ALİ ARASLI // Tarımsal ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) Uşak İl Koordinatörü Cihan Karahan, kurumun verdiği desteklerin sadece tarım ve hayvancılıkla sınırlı kalmadığını belirterek, “Kurumumuzun destek yelpazesi çok geniş. Müzik aleti yapımı, sepet dokuma ve otel yapımına kadar bir çok alanda desteklemelerimiz mevcut” dedi.  

TKDK Uşak İl Koordinatörlüğünün kurulduğu günden bu yana, 166 sözleşme imzaladığını ve girişimcilere yaklaşık olarak 29 milyon TL ödendiğini dile getiren İl Koordinatörü Cihan Karahan, “Yeni yapılacak sözleşmelerle birlikte bu rakamın 47 milyon TL’ye yükselmesini bekliyoruz. Şu anda proje kabullerimiz sürüyor. Bir sonraki dönem başvuru çağrısını 2015 Ocak’ta başlatacağız. Kurumumuzun kentler için ayırdığı sabit bir bütçe yok. Mantıklı, uygulanabilir ve karlılığı olan bütün projelerin yüzde 50’lik harcama kalemini biz karşılıyoruz. Geri ödemesiz ve hibe olarak verdiğimiz desteklerimizden yararlanmanın bazı şartları var. Yatırımın yapılacağı arsayı temin etmek ve işin en az 5 yıl boyunca devamını sağlamak temel şartımız. Bunu yanı sıra vergi ve SGK borcunun olmaması da aranan önemli koşullar arasında” dedi. Türkiye genelinde yapılacak yatırımlar için 5 yıllığına yaklaşık 1 milyar 169 milyon avroluk destek vereceğini söyleyen İl Koordinatörü Cihan Karahan, “Avrupa Birliği ile eşgüdümlü çalışan TKDK’nın IPARD 1 programı 5 yıl boyunca devam edecek” diye konuştu.


MÜZİK ALETİ YAPIMINA DA DESTEKLER VAR

TKDK’nın desteklerinin çok geniş bir yelpazeye sahip olduğunu anlatan Cihan Karahan, şöyle söyledi: “Tarımsal ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu, sadece tarım ve hayvancılıkla uğraşanları kapsamıyor. Bunun yanı sıra çok çeşitli sektörlere de katkılarımız var. Ahşap, metal, cam, seramik, çanak çömlek yapımı, çinicilik, dokumacılık, hasır işi, sepet dokuma, müzik aleti yapımı, keçe yapımı, halıcılık, kilimcilik, semer yapımı, taş işleme, dekoratif taş işi, sedef döşeme, hattatlık, saraçlık, folklorik bebek giysi yapımı, yorgancılık, tarak yapımı, tandır yapımı, dikiş-nakış ve süpürge yapımı gibi iş kollarına desteklerimiz  var. Bu alanlarda iş yapmak isteyenler, projeleriyle bize gelsinler ve eksiklerini tamamlayıp destek almak için başvuruda bulunsunlar.”


Uşak'a yakın olan Gediz Ilıca ve Simav Eynal'da termal fiyatları ne kadar? Uşak'a yakın olan Gediz Ilıca ve Simav Eynal'da termal fiyatları ne kadar?

NİAHİ ÜRÜN ELDE EDİLMESİNİNDEN YANAYIZ

TKDK’nın ayrıca illere göre belli ürünleri ön plana çıkardığını kaydeden Cihan Karahan, “Uşak için de önemli katkılarımız olacak. Tarhana, haşhaş ezmesi, çilek, Ulubey Demir Tatlısı, helva, peksimet, ev baklavası, kavun ve kentte üretilen diğer ürünler için desteklemelerimiz mevcut. Bizden destek alacaklardan isteğimiz, elde ettiği ürünü markalaştırması ve yurtiçi ve yurtdışı pazarlarda yer vermesidir. Buradaki amacımız da nihai ürünü ön plana çıkarıp, kentin markalaşma sürecine katkıda bulunmaktır” dedi. Yatırımcıların projelerini bir danışmana da hazırlatabileceklerini sözlerine ekleyen Cihan Karahan, “Danışmana ücret verecek durumda olmayanlara da yön veriyoruz. Kurum içinde 20 kişilik kurslarla proje yazma eğitimlerimiz de olacaktır” şeklinde konuştu.


            

Editör: TE Bilişim