymet veren büyük bir devlettir. Bunları bilelim ve buna göre planımızı yapalım, biz medeniyet havzamızla birlikte 2023’e ulaşacak daha büyük hedeflere doğru yol alacağız” dedi.

eTwinning projesini değerlendirdiği konuşmasının son kısmında Vali Yavuz şunları söyledi:

“eTwinning projesi başta öğretmen ve öğrencilerimizi başka kültürlerle, başka dünyalarla buluşturup eşleştirecek. Ancak, siz rekabet gücünüzü zinde tutmuyorsanız başarılı olmanız mümkün değildir, kısa süreli başarılar bizi tatmin etmemeli, Türkiye genç ve teknolojiye yatkın bir nüfusa sahiptir. Bugün ulaştığımız milli gelirimizi ve refahın çıktılarını eğitime kanalize etmek durumundayız, zira eğitim olmadan hiçbir hedefimize ulaşmayacağımız açıktır. İşte bu sebeple eğitimde milli seferberlik anlayışıyla hareket etmeli, her birimiz bu seferberlikte birer gönüllü nefer olmalıyız; kendinize inanın ve güvenin hiçbir zaman yılmayın. Eğitime katkı veren tüm kurum ve kuruluşlarımız, hayırseverlerimizi gönülden kutluyorum. İlimizde bölge illerimizin katılımıyla gerçekleştirilen bu projenin de siz kıymetli eğitimciler ve öğrencilerimiz için hayırlı olmasını temenni ediyorum.”

eTwinning nedir?

eTwinning, Avrupa’daki okullar için oluşturulmuş bir topluluktur.

eTwinning, iletişim kurmak, işbirliği yapmak, projeler geliştirmek, paylaşmak; kısacası Avrupa’daki en heyecan verici öğrenme topluluğunu hissetmek ve bu topluluğun bir parçası olmak için, Avrupa ülkelerindeki katılımcı okullardan birinde çalışan personele (öğretmenler, müdürler, kütüphaneciler v.b.) yönelik bir platform sunmaktadır.

eTwinning, Bilgi ve İletişim Teknolojilerinin kullanımı vasıtasıyla gerekli destek, araçlar ve hizmetleri sağlayarak okulların herhangi bir konuda kısa ve uzun vadeli ortaklıklar kurmasını kolaylaştırarak Avrupa'da okul işbirliğini teşvik etmektedir.

eTwinning Portalı  ana toplanma noktası ve çalışma alanıdır. Yirmi altı dilde mevcut olan eTwinning Portalının bugün yaklaşık 230.277 bireysel üyesi bulunmaktadır ve Avrupa'da iki veya daha fazla okul arasında 5462'den fazla proje* uygulanmaktadır. Portal öğretmenlerin ortak bulması, proje oluşturması, fikirlerin ve iyi uygulamaların paylaşılması ve eTwinning platformunda bulunan çeşitli olanakları kullanarak birlikte çalışmaya başlaması için çevrimiçi araçlar sağlamaktadır.

Uşaklı Prof: Öğrencilerimizin türküden nefret eder halde Uşaklı Prof: Öğrencilerimizin türküden nefret eder halde

2005 yılında Avrupa Komisyonunun e-öğrenme Programının ana hareketi olarak başlatılan eTwinning, 2014 yılından bu yana AB Eğitim, Öğretim, Gençlik ve Spor program olan Erasmus+'a, sıkı bir şekilde entegre edilmiştir. Merkezi Destek Servisi, Avrupa'daki okullar, öğretmenler ve öğrenciler için eğitimi geliştiren 30 Avrupa Eğitim Bakanlığının uluslararası işbirliğinden oluşan European Schoolnet tarafından yönetilmektedir. Ayrıca eTwinning ulusal düzeyde 36 Ulusal Destek Servisi tarafından desteklenmektedir.

Editör: TE Bilişim