Uşak'ta 120 lira olan kıymalı pideyi 70 TL'ye düşürdü! Tanıtım için yapıyorum, malzemeden çalma yok! Uşak'ta 120 lira olan kıymalı pideyi 70 TL'ye düşürdü! Tanıtım için yapıyorum, malzemeden çalma yok!
ALİ ARASLI///
Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) verilerine göre, 2019’un ilk 7 aylık döneminde, Uşak’tan 148 milyon 601 bin 12 dolarlık ihracat yapılırken, satışların en fazla düştüğü dönemin 9 günlük Ramazan Bayramı tatilinin yapıldığı Haziran ayı olduğu görüldü. TİM’in rakamlarına göre Uşak, bu yıl en fazla ihracatı 26 milyon 33 bin 86 dolarla Mayıs ayında gerçekleştirdi. Siparişlerin Türkiye genelinde azaldığı Ocak ayında 19 milyon 537 bin 95 dolarlık ihracat yapan Uşak, Şubat’ta da 20 milyon 980 bin 41 dolar döviz elde etti. 9 günlük Ramazan Bayramı tatilinin yapıldığı Haziran ayında ise, dış ticarette en büyük kan kaybı yaşandı ve bu dönemde 16 milyon 311 bin 67 dolarlı ihracat gerçekleşti. Söz konusu tablo, Türkiye genelinde de değişmedi ve TİM verileri Mayıs’ta 15 milyar 487 milyon 458 bin 50 dolar olan ihracatın, Haziran’da 10 milyar 580 milyon 595 bin 99 dolara düştüğünü ortaya koydu. 

UZUN TATİLLER EKONOMİ İÇİN CİDDİ KAYIP
Müslümanlar için önemli dönemlerden olan Ramazan ve Kurban Bayramları’nda en çok tartışılan konu tatilin 9 gün ilan edilip, edilmeyeceği oluyor. Kamuda çalışanlar, genel itibariyle 9 günlük bayram tatiline sıcak bakarken, reel piyasada faaliyet gösteren işletmeler ise, uzun sürenin ekonomi için ciddi kayıplara yol açtığını ifade ediyor. 9 günlük tatil baz alındığında, Ramazan Bayramı’nda 6 ve Kurban Bayramı’nda da 5 gün fazladan tatil yapılması, ihracat rakamlarını alt seviyelere çekiyor. Sadece Uşak’ı ilgilendiren TİM verilerini baz alarak, kabaca bir hesap yapıldığında, 9 günlük tatilinin sadece ihracata etkisi yaklaşık olarak 5 milyon dolarlık kayıp olarak ortaya çıkıyor. Öte yandan önümüzdeki Kurban Bayramı’nda, haftanın son 2 iş gününün değerlendirilmesi, kayıpların telafisi için ciddi katkı sağlayacaktır gözüyle bakılıyor. 

UŞAK, EN ÇOK İHRACATI HANGİ SEKTÖRLER VE ÜLKELER BAZINDA YAPIYOR?
Deri ve tekstil üretiminin yoğun olduğu kentler arasında yer alan Uşak, tekstil ve hammaddeleri, halı, hazır giyim ve deri gibi sektörlerde, ihracatını yoğunlaştırıyor. Kent en fazla ihracatı ABD ve Almanya’ya yapıyor. Uşak’ın geçen yıla göre ABD’ye yaptığı ihracat yüzde 111,25 oranında arttı ve Almanya’dan gelen siparişlerde de yüzde 51’lik bir yükselme görüldü. Bunların yanı sıra İtalya, İspanya ve Fransa gibi Avrupa ülkeleri de Uşak için önemli birer pazar. 

(EDİTÖRÜN NOTU: Hesaplama yıllık ihracat rakamının ortalaması alınıp, Haziran ayındaki fark üzerinden ortaya konmuştur). 
 
Editör: TE Bilişim