Uşak Milli Eğitim Müdürlüğünde Deprem

Uşak’ta 112 okul müdürü için yapılan puanlama sonucu, birçok okul müdürü yeterli bulunmadığı için, meslek hayatlarına öğretmen olarak devam edecek. Puanlamaya giren ve müdür olmaya hak kazananların çoğunun İktidara yakınlığı ile bilinen Eğitim Bir Sen üyesi olması, diğer sendika üyelerinin tepkisine neden oldu.

 14 Mart 2014 tarihinde Resmi Gazetede yayınlanan Milli Eğitim Temel Kanununda yapılan değişiklik gereğince 4 yıl ve üzeri sürelerle okul müdür veya müdür yardımcısı olarak görev yapanların görevleri "hiçbir işleme gerek kalmaksızın" 13 Haziran itibariyle resmen sona erdirilmişti. Milli Eğitim Bakanlığının 17 Haziran’da yayınladığı yöneticilerin görevlendirilme kılavuzuna göre başlatılan süreçte ilk olarak eğitim kurumlarında görev yapmakta olan müdürlerden aynı unvanda 4 yılını dolduranların bulundukları kurumda görev sürelerinin uzatılması için bir değerlendirme sistemine tabi tutuldular.

Uşak’ta toplam 112 okul müdürü de bu değerlendirmeye tabi tutuldu. Yapılan puanlama sonucu, değerlendirmede, Eğitim Bir Sen Üyesi 33 kişi, Türk Eğitim Sen üyesi 8 kişi ve Eğitim Sen üyesi 1 kişi okul müdür olmaya hak kazandı. Bu durum, Türk Eğitim Sen, Eğitim Sen ve Aktif Sen Uşak Şubelerinin tepkisine enden oldu. Bu üç sendikaya kayıtlı yaklaşık 50 üye Uşak İl Milli Eğitim Müdürlüğü binası önünde yaptıkları basın açıklamasıyla durumu protesto ettiler.

“EĞİTİMDE İNFİAL YARATACAK BİR DEĞERLENDİRME”

Basın açıklamasında ilk söz alan Türk Eğitim Sen Uşak Başkanı Ahmet Gürten puanlama sistemini eleştirdi. Gürten, “En kıdemsiz öğretmenin değerlendirmesi 10 puan, öğretmenler kurulunca seçilecek ii öğretmenin değerlendirmesi 10 puan, öğrenci meclis başkanın değerlendirmesi 10 puanken, il, ilçe milli eğitim müdürlerinin değerlendirmesi 25 puan, insan kaynaklarından sorumlu ilçe şube müdürlerinin değerlendirmesi 20 puan, değerlendirilecek eğitim kurumlarından sorumlu şube müdürlerinin değerlendirmesi ise 15 puan idi. Böyle bir değerlendirmede öğretmen ve öğrencilerin değerlendirmelerinin göstermelik etkisi olmuştur” dedi.

Gürten, “Uşak’ta toplam 112 okul müdür ü puanlamaya girmiş olup, Eğiitm Bir Sen üyesi 48, Türk Eğitim Sen üyesi 44, Eğitim Sen üyesi 7, Aktif Sen üyesi 3 müdür vardır. 10 müdür koltuğu da boştadır. Yapılan değerlendirmede, Eğitim Bir Sen üyesi 33, Türk Eğitim Sen Üyesi 8, Eğitim Sen üyesi 1 kişi müdür olarak kalmıştır. 20-25 yıllık okul müdürlerinin bilgisi, becerisi ve kıdemi hiçe sayılmış, bu yöneticilerin görevine son verilmiştir. Bu durum eğitimde büyük infiale, kutuplaşmalara yol açacaktır” uyarısında bulundu.

Uşak Üniversitesi'ndeki Prof: Nasıl bir ilkel düşünce bu? Uşak Üniversitesi'ndeki Prof: Nasıl bir ilkel düşünce bu?

“TARİHİN EN BÜYÜK TASFİYE OPERASYONU

Eğitim Sen Uşak Şube Başkanı Burak yavaş da, “10 Haziran 2014 tarihinde yayınlanarak yürürlüğe giren "Milli Eğitim Bakanlığına Bağlı Eğitim Kurumları Yöneticilerinin Görevlendirilmesine İlişkin Yönetmelik" sonrasında Türkiye çapında bütün eğitim kurumlarında 4 yılı dolduran eğitim yöneticilerinin görevlerinin yerlerine yenilerinin atanması ile birlikte sona ereceği açıklanmıştır.

Milli Eğitim Bakanlığı, tamamen üst düzey eğitim yöneticilerinin değerlendirmelerine dayanan, eğitim kurumları yönetici değerlendirme sonuçlarını dün açıklamıştır. Açıklanan sonuçlara baktığımızda sendikamızın bugüne kadar eğitim yöneticilerinin performans değerlendirmesine tabi tutulması ve atanma biçimleri ile ilgili olarak yapmış olduğu bütün tespit ve eleştirilerin ne kadar haklı olduğu görülmektedir.

Yıllardır eğitim kurumlarını tıpkı bir "şirket" gibi yönetmek, okullarımızı "ticari işletme" haline getirmek için uğraşan MEB, tüm ülke çapında başlattığı siyasal kadrolaşma operasyonu ile başta Eğitim Sen üyesi okul müdürleri olmak üzere, bugüne kadar karşısında engel olarak gördüğü bütün eğitim yöneticilerini tek tek tespit ederek ayıklamıştır. MEB, eğitim yöneticilerini tamamen siyasi iktidar çizgisinde olan kişilerden oluşturarak, piyasacı ve dayatmacı politikalarını yukarıdan aşağıya "emir-komuta" zinciri içinde hayata geçirmeye çalışmaktadır. Bakanlığın bu kadar kapsamlı bir tasfiyeye yönelmesi, aynı zamanda kendi başarısızlığının itirafı niteliğindedir. 

Eğitim yöneticileri değerlendirme sonuçlarına göre görevden alınan ve görev süresi uzatılan okul müdürlerinin sendikal aidiyetine baktığımızda, eğitimde tarihin en büyük tasfiye operasyonu ve siyasal kadrolaşma girişimi ile karşı karşıya olduğumuz anlaşılmaktadır. Türkiye çapında başta Eğitim Sen üyesi okul müdürleri olmak üzere, yandaş sendika üyesi olmayan okul müdürlerinin çok büyük bir bölümü görevden alınmış, beklenildiği gibi yandaş sendika üyelerine alan açılmıştır” dedi.

HÜKÜMETE YAKIN SENDİKA ÜYELERİ ATANDI

Uşak’ta henüz şubesi olmayan Aktif Eğitim Sen Uşak İl Temsilcisi Nihat Çakın ise, “MEB’in 13 Haziran 2014 tarihi itibariyle görevlerinden alınan yaklaşık 16 bin okul müdürünün yeniden görevlendirilebilmeleri için yapılan değerlendirme süresi tamamlandı ve puanlar açıklandı.  Okul ve kurum yöneticilerinin performans değerlendirilmesi için 40 puanı okul içi, 60 puanı da Milli Eğitim müdürlüklerince yapılan puanlamada 75 puanı alabilen müdürler başarılı sayılmışlardır. Okul içi öğretmen, öğrenci ve veliden 40 tam puan alan birçok okul müdürü ise ilçe Milli Eğitim müdürlüklerinden 35 puan verilmeyerek başarısız sayılmışlardır” şeklinde konuştu.

DEĞERLENDİRME ADİL DEĞİL

Çakın, “Değerlendirmenin yüzde 60 gibi sonucu doğrudan belirleyen kısmını ilçe milli eğitim müdürü ve iki şube müdürü ‘kanaat getirmişlerdir’. Tamamına yakını hükümete yakın sendikanın belirlediği kişilerden oluşan yeni atanan İlçe Milli Eğitim Müdürleri ile, bir kısmı atamaları iptal edilen, bir kısmı da geçici olarak görevlendirilen şube müdürlerinin, önceden birlikte çalışmadıkları, adını bile bilmedikleri, yeteri kadar tanımadıkları okul müdürlerine 100 puanlık değerlendirmenin 60 puanlık kısmını nasıl takdir ettikleri merak edilmektedir. Kendi sendikalarına üye olmayanların dışlandığı ve malum sendikanın hazırladığı listeler üzerinden çalışılarak puanlamaların yapıldığı;üyeleri bu milletin evladı ve devlete vatandaşlık bağıyla da bağlı, vergi mükellefiyeti olan diğer sendika mensuplarına ise düşük puanların verildiği görülmektedir” diyerek son konuşmayı yaptı.

Eylemciler, olaysız bir şekilde dağıldı.

Editör: TE Bilişim