Uşak Belediyesi, emekliye çayı 1 liradan satacak! Uşak Belediyesi, emekliye çayı 1 liradan satacak!
 Hafta sonu ‘mükerrer’ Resmi Gazete’de yayımlanan ‘2015 yılı Ekonomik Programı’ ekinde dolar kurunun program tahminlerinin üzerinde gerçekleşmesinin etkisiyle doğal gaz alım maliyetleri artan BOTAŞ’ın, zarar ettiği vurgulandı. Kur artışı üzerine ekim ayında gaza yüzde 9 zam yapıldığı belirtilen ek programda, “Ortalama doğalgaz satış fiyatları ile alım maliyetlerinin dengelenmesi ihtiyacı devam etmektedir” denildi. Doğalgaz sektörü uzmanları, program ekinde ‘satış fiyatları ile alım maliyetlerinin dengelenmesi’ olarak ifadesini bulan doğalgazda zam ihtiyacını hesapladı. Sektöre göre dolar kuru, Mayıs 2013-Eylül 2014 arasında yüzde 24 arttı. Ekim ayında yüzde 9’luk zam yapıldı, kur artışının etkisinin sıfırlanması için yüzde 15 daha zamma ihtiyaç var. 1 Ekim’de gaza zam yapıldığını anımsatan Zorlu Enerji Doğalgaz Grubu Genel Müdürü Fuat Celepci bu zamla birlikte zararın küçük de olsa bir bölümünün karşılanmasının mümkün hale geldiğini söyledi. Celepci, gazda uygulanan sübvansiyona işaret ederek, maliyet bazlı fiyatlandırmaya dönülmesinin hem sektör, hem tüketiciler için önemli olduğunu söyledi. Bu arada ek programda, ithalde alınan KDV kapsamında BOTAŞ’ın vergi borcuna da yer verildi. BOTAŞ’ın 2014 yılında 5.3 milyar TL olması beklenen cari borcunun yalnızca 2.3 milyar TL’sini ödeyebileceğinin öngörüldüğü kayıtlara geçirildi. Rus enerji şirketi Gazprom’un Başkan Yardımcısı Alexander Medvedev, Türkiye’nin talep ettiği doğalgaz fiyatlarında revizyon konusunu ele almak üzere bugün Ankara’ya geliyor. Fyatlarda bir revizyon söz konusu olursa bu karar 1 Ocak’tan itibaren geçerli olacak.

UŞAK HALKI EKİM FATURASINI ZAMLI ÖDEMİŞTİ
Söz konusu haber, Uşak'taki 30 bini aşkın doğalgaz abonesini tedirgin etmeye yetti. Ekim ayında doğalgazı zamlı ödeyen vatandaş, ikinci zamla belinin iyice büküleceğini düşünüyor. Doğalgaz fiyatlarının özellikle çalışan kesimin belini büktüğünü belirten Kamu Sen Uşak Şube Başkanı Mehmet Özkuk, "Zam çalışanları zor duruma sokmuştu. Şimdi ikinci bir zamdan söz ediliyor. Kıt kanat geçinen vatandaşımız gelen bu zamlarla nasıl başa çıkacak" dedi. 

BU KIŞ SOĞUK GEÇECEK, DOĞALGAZ SARFİYATI ARTACAK
Öte yandan meteoroloji uzmanları, bu yıl kışın sert geçeceğini ifade ediyor. Sonbaharın normal seviyede seyrettiğini ve kış döneminin de bir önceki döneme göre soğuk olacağını dile getiren uzmanlar, bu yıl enerji sarfiyatının bir önceki döneme göre daha fazla olacağını bildirdi. BORSA GÜNDEM / UŞAK PORT
Editör: TE Bilişim