Uşak’ta siyaset yapan, daha önce AK Parti’den Milletvekili aday adayı olan ve Amerika’da Texas ve Tulsa Üniversitelerinde doktora ve doçentliğini yaparak petrol mühendisliği alanında eğitim veren Doç. Dr. Ekrem Kasap, Rusya ve Ukrayna arasındaki gerilimden petrol fiyatlarının neden olumsuz etkilediğine dair merak edilen sorulara yanıt verdi. Petrol endüstrisinde üretimin günlük olduğunu ve depolamanın fazla olmadığını belirten Kasap, “Petrol endüstrisinde üretim günlüktür ve çok fazla depolama olmuyor ve olsa da kimse bunu kullanmaz.  Diyelim ki 75 milyon bir varil kullanım var ve 1 milyon, 2 milyon varil kesinti olursa fiyatlar üste çıkabilir.  Herkes bunu talep eder ve arz talep dengesi bozulabilir. Fiyatlarda çok ciddi bir oynama olur. Yüzde 1’lik ve yüzde 2’lik bir değişim olsa bile fiyatlar oynar. Yok olduğu zaman ülkeler bunu bulmak zorunda ve kontrol oradan geliyor” dedi.

DÜNYA RUSYA’DAN PETROL ALMIYORUZ DERSE, 5 İLA 10 YIL FİYATLAR DALGALALI SEYREDER
Petrol üretimde arzın küçük bir bölümünün dahi kesilmesinin hayati bir öneme sahip olduğunu belirten Kasap, “Dünya bugün Rusya’dan petrol almıyoruz derse dahi bunun için en az 5 ila 10 yıl gibi bir süreye ihtiyaç var.  Rusya günlük 8 ila 10 milyon varil üretiyor. Rusya’dan kimse petrol almazsa tabi petrol fiyatları yükselir. 10 yıl sonra sistem rayına oturur ve ona göre yatırım ve üretim yapılır ve yaşayabilir. Başka ülkeler onun ürettiği petrolü piyasaya sürecek bir yatırım yapmak istese 5 yıl ve 10 yılı bulur. Ama arzı bu şekilde değiştirse bile talep böyle olmuyor. Talebin acil olmasından kaynaklanan bir durum var. Ülkelerin petrole ihtiyacı varsa vardır ve süreklilik olması gerekiyor. 2 veya 3 günlük bir kesinti bile çok büyük bir durumdur.  İnsanların rahatı ve ekonomi buna bağlı. Sanki ekonominin boğazını sıkmak gibi bir şey” dedi.

FİYATLARI PİYASA ARTIRIYOR

Uşak Belediyesi'nin yüzde 150 gibi fahiş zam yaptığı yerde, Banaz yüzde 50 zamla vatandaşı düşündü Uşak Belediyesi'nin yüzde 150 gibi fahiş zam yaptığı yerde, Banaz yüzde 50 zamla vatandaşı düşündü

Petrol fiyatlarını piyasanın artırdığını belirten Kasap, "Esas Rusya’nın hayati önem taşıdığı konu da doğalgazdır. Petrol arzında kısıtlama olduğunda çok ciddi bir problem olur. Bu nedenle de petrol fiyatları artıyor. Rusya petrol üretimini kısmadan fiyatları yükseltmiş oluyor. Spekülasyonu bu piyasada oynayanlar yapıyor. Rusya kriz çıkarıyor ve spekülatörler de kriz var gerekçesiyle fiyatları hareketlendirir. Kıtlık olacak mantığıyla herkes hücum edince fiyatlar pik yapıyor." dedi.

KASAP: BİZ MAĞDURUN YANINDA OLMALIYIZ
Uzmanlık alanının dışında Rusya ve Ukrayna gerilimini değerlendiren Kasap, şöyle konuştu: “Bu olay çok tipik bir olay ve bence bu Ukrayna’nın 15 Temmuz’u gibidir. Emperyal ülkeler kullandıkları ülkenin elinin altından kayıp gitmesine razı olmuyor. Biz yıllarca ABD’nin gölgesinde yaşadık ve bizim bağımsızlığımızı hazmedemiyor. Biz Ukrayna’nın yanında durmalıyız ve bence Boğazları da kapatmalıyız. Bizim güvenilirliğimiz için haklısın yanındayız ve haksızın karşısındayız. Sıcak çatışmaya da girmeye gerek yok. Bizim Türk-İslam medeniyeti adalet üzerine kurulmuştur. İdeoloji, Ülkü, ve Adalet menfeatime göre değişim göstermez. Bu bizim savaşımız değil, bizi ilgilendirmez diyemeyiz. Sıcak savaşa karışmayalım ama mazlumun yanında olduğumuzu göstermemiz lazım. Rusya ile ticari ilişkilerimiz falan filan diyemeyiz. Biz her yanlış yapana yanlış yapıyorsun adaletli davran diyebilmeliyiz. “ ALİ ARASLI//

Editör: TE Bilişim