Öztan “Sabrımız kalmadı”

“Hakkımız olanı istiyoruz”

Geri dönüşüm sayesinde yılda 360 bin ton pamuk üreten Uşaklı tekstilciler geri dönüşüm için hükümetten teşvik istedi. Tekstil İşverenleri Sendikası Başkanı Arif Öztan, Yaklaşık 150 fabrikada 360 bin ton pamuğu atık kumaşlardan ürettiklerini ifade etti.     

Uşak’ın Atık kumaş parçalarının geri dönüşümü sayesinde 360 bin ton pamuk ürettiğini aktaran Tekstil İşverenleri Sendikası Başkanı Arif Öztan, geri dönüşüm sayesinde yıllık 1 milyar dolar katma değer sağlandığını, bu sektörün hükümetten destek alması gerektiğini vurguladı. 

Uşak'tan yoğun katılımın olacağı Afyonkarahisar Tarım Fuarı için asayiş berkemal Uşak'tan yoğun katılımın olacağı Afyonkarahisar Tarım Fuarı için asayiş berkemal

Türkiye’nin pamuk ithalat eder konuma geldiğini söyleyen Tekstil İşverenleri Sendikası Başkanı Arif Öztan, “Ülkemizde yıllık 1 milyon 500 bin ton civarında pamuk üretimi vardı. Bu rakamla Dünya’nın 2. büyük Pamuk üreticisi idik. Maalesef son yıllarda pamukta artan maliyetler çiftçinin pamuk üretimini engelledi. Kilo başına 46 kuruş devlet desteğine rağmen maalesef maliyet dengesini koruyamadığı için hala üretim gerilemekte. Devlet bu desteği en az 1 TL’ye çıkarmak zorunda. Şu anda 1 kilo pamuğun maliyeti yaklaşık 3 dolar seviyesinde. Çiftçi ürettiği pamuğun kilosunu 2,5 dolar civarında mal ederek üretebiliyor. Bu rakamlara bakıldığında çiftçi zarar ediyor. Devlet bu desteği 46 kuruştan en az 1 TL’ye çıkarırsa çiftçi zarar etmeden pamuk üretimini gerçekleştirebilir” dedi.

6. BÖLGE DESTEĞİ İSTİYORUZ

Hükümetin açıkladığı yeni teşvik sistemine göre 6. bölge teşvik sistemi ile destek istediklerini vurgulayan Öztan, “Geri dönüşüm sektörü 150 fabrika ve 20 bin kişinin istihdam sağlandığı bir sektör haline geldi. Ülkemizin Tekstil ayağına çok ciddi rakamlarda destek oluyoruz. Bu desteğimiz azımsanmayacak rakamlar. Ürettiğimiz 360 bin ton pamuk iplik olarak nitelendirdiğimizde 1 milyar dolar ülkemize katma değer sağlanıyor. Bu rakam ana mamule geçtiğinde yani vitrin mali dediğimiz kazak gömlek, pantolon gibi nihai ürüne geçtiğini düşünürsek 5 ile 7 milyar dolar arasında katma değer sağlar durumdayız. Hal böyle iken devletimizin bize enerji desteği elektriği yüzde 50 düşük ve SSK’nın işveren payının devlet tarafından ödenmesi gibi destekler istiyoruz. Bu destekleri sadece Uşak için değil geri dönüşüm yapan ülkemizin dört bir yanında faaliyet gösteren tüm firmalar için istiyoruz. Bölgesel ayrımcılık istiyoruz. Sadece tekstile bu denli destek sağlayan geri dönüşüm yapan firmalara devlet desteği istiyoruz” dedi.

 

 

Editör: TE Bilişim