Atilla Yeşilada: Önce kendi öğrencimizi eğitelim ve karnını doyuralım Atilla Yeşilada: Önce kendi öğrencimizi eğitelim ve karnını doyuralım
Ebrar İnsani Yardım Eğitim ve Kültür Derneği  (İHH Uşak) tarafından yetim Afgan çocuklarına verilen yaz kursları tamamlandı ve 43 öğrenciye eğitimlerine katıldıklarına dair belge ve eğitimcilere de teşekkür belgesi verildi. 



Uşak Gençlik Merkezi’nde yapılan yaz okulunun kapanış etkinliğine Ebrar İnsani Yardım Eğitim ve Kültür Derneği Başkanı İbrahim Akkaş, Ebrar İnsani Yardım Eğitim ve Kültür Derneği Yetim Birimi Sorumlusu Gönül Güçyeter, eğitimenler, Afganistan’dan gelerek Uşak’ta yaşayan aileler ve çocukları katıldı. Çocuklara katılım belgesi ve çeşitli hediyelerin verildiği etkinlikte, Kur’an-ı Kerim tilaveti okundu, ilahiler söylendi ve Türkçe öğrenen Afgan çocuklar, çeşitli şiirler okudu. Programda Dernek Başkanı İbrahim Akkaş, bir konuşma yaptı ve bu tip etkinliklerin özveri esasıyla devam edeceğini dile getirdi. 



Derneğin eğitim faaliyetleriyle ilgili bilgi veren Gönül Güçyeter, zor durumda olan Afgan ailelere kendi imkanlarıyla ulaştıklarını ve bir çoğunun maddi olanaksızlıklar içinde hayatlarını idame ettirdiğini söyledi. Savaş, hastalıklar ve diğer nedenlerden dolayı Afganlı çocukların babalarını kaybettiklerini dile getiren Gönül Güçyeter, yaşları 11 ve 13 olan çocukların ailelerin reisi pozisyonuna geldiklerini ve hayatlarının baharında bir çok sorumluluğu omuzladıklarını kaydetti. 



Afgan yetimlerin hem babalarından hem de memleketlerinden olduklarını söyleyen Gönül Güçyeter,  “Çocuklar hem babasız, hem de vatansızlar. Hem okula gitmek, hem de annelerine destek olmak zorundalar. Afgan anneler, tabakhane, lokantaların bulaşıkhanesinde ve çoğu kişinin yapmaktan kaçındığı işleri yapıyorlar. Günlük 30 TL’ye dünya kadar bulaşığı yıkayıp, evine ekmek getirmeye çalışan kadınlarımız var. Allah katında bizim bir birimizden hiçbir farkımız yok. Hepimiz onun kullarıyız ve toplumsal adaleti her ne koşulda olursa olsun sağlamamız gerekiyor. Bunun için dernek olarak, kendi imkanlarımızla yaz kursları verdik ve çocuklarımıza gerek dini ve gerekse günlük hayatta işlerine yarayacak bilgileri içeren eğitimler verdik. Tek isteğimiz onların topluma adapte olmaları ve hayatlarını ideal bir şekilde idame ettirmeleri” dedi. 



Toplumdaki mülteci karşıtlığının bazen abartılı seviyelere geldiğini dile getiren Güçyeter, “Afganlı yetim çocuklarımızı toplumla kaynaştırmak için yoğun bir gayret sarf ettik. Üzülerek belirtmek istiyorum ki, istemediğimiz hal ve tavırlarla da karşılaştığımız da oldu. Camide dahi bu çocuklarımızı istemeyenlere rastladık. Neticede bunlar yetim kalmış ve anneleriyle baş başa kalmış çocuklar. Mazluma, gücü yetmeyene, kadına ve kendi ayakları üzerinde duramayana yardım etmek hepimizin vazifesi olmalıdır. Yarın bizim kendi çocuklarımızın da aynı durumla karşılaşmayacağının garantisi yok” diye konuştu. 



Gönül Güçyeter, çalışmanın hayata geçmesinde emek veren tüm eğitimcilere ve gönüllülere teşekkür ettiğini sözlerine ekledi. 
 
Editör: TE Bilişim