Uşaklı Prof: Kasislere bakın eğitim seviyesini anlarsınız Uşaklı Prof: Kasislere bakın eğitim seviyesini anlarsınız

Eskişehir, Üniversite Araştırmaları Laboratuvarı (ÜNİAR) araştırmasında Eskişehir, Ankara, Antalya ve Çanakkale memnuniyet oranı yüksek iller oldu. Aynı araştırmada en fazla memnuniyetsizliğin yaşandığı şehirler sırasıyla; Ağrı, Bitlis, Uşak, Kars, Iğdır, Yozgat, Şırnak, Bayburt, Muş, Kilis, Bingöl ve Hakkari oldu.  ÜNİAR kurucuları Prof. Dr. Engin Karadağ ve Prof. Dr. Cemil Yücel tarafından gerçekleştirilen araştırmada 81 ilde, 126 devlet ve 73 vakıf olmak üzere 199 üniversitede eğitim gören 47 bin 682 öğrencinin birçok farklı alandaki memnuniyetleri belirlendi. Ulaşım imkanları, şehirde kendini güvende hissetme, eğlence, spor, esnafla ilişkiler, öğrencilere karşı halkın tutumu, gezi, sosyal, sanatsal ve kültürel etkinlikler ve sağlık sorunlarının çözümü gibi konularda öğrencilerin cevaplarına göre belirlenen araştırmanın sonucunda üniversite öğrencilerinin yaşamaktan en memnun oldukları şehir, 93 puanla Eskişehir seçildi.

2016’da faaliyetlerine başlayan ve her yıl düzenli olarak, Türkiye genelinde Üniversitelerdeki memnuniyet oranını ortaya koyan Üniversite Araştırmaları Laboratuvarı’nın [ÜniAr) her yıl düzenli olarak yapılan memnuniyet anketinde, Uşak Üniversitesi, sürekli gerileyen bir grafik ortaya koydu.  2016’daki ilk araştırmada, 67’inci sırada yer alan Uşak Üniversitesi, her yıl geriye gitti ve 2022’nin araştırmasına göre, FF notuyla öğrencilerin en az memnun olduğu üniversiteler arasında yer aldı. Araştırmada öğrencilerin en fazla memnun olduğu kurumlar Eskişehir ve Antalya’da yer aldı. ÜniAr’ın kurucularından Prof. Dr. Engin Karadağ’ın Akdeniz Üniversitesi Eğitim Fakültesi’nde ve bir diğer kurucu Prof. Dr. Cemil Yücel’in de Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Eğitim Fakültesi’nde öğretim üyesi olarak görev yapmaları dikkat çekti. 2 öğretim üyesinin bulundukları kentlerdeki üniversitelerinin memnuniyette üst sıralarda yer almaları, bilim çevrelerinde araştırmada yanlı bir duruş olup olmadığı sorusuna yol açtı. 

UŞAK ÜNİVERSİTESİ’NİN İLK REKTÖR DANIŞMANI PROF. DR. YÜCEL DE KURUCULAR ARASINDA

Uşak Üniversitesi Kurucu Rektörü Prof. Dr. Adnan Şişman’ın çalışma döneminde Uşak Üniversitesi Eğitim Fakültesi’nde öğretim üyesi ve rektör danışmanı olarak görev yapan ve şu anda Eskişehir Osman Gazi Üniversitesi’nde faaliyetlerine devam eden Prof. Dr. Cemil Yücel’in kurucusu olduğu ÜniAr’ın son yaptığı, Türkiye Üniversitesi Memnuniyet Araştırmasına göre, Uşak Üniversitesi öğrencilerin memnun olmadığı kurumlar arasında yer aldı. Türkiye’deki tüm üniversiteler sıralamasında, 2016 yılında, 458 puan ve BB notuyla 67’inci sırada yer alan Uşak Üniversitesi, 2017’de 80’inci, 2018’de 89’uncu, 2019’da 96’ıncı, 2020’de 119’uncu, 2021’de 116’ıncı ve 2022’de de 133’üncü oldu. Uşak Üniversitesi son araştırmaya göre sadece devlet üniversiteleri bazında ise, 85’inci oldu ve tüm 2 alanda da FF notu aldı.  

ÜNİVERSİTELERİN TATMİN ORANINI BELİRLİYOR

Türkiye Üniversite Memnuniyet Araştırması [TÜMA] ilk olarak 2016 yılında Üniversite Araştırmaları Laboratuvarı’nın [ÜniAr] kurucuları Prof. Dr. Engin Karadağ ve Prof. Dr. Cemil Yücel tarafından gerçekleşti. Kurumun internet sitesinde amaç ve vizyon şöyle açıklandı: “TÜMA’nın temel amacı, Türkiye’deki üniversitelerin öğrencilerin üniversitelerimizden tatmin olma düzeylerini belirlemek ve bu kapsamda üniversiteleri öğrencilerin tatminkârlık düzeylerine göre sıralamaktır.   TÜMA öğrencilerin üniversite deneyimleri hakkında geniş bir bakış açısı sağlamaktadır. Veriler öğrencilerin ihtiyaçlarının karşılanmasında üniversitelerin ne kadar tatmin edici olduğu hakkında bir fikir sunmaktadır. Öğrencilerin deneyimleri öğrenci memnuniyetinin önemli bir göstergesi olmakla birlikte, memnuniyet eğitim deneyiminin tatminkâr olup olmadığının sadece bir bölümünün resmini bize sunmaktadır. Araştırmamızın üniversitelerin, aday öğrencilerin, velilerin ve politika yapıcıların veri ihtiyacını gidermeye katkıda bulunacağını ümit ediyoruz.” ALİ ARASLI//

Editör: TE Bilişim