ÖZEL HABER - SALİH KILINÇ // 

1 Ocak 2012 yılından bu yana uygulanan teşvik yasasına göre, 2014 yılının ilk çeyreğinde Uşak’ında içerisinde yer aldığı 3. Bölge'de yatırımlar yüzde 17.5 oranında 3.7 milyar artış gösterdi. 5. Bölgelerde de yatırımlar artarken, 2. 4. ve 6. Bölgelerde şok düşüşler yaşandı. 
Bölgesel kalkınmayı esas alan yeni teşvik sisteminde, Balıkesir, Bilecik, Burdur, Gaziantep, Karabük, Karaman, Manisa, Mersin, Samsun, Trabzon, Uşak, Zonguldak illerini kapsayan 3. Bölge'de 2014 yılının ilk çeyreğinde yatırımlar 2013 yılının ilk çeyreğine göre, yüzde 17, 5 oranında artış göstererek, 3.7 milyar TL rakamına ulaştı. Adıyaman, Aksaray, Bayburt, Çankırı, Erzurum, Giresun, Gümüşhane, Kahramanmaraş, Kilis, Niğde, Ordu, Osmaniye, Sinop, Tokat, Tunceli ve Yozgat'ın yer aldığı 5. Bölge'de yüzde 25 artışla 1.8 milyar lira oldu. Bölgesel Teşvik yasasından en büyük payı alan en gelişmiş 8 ili kapsayan 1.bölgenin payı daha da büyüyerek yüzde 35'i aştı. Buna göre gelişmişlik düzeyinde diğer 73 ilin kat kat ilerisinde bulunan 8 il, ülkedeki tüm yatırımların üçte birden fazlasını alıyor. Başka deyişle en gelişmiş 8 ili kapsayan 1. Bölge, yeni teşvik sisteminin de yıldızı olmaya devam ediyor. Yeni teşvik sisteminin " yıldızı " olacağı öne sürülen Ağrı, Ardahan, Batman, Bingöl, Bitlis, Diyarbakır, Hakkari, Iğdır, Kars, Mardin, Muş, Siirt, Şanlıurfa, Şırnak ve Van'ı kapsayan 6. Bölge'ye yönelik yatırımlar yarı yarıya azaldı. 6. Bölgeye yönelik sadece 122 yatırım için teşvik belgesi alınan ilk çeyrekte, kapsamdaki illerde yapılacak yatırımların tutarı yüzde 46 azalarak 1.2 milyar liraya geriledi. Geçen yıl ilk çeyrekte toplam yatırımların yüzde 9.1'ini alan bu bölgenin payı daha da düşerek yüzde 6'lara indi. İç siyasette yaşanan çalkantılar ve özellikle Türkiye ile sınırı olan ülkelerde yaşanan kaos ve belirsizlik 2014 yılında ekonomimizi kırılgan yaparken, içinde Uşak’ın da bulunduğu 3. Bölgede yatırımların 2013 yılının ilk çeyreğine göre yüzde 17.5 artması, Uşak sanayici ve işadamını memnun ederken, tedbirli davranmaya da zorluyor. Şu anda resmi kayıtlara göre ülkemizde işsiz sayısı 3 milyon olarak açıklanırken, teşvike rağmen yatırımların azalması da iş dünyasında endişe yaratıyor. Madencilik sektörünün teşvike bağlanması ile bu sektörde yüzde 80 lere varan düşüşler görülüyor. Uşak İş Dünyası, Uşak’ın içerisinde bulunduğu Teşvikte 3. Bölgede görülen yatırım artışlarını; Uşak’ın iç dinamiklerine bağlarken, ekonomide sancılı bir süreç yaşandığı ve tedbirin elden bırakılmaması görüşünde birleştiler: Uşak iş dünyasının önde gelenleri Uşak’ta teşvik yasası ile yatırımların artmasını şöyle değerlendirdiler:




UŞAK’IN İÇ DİNAMİKLERİ İLE ARTTI

 Mustafa Kuvvet (Uşak Ticaret ve Sanayi Odası Yön. Kur. Bşk): “Uşak’ın içerisinde bulunduğu bölgede yatırımların artmasını ‘Uşak’ta da artmıştır’ şeklinde değerlendirebiliriz. Ancak, dikkat ederseniz, Uşak’ta yabancı yatırımcı yok denecek kadar azdır. O zaman Uşak’ta yatırımların artmasını tamamen kentin iç dinamiklerine bağlayabiliriz. Uşaklı ayırımcının gözü karadır. Hiç korkmadan yatırım yapar.  Uşak’a yabancı yatırımcı gelse, Uşak’ta yatırımlar yüzde 25 daha artar. Uşak’ta yatırım yapılması için büyük yerler gerekir. Bu konuda Uşak OSB de 3. Bir yer gündeme geldi. Ancak siyasi ve bürokratik engeller yüzünden 3. Yer tahsisi yapılamadı. Diğer teşvik bölgelerinde yatırımların düşmesi güvenlikle ilgili olduğunu düşünüyorum. Kalifiye elaman da olmayınca yatırımcı gelmez. Şahsen bana 6. Bölgede yatırım yapmam için para verseler gitmem. Para riskli yerden korkar.”


Kayaağıl 250 TL oldu, Hamamboğazı'nda 100 TL'den yola devam Kayaağıl 250 TL oldu, Hamamboğazı'nda 100 TL'den yola devam

Mustafa Sezer( Uşak Ticaret Borsası Yön. Kur. Bşk.): “Uşak’ın girişimci ruhu yatırımcıların artmasında bu tabloyu oluşmasında en büyük etkendir. 2013 yılında finansman aktiviteleri, yani faizlerin düşmesi, borsanın yükselmesi, gibi olaylar iş dünyasının para kazanmasında etken olmuştur. Gezi olayları ve 17 Aralık süreci gibi etkenler ekonomiyi olumsuz etkilese de 2013 yılı verimli geçti diyebiliriz. Uşak ve  3, bölgede yatırımların artmasını, 2013 yılının ekonomi açısından verimli geçmesine ve o dönemde başlayan yatırımlara bağlıyorum.  2014 yılında seçim önü tam bir kaos yaşanması da Uşak’ta ekonomiyi ve yatırımları olumsuz etkilemiştir. 2014 yılında Uşak’ta yatırımların artması bu tablonun devam edeceğini göstermez. 10 Ağustos 2014 tarihinde yapılacak Cumhurbaşkanlığı seçimlerinden sonra ekonomik parametrelerin 2013 yılındaki haline döneceğine inanıyorum.”

Editör: TE Bilişim