DEFTERDARDAN “BORÇLARINIZI KOLAYCA ÖDEYİN” ÇAĞRISI

Uşak İl Defterdarı İhsan Özbay,  “Bazı alacakları yeniden yapılandıran 6552 Sayılı Kanunla emlak vergisinden, gecikme zamlarına, araç muayenesinden araç cezalarına kadar birçok kalemi kapsayan cezaları yeniden yapılandırmıştır. Bazı cezaların ise tahsilinden de vazgeçilmiştir” diyerek devlete borcu olan mükelleflere başvuru çağrısı yaptı.

Uşak Serbest Muhasebeciler ve Mali Müşavirler Odası (Uşak SMMMO) üyelerine yönelik, son torba yasa içerisinde kabul edilen, “Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılmasına dair 6552 Sayılı Kanun” hakkında bilgilendirme toplantısı yapıldı. Toplantıya, Uşak İl Defterdarı İhsan Özbay, SGK Uşak İl Müdürü İbrahimÖztürk, Uşak Vergi Dairesi Müdürü Refik Akgün ve Uşak SMMMO Başkanı Uğur Albayrak konuşmacı olarak katıldı.  

Açış konuşmasını yapan Defterdar İhsan Özbay, “Halk arasında torba kanun olarak bilinen 6552 sayılı kanunun, bir af kanunu olarak algılansa da aslında devlete ait borçları yapılandırdığını” açıkladı.

“TÜM MÜKELLEFLER YARARLANSIN İSTİYORUZ”

Özbay, “6552 sayılı kanun, çeşitli sebeplerden devlete ve devlet kurumlarına borcunu ödeyemeyenler için önemli bir yasadır. Bu yasa ile devlete ait borçlar taksitlendirilerek ödeme imkanı sunuluyor. Aynı kanun, aidat borcu bulunan oda üyelerimize de kolaylıklar getiriyor.” şeklinde konuştu.

Özbay,  6554 sayılı kanunla devlet alacaklarının 36 ayda 18 eşit takside kadar bölünerek tahsilinin hedeflendiğini belirterek, “Biz borcu bulunan mükelleflerin hepsinin bu kanundan yararlanmasını istiyoruz. 30 Nisan 2014 tarihinden önceki alacaklar yeniden yapılanacaktır. Bu yasadan yararlanmak isteyen mükellefler, yazılı olmak şartıyla 1 Aralık 2014 mesai bitimine kadar ıslak imzaları ile kendileri vergi dairelerine başvuracaklardır. Başvurular, internet ya da postayla yapılabilir ancak bağlı bulunulan vergi dairelerinde bilgilendirmelerin de yapılacağı göz önünde bulundurulmadır.” dedi.

Uşak'ta 1 TL'ye çay  haberlerinin ardından kahveci esnafından ilk reaksiyon Uşak'ta 1 TL'ye çay haberlerinin ardından kahveci esnafından ilk reaksiyon

“BAZI ALACAKLARDAN VAZGEÇİLDİ”

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Uşak İl Müdürü İbrahim Öztürk, “6552 sayılı iş kanunu ile bazı kanun ve kanun hükmünde kararnamelerde değişiklik yapılması ile ilgili alacakların yeniden yapılandırılmasına ilişkin” bilgilendirmelerde bulundu.

Öztürk yaptığı açıklamada iş kanununa ilişkin kapsama giren alacaklardan söz ederek, “Yapılan düzenleme ile 30 Nisan 2014 tarihine kadar işlenen fiillere ilişkin olup, 31 Aralık 2014 tarihine kadar tebliğ edildiği halde ödenmemiş veya eksik ödenmiş olan idari para cezası asıllarının yüzde 50’si ile Yİ-ÜFE aylık değişim oranları esas alınarak hesaplanacak. Tutarın ödenmesi halinde idari para cezası asıllarının kalan yüzde 50’si ile idari para cezasına uygulanan gecikme cezası ve gecikme zammı gibi fer’i alacaklarının tamamının tahsilinden vazgeçilecektir. Yapılandırma kapsamındaki borç asılları ile bu borçlar için ödeme sürelerinin bittiği tarihlerden 10 Eylül 2014 tarihine kadar geçen süre için Yİ-ÜFE aylık değişim oranları esas alınarak hesaplanacak tutarın ödenmesi halinde, bu borçlara uygulanan gecikme cezası ve gecikme zammı borçlarının tahsilinden vazgeçilecektir.”dedi.

“BORCUNU YAPILANDIRAN SAĞLIK HİZMETİ ALABİLECEK”

Öztürk, yapılandırmada ödeme ve taksit seçenekleri ile ilgili ise şu bilgiler vererek, ‘’Borçlarla ilgili yapılandırma durumundan, yapılandırma başvurusunda bulunan borçluların ödeyecekleri tutar; idari para cezalarının yüzde 50'si silinecek geriye kalan yüzde 50'sine ise Yİ-ÜFE oranı uygulanarak hesaplama yapılır. Diğer kapsama giren alacaklar için borcun aslı ile aylık Yİ-ÜFE değişim oranları esas alınarak hesaplanacaktır. Yapılandırma kapsamında yer alan genel sağlık sigortası primi, tescili yapılmış olup da gelir testine başvurmayanlar 30 Nisan 2015 tarihine kadar Kaymakamlıklardaki sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakıflarına gelir testine başvurmaları halinde GSS tescil başlangıç tarihinden itibaren belirlenen gelir testi sonucuna göre borç tahakkuku yapılacaktır. Yapılandırma kapsamında olup borcunu yapılandıran ve taksitlerini düzenli ödeyen 4b sigortalılarımız sağlık yardımından da faydalanırlar.” ifadelerini kullandı.

Öztürk, vatandaşlara bu imkândan yararlanmaları için Uşak İl Müdürlüğüne müracaat etmeleri, çağrısında bulundu. Toplantı karşılıklı soru, cevap şeklinde devam etti.

Editör: TE Bilişim