ALİ ARASLI // Türkiye genelinde dershanelerin miadı doluyor. 2015 yılı sonu itibariyle dershaneler, farklı kulvarlarda hizmet verecekler. Şu anda 2 özel okul bulunan Uşak’ta 2016 yılı itibariyle dershanelerin kapanmasıyla bu sayı 7’ye çıkacak gibi gözüküyor. Dershanelerin kapanması eğitim açısından iyi bir adım olsa da, özel okulların önünün açılması farklı sıkıntıları doğurabilir. 

            Özel okula dönüştürülen dershaneler, yakında ‘Üniversiteyi bizimle kazanacaksınız’ reklamlarıyla gündeme gelirse hiç şaşırmamak gerek. Zaten şu anda merdiven altı diye tabir edilen özel dersler yaygınlaşmış durumda. Bu nedenle maddi durumu iyi olan ve kötü olanın aldığı eğitimde de eşitsizlikler ister istemez baş göstereek. 

THY, Uşak'a uçuş okulu kuruyor THY, Uşak'a uçuş okulu kuruyor

            Bu yazıda mevcut iktidarı hedef almak gibi bir niyetimiz yok, fakat yerel yönetimlere küçük bir eleştiride bulunabiliriz. Çok veya az geliri olanların çocuklarına gönüllerinin rahat edeceği bir eğitim ortamı sunmak, biraz da yerel yönetimlerin elinde.

            Bu noktada küçük bir önerimiz var: MAHALLE MEKTEPLERİ…

            Her mahalleye veya büyüklüğüne göre 2 mahalleye yetecek kadar etüt merkezleri... Fakat daha önceki dönemlerde olduğu gibi göstermelik, bedava öğretmenli, yığma sınıflı ve ömrü 1 ay olanlardan değil.

            Kar amacı gütmeden, profesyonel mantıkla çalışacak ve kontrolü belediyede olacak bir sistem. Öğrenciyi günlük ortalama 2 saat eksik olduğu konularda tatmin edecek ve öğretmenlerin yarı-devlet garantisinde olacağı etüt merkezleri açılabilir. Burada görev alacak öğretmenlere insanca yaşacakları maaşlar verilirse (Malum bugün hala dershanelerde 500 TL aylıkla çalıştırılanlar var) yaptıkları işi sevmeleri sağlanabilir. Atanamayan öğretmenlerin mağduriyeti de bir nebze olsun hafifler.

Öğretmenlerle her yıl sözleşme yapılır performanslarına göre bir sonraki dönem iş imkanı tanınabilir. Tazminatları da yıllık ödeneceği için kurum, zarardayız argümanıyla kapatılmak zorunda kalmaz.  Şimdi bu yazıyı okuyanlar, yerel yönetim (belediye) nasıl böyle bir işi yapacak diye sorabilirler. Belediyenin eğitim hizmeti vermesi yasalarda var. Ki yasal olarak mümkün olmasa da şirket aracılığıyla bu tip bir eğitim hizmeti verilebilir.

Mahalle mektepleri kurulursa, özel dershane veya okullar, yoksul ama zeki çocukları bedava okutarak, onların sırtından reklam da yapamazlar. Böylelikle halk da bu tip oyunlara kanmamış olur…

            Böyle bir hizmet sağlanırsa, eğitimde fırsat eşitliği için önemli bir adım atılır.

            Zamanı varken, bizden söylemesi…

SEVGİYLE KALIN… 

Editör: TE Bilişim