Kayaağıl 250 TL oldu, Hamamboğazı'nda 100 TL'den yola devam Kayaağıl 250 TL oldu, Hamamboğazı'nda 100 TL'den yola devam
USAKPORT.COM///
Uşak İl Genel Meclisi Başkanı Nuri Demir, Belkaya köyünde bulunan memba suyunun ekonomiye kazandırılması için bir fizibilite çalışması yapılması gerektiğini belirterek, “Burada bir arıtma tesisi kurulması durumunda tesis çalışabilir. Dileğimiz, böyle bir kaynağın atıl kalmak yerine, kamu veya özel sektör tarafından işletilmesidir” dedi. 
Uşak’ta yaklaşık 4 yıldır üretime kapanan Belkaya köyündeki memba suyu tesisinin yeniden ekonomiye kazandırılması isteniyor. Daha önce tesisi İl Özel İdaresi’nden kiralayan bir şirket, ortaklar arasındaki anlaşmazlık nedeniyle, kuruma verdikleri taahhütleri yerine getiremedi ve hukuki süreç başladı. İl Özel İdaresi lehine karar verilen yargı sürecinin ardından, tesiste her hangi bir faaliyette bulunulmadı. Ayrıca bu dönemde, Belkaya suyunun yoğun arsenik miktarı nedeniyle kullanılmadığına dair bir kanı ortaya atıldı ve bilgi kirliliği oluşturuldu. Belkaya memba suyu tesisiyle ilgili bir açıklama yapan Uşak İl Genel Meclisi Başkanı Nuri Demir, suyun temiz olduğunu ve 100 yılı aşkın süredir tüketiminin yapıldığını her hangi bir sağlık problemine yol açmadığını kaydetti. 

AB DEĞERLERİ AŞAĞIYA ÇEKTİĞİ İÇİN SIKINTI YAŞANIYOR
Belkaya suyunun yaklaşık 10 yıl önce, Avrupa Birliği’nin belirlediği değerlerin daha altında kaldığını, fakat son yıllarda yapılan yeni düzenlemelerle, bu durumun tersine döndüğünü anlatan Nuri Demir, “Avrupa Birliği içme suyu kriterlerini düşürdü ve daha önceki değerleri aşağıya çekmiş. Değerler düşünce, bazıları, normal değerlerin 2 ve 3 puan yükseğinde kalmışBu değerleri tutturmamız gerekiyor. Köylü içiyor ama kimseye bir şey olmadı. Buna göre köylerde sıkıntıya düştüğümüz yerler var. 10 yıl önce hiçbir sakıncası olmayan ve kabul edilebilir değerin altındaki değerler kabul edilemez durumda” dedi. 

ARITMA TESİSİ, TÜM SORU İŞARETLERİNİ ORTADAN KALDIRIR
“Oradaki su için arıtma tesisi kurulması lazım” diyen Nuri Demir, şöyle devam etti: “Arıtma tesisi kullanılan kapasiteye göre maliyetli bir şey. Tesis için kapasiteye göre yapılacak bir yatırım olur. Arıtmanın yıllık bakım ve onarım gibi maliyetleri de var. Ticari olarak hesap yapılması lazım ve şu anda öyle bir çalışma yok.  Kaynak katma değere dönüşür ve Uşak bölgesine satılsa bile nakliyeden ciddi kar edilir. Suyun tek masrafı nakliye, işçilik, ambalaj ve diğer giderler üzerine biniyor. Tesis çalıştırılabilir ve bu mümkün ve azından fizibilite yapılması lazım. Litre maliyeti ortaya çıkarılabilir”.

UŞAK’IN PARASI UŞAK’TA KALSA YİNE YETER
Ambalajlı suyun artık bir ihtiyaç haline dönüştüğünü ve köyde ikamet edenlerin dahi il ve ilçelerinden damacana ile su temin ettiklerini belirten Nuri Demir, “Neticede başka şehirlerin suyu geliyor ve nakliyesi de eklenerek, fiyat artıyor. Burada daha düşük fiyata içme suyu kullanılır. İçme suyunda, artık vatandaşın yarısı hazır suyu tercih ediyor” ifadelerini kullandı. Demir, kentteki şebeke sularının tümünün gerekli kriterlere uygun olduğunu sözlerine ekledi. 

 
Editör: TE Bilişim