Kuyumcu ve sarrafların ışık altında göz kamaştıran altın ve gümüşleri artık ışıldamayacak. Tarihi bedesten de bulunan iş sarraf ve kuyumcular binayı boşaltıyor. Yaklaşık 35 yıldır Kuyumcular çarşısı olarak kullanılan tarihi binanın bundan sonra ulusal çapta faaliyet gösteren büyük bir elektronik eşya satıcısı firmaya tamamen kiralandığı söyleniyor.

Tarihi binanın sahibi Halil Erdoğmuş’un kiraları düşük bulduğu gerekçesiyle, binada bulunan 30 kiracısına ihtarname çektiği, daha önce tahliye taahhütnamesi imzalayan esnafın büyük bölümünün boşalttığı, kalan az sayıda esnafında uygun işyeri aradığı öğrenildi.

“ELEKTRONİK MAĞAZASI OLABİLİR”

Edinilen bilgilere göre, tarihi binanın kira bedelleri düşük kalınca, sahibi Halil Erdoğmuş, binanın daha çok gelir getirmesi amacıyla, ulusal çapta elektronik eşya pazarlayan dev bir mağazaya kiraladı. Erdoğmuş’un tarihi bedestenden elde edeceği kira gelirinin şimdikinin iki buçuk katı olacağı ise esnaf arasında konuşuluyor.

“ESNAF KİRALARIN ATEŞ PAHASI OLMASINDAN YAKINIYOR”

Öte yandan daha önce tahliye taahhütnamesi imzalayan ve işyeri halen bedestende bulunan esnafın derdi ise, yeni tutmak istedikleri işyerlerinin kiralarının yüksek olması. “Bedesten sahibine önceden tahliye taahhütnamesi vermiştik. Boşaltacağız boşaltmasına da yeni işyeri için nereyi tutmak istesek el yakıyor. Uşak’ta ev ve işyeri kiraları çok yüksek fiyattan istiyorlar. Şu anda ekonomik olarak işlerimiz durgun. Ne yapacağımız şaşırdık” şeklinde yakındı.

Uşak'ta Ramazan Bayramı önü baklavanın kilosu ne kadara satılıyor? Uşak'ta Ramazan Bayramı önü baklavanın kilosu ne kadara satılıyor?

KURULUŞUNA EVLİYA ÇELEBİ SEBEP OLDU

Evliya Çelebi 1600’lu yıllarda Uşak’a geldiğinde, “Uşak'ın hanları hamamları ve de çeşmeleri çoktur. Amma Bedesteni yoktur” demesi, bunu bir kusur gibi algılayan Uşaklıları çok üzmüş, çeşitli girişimlerde bulunsalar da bu eksikliği giderebilmek için 300 yıl kadar beklemek zorunda kalmışlardı.

Mendepazarı mevkiinde 1901 yılında yapımına iki katlı ve taş bina olarak başlanan bedesten, altlı üstlü 30 işyeri olarak planlanmış ve bir İtalyan mimar tarafından çizilmiştir. Evliya Çelebi’ye nazire yaparcasına yaklaşık 80 yıl, kumaş satan mağaza (Bezistan) ve terzilere ev sahipliği yapmıştır.

1980 yılında İşadamı merhum Orhan Erdoğmuş tarafından satın alınan bina, Uşak’ta faaliyet gösteren kuyumcu ve sarraflara kiralanmış ve o tarihten sonra da, “Kuyumcular çarşısı” olarak anılmaya başlamıştır. Uşak’ın 114 yıllık tarihi biansı bir çok belgesel ve film çekimlerinde de mekan görevi görmüştür.

Editör: TE Bilişim