Uşak'tan yoğun katılımın olacağı Afyonkarahisar Tarım Fuarı için asayiş berkemal Uşak'tan yoğun katılımın olacağı Afyonkarahisar Tarım Fuarı için asayiş berkemal
 DSYB Uşak’ta toplandı

Uşak İli Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği tarafından organize edilen, “Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği (DSYB) Ege Bölgesi Birlik Bölge Toplantısında konuşan Türkiye Damızlık Sığır Yetiştiricileri Merkez Birliği Başkanı Cemalettin Özden, birlik olarak boğa sperması konusunda "Gentürk" markasıyla ihracata başladıklarını, kısa vadede çevre coğrafyada etkili olmayı planladıklarını söyledi.

Ramada Otelde yapılan toplantıya, Türkiye DSYB Merkez Birliği Başkanı Cemalettin Özden, Uşak  DSYB Başkanı Ahmet Yılmaz, Uşak İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Erkan Kahraman, Uşak Veteriner Hekimleri Odası başkanı Özgür Uğur, Ege Bölgesi Birlik Başkanları ve Uşak Birlik başkanları katıldı.

“UŞAK DSYB ÜST SIRALARDA”

Toplantıda söz alan Uşak DSYB Başkanı Ahmet Yılmaz, “Uşak gerek hayvansal gerek bitkisel ürünler üretiminde önemli bir yer kaplıyor. Bugün kayıtlardaki büyükbaş ve küçükbaş hayvanlarla üretilen et, süt ve yumurta ile Uşak DSYB önemli bir yer oluşturmaktadır. DSYB’ler içinde Uşak vizyonu olan üreticiyi memnun eden bir yapısı söz konusudur. Birliği Uşak’ta kuralı 20 yıl geçti. Bu 20 yıl içerisinde, üreticimizin hakkını koruduk, çiftlik kurduk. Laboratuvarlar oluşturduk” dedi.

“GENTÜRK DÜNYAYA YAYILACAK”

Türkiye’de sığır ıslahı konusunda faaliyet gösteren tek yetiştirici örgütünün DSYB olduğunu söyleyen, Türkiye DSYB Merkez Birliği Genel Başkanı Cemalettin Özden, “Damızlık Sığır Yetiştiricileri Merkez Birliği 1995 yılında kurulmaya  başlanmış olup, 2013 yılı itibarıyla 81 üye il Birliği’nin üst örgütüdür. Bin 800 çalışanı, 850 araçlık saha hizmet yarışına devam eden, Türkiye Damızlık Sığır Yetiştiricileri Merkez Birliği ön soy kütüğü ve soy kütüğüne kayıtlı toplam bir milyon üye işletme ve 8 milyon 800 bin baş sığırın kayıtlarını takip etmektedir” bilgisini verdi.

Yürütmekte oldukları ıslah faaliyetinin temelini, suni tohumlama, yeni doğan buzağıların küpelenmesi ve verim kontrolleri ile ilgili denetim altyapısının iyileştirilmesi olduğunu kaydeden  Birlik Başkanı Özden, Türkiye’de sığır ıslahı konusunda faaliyet gösteren tek yetiştirici örgüt olduklarını, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile yürüttükleri projelerle uluslararası alanda iddialarını artırmak istediklerini ifade etti.Birlik bünyesindeki Menemen Suni Tohumlama İstasyonu’nda geliştirilen spermaların ihracatına başlandığını söyleyen Özden, “Yetiştiricilerimizin alın terinin bir meyvesi olan Gentürk, sperma üretiminde kendisini kanıtlamıştır. Önümüzdeki dönemde milli markamız Gentürk, Türk Cumhuriyetleri, Ortadoğu, Balkanlar ve Kuzey Afrika ülkeleri olmak üzere çevre coğrafyaya hızla yayılacaktır. Bu kapsamda Gentürk boğalarının yetiştirilmesi amacıyla Polatlı’da arazi satın alındı. Bugün yapılacak toplantının, Türkiye hayvancılığına hayırlı olmasını diliyorum’’diye konuştu.

Editör: TE Bilişim