Kayaağıl 250 TL oldu, Hamamboğazı'nda 100 TL'den yola devam Kayaağıl 250 TL oldu, Hamamboğazı'nda 100 TL'den yola devam
Uşak Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı S. Selim Kandemir, Uşak Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Sezer ve Karahallı Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Adalet Ercan ortaklaşa düzenledikleri basın açıklamasında, tüm işverenleri 'İstihdam Seferberliği 2019' kapsamında uygulanan desteklerden yararlanmaya davet etti. 

Kandemir, 25 Şubat 2019 tarihinde TOBB Başkanımızın ev sahipliğinde; Hazine ve Maliye Bakanı, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı, Oda ve Borsa başkanlarının katılımıyla “Burası Türkiye Burada İş Var” sloganıyla İstihdam Seferberliği 2019 kampanyası başlatıldı. 
İstihdam Seferberliği 2019 kapsamında iş dünyamıza, girişimcilerimize 8 farklı teşvik sunuluyor ve bunların pek çoğu tarihi destekler. İstihdam Seferberliği desteklerinden yararlanan işverenimiz, girişimcimiz hem il ekonomisinin büyümesine katkı sağlayacak, hem de Türkiye geleceğine yatırım yaparak kazanan olacak’’ dedi.

Kandemir, uygulama hakkında şu detayları verdi: "Yeni istihdam seferberliği, işe yeni alınan işçiler için Mayıs 2019’a kadar ücret desteğini ve sonrasında 1 yıl için SGK ve vergi desteği, kısa çalışma ödeneği, asgari ücret desteği, düzenli yapılan ödemelere devamlı destek, kalkınmaya ilave estek, işbaşı eğitimi ve istihdam ve ihtiyaca uygun nitelikli işgücü eğitimine tam desteği baz almaktadır.
             3 aylık maaş desteği ve 12 aylık dilimdeki sigorta primi ve vergi desteği yeni işe alınacakları kapsamaktadır. Burada işletmelerimizin dikkat etmesi gereken husus, yeni istihdamla birlikte mevcut çalışanların da işlerine devam etmeleridir. İlk defa işe alınanların kadın, engelli ve 18-25 yaş arası erkek olmaları durumunda, söz konusu destek 18 ay sürmektedir. Bu destekten yararlanan işletmelerimizin ilk 3 ayın ardından yeni çalışan için yapacağı maliyet aylık 2021 TL olacaktır ve yararlanmak için en önemli şart, işe alımın 1 Şubat ve 30 Nisan 2019 arası olmasıdır.
            Devletin vereceği istihdam desteği kapsamında, işçi başına yıllık ortalama 13 bin 356 TL gibi bir destekleme söz konusu olacaktır. Yine teşvikler kapsamına kısa çalışma ödeneği de eklenmiştir. Ekonomik sebeplerle;  işyerinde çalışma sürelerini geçici olarak azaltmak durumda kalan işverenlere ve 3 ay boyunca azaltılan süreye ilişkin çalışanlarının ücreti devlet tarafından sağlanacaktır. Bu noktada işverenlerimizin Bağ-Kur’e başvurmaları ve İşsizlik Sigortası Fonu’ndan almaları gerekmektedir.
            Yeni istihdam sağlamayan, 2018 yılı ortalamasının altına düşmeyen ve primlerini düzenli olarak ödeyen işletmelere de asgari ücret destekleri verilecektir. Çalışan sayısı 500’ün altında olan işletmelere 12 ay boyunca işçi başına aylık 150 TL ve 500’ün üzeride personeli olan firmalara da 12 ay boyunca çalışan başına aylık 101 TL devlet desteği verilecek. Bunların yanı sıra primleri düzenli ödemeye 5 puanlık destekleme devam edecek. Kalkınmada öncelikli 51 ilde ve 2 ilçede; sigortalıların SGK primlerine 5 puanlık indirime ilave olarak, 6 puan daha eklenecek.
            İşbaşı eğitimleri sonrasında da devletimiz bazı desteklerde bulunacak. Katılımcılara 3 ay süreyle aylık 2.021 TL ödenecek, imalat sanayi ve bilişim sektörlerinde süre 6 ay uygulanacak, siber güvenlik, kodlama, yenilenebilir enerji vb. mesleklerde 18-29 yaş arası gençler için 9 ay süreyle uygulanacak ve aylık 2.210 TL ödenecek, katılımcıların genel sağlık sigortası ile iş kazası ve meslek hastalıkları primleri devlet tarafından karşılanacak ve 2-5 yaş arası çocuğu olan imalat sanayide işbaşı eğitim programına katılan kadınlara ilave olarak aylık 400 TL çocuk bakım desteği verilecek.
İstihdam Seferberliği kapsamında Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığıile TOBB arasında MEGİP imzalandı ve bu protokol odamıza da önemli bir misyon yükledi. Buna göre  Oda-Borsalar ve İŞKUR il müdürlükleri aracılığıyla mesleki eğitimler düzenlenecek. Kurslar, teorik ve pratik eğitim olarak 8 aya kadar sürebilecek.  Nitelikli işgücü işverenlerin talepleri doğrultusunda oluşturulacak eğitim programı ile yetiştirilecek. Bu destekten yararlanan işletmelere devletimiz kişi başına toplam 16 bin 168 TL katkı sağlayacak. Devletin istihdam seferberliği teşviklerinden 5 aya kadar geriye dönük yararlanma imkanı da tanınacak. Yeni istihdam seferberliğinin ve işletmelere sağlanacak teşviklerin, işverenlere, çalışanlara ve ülkemize hayırlı olmasını diliyoruz". 
 
Editör: TE Bilişim