Gelen gideni aratır endişesine rağmen Uşak Üniversitesi'nde şafak sayılıyor Gelen gideni aratır endişesine rağmen Uşak Üniversitesi'nde şafak sayılıyor

Kırgızistan-Türkiye Manas Üniversitesi, Gaziantep Üniversitesi ve Amasya Üniversitesi ile birlikte koordinatörlüğünü yürüttüğü “Türk Dünyası Dijital Vatandaşlığı” projesinde Uşak Üniversitesi de paydaş olarak yer aldı. Türk Dünyasının gelecek projesi olarak kabul edilen ve Türk Dünyası Üniversitelerinin yer aldığı platform Türk Dünyasının birlikte hareket etmesinin yanı sıra ortak payda etrafında toplayan, güçlü bir platform olarak dikkat çekiyor.

Çevrim içi olarak 16 Mart 2022’de düzenlenen İş Birliği Protokolü İmza Töreni’nde Uşak Üniversitesinin yanı sıra Türkiye, Azerbaycan, Irak (Kerkük) ve Bosna Hersek’ten 9 üniversite daha protokol imzalayarak proje ortağı oldu.

Protokolü Uşak Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ekrem Savaş, İstanbul Aydın Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yadigâr İzmirli, Uluslararası Vizyon Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fadil Hoca, Uluslararası Saraybosna Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Yıldırım, Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Bünyamin Şahin, Bakü Slavyan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Anar Nağıyev, Nahçıvan Muallimler Enstitüsü Rektörü Doç. Dr. Azad Novruzov, Nahçıvan Üniversitesi Rektörü Doç. Dr. Nurlana Aliyeva ve Qerbi Kaspi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hussein Bagırov imzaladı.

İmza töreninde KTMÜ Rektörü Prof. Dr. Alpaslan Ceylan, Rektör Vekili Prof. Dr. Asılbek Kulmırzayev, Gaziantep Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Arif Özaydın ve Amasya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Süleyman Elmacı proje koordinatörü rektörler olarak konuşma yaptı.

Törende konuşan Uşak Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ekrem Savaş Türk Dünyası Dijital Vatandaşlığı Projesinde yer almaktan duydukları memnuniyeti dile getirerek Türk Dünyasının birlikte hareket etmesini amaçlayan bu projenin Türk bilimine de önemli katkılar sunacağını ifade etti. Savaş konuşmasında Türk Dünyasının ortak bir payda etrafında toplanarak hareket ettiği takdirde bilim başta olmak bir çok alanda önemli gelişmeler kaydedeceğinin altını çizerek böylesine önemli bir projede Uşak Üniversitesinin de olmasının önemli olduğunu sözlerine ekledi.

KTMÜ Genel Sekreter Vekili Doç. Dr. Oktay Özgül, Gaziantep Üniversitesi Turizm Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Erdal Bay ile Amasya Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yücel Öksüz’ün genel koordinatörlüğünde yürütülen Türk Dünyası Dijital Vatandaşlığı, 28 Mayıs 2021’de 71 üniversitenin rektörlerinin katıldığı çevrim içi İş Birliği Protokolü Töreni ile başladı. Açılış Dersi 15 Ekim 2021’de KTMÜ Rektörü Prof. Dr. Alpaslan Ceylan ve Rektör Vekili Prof. Dr. Asılbek Kulmırzayev tarafından verildi. Türk Dünyası ile ilgili dersler, Manas Üniversitesi akademisyenleri tarafından MEDIAMANAS’ın canlı yayınlarıyla 14 hafta boyunca sürdürüldü. Türk Dünyası Dijital Vatandaşlığı Söyleşileri’ne ise Kosova Cumhuriyeti Bölgesel Kalkınma Bakanı Fikrim Damka ve Türk Dil Kurumu Başkanı Prof. Dr. Gürer Gülsevin gibi aydınlar, kanaat önderleri katıldı. Son söyleşide konuk Kırgız Cumhuriyeti Kültür, Enformasyon, Gençlik ve Spor Politikaları Bakanı Azamat Camankulov oldu.

Projeyle Türk Dünyası vatandaşlığı bilincinin oluşturulması, Türk Dünyası Vatandaşları olarak her yerde ve her alanda ortak paydada hareket etme kabiliyetinin geliştirilmesi amaçlanıyor.

Canlı yayınlanan Türk Dünyası Dijital Vatandaşlığı Derslerini ve Söyleşilerini, MEDIAMANAS’ın YouTube kanalından her hafta 3500 öğrenci takip etti.

Türk Dünyası medyasının büyük ilgi gösterdiği, haber konusu yaptığı, Türkiye, Kırgızistan, Kazakistan, Azerbaycan, Rusya Federasyonu, Kosova Cumhuriyeti, Özbekistan, Irak (Kerkük), Kuzey Makedonya, Nahçıvan ile Bosna-Hersek’ten üniversitelerin katıldığı projenin ikinci dönemi için 6000 öğrenci başvuruda bulundu.

İkinci dönemde dersler Amasya Üniversitesi tarafından yürütülecek ve 18 Mart 2022 Cuma günü Türkiye saatiyle 10.00’da başlayacak.

Başarılı öğrencilerden bazıları bu yaz Budapeşte’de eğitim ve bilim kampına gönderilecek.

Editör: TE Bilişim