YAVUZ, “İSRAF ETMEDİĞİMİZ SÜRECE DÜNYADA AÇLIK SORUNU KALMAYACAKTIR”

Dünya Gıda Günü etkinlikleri kapsamında İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından “Güvenli Gıda Temini” konusunda toplantı düzenlendi.

 Atatürk Kültür Merkezinde düzenlenen toplantıya Vali Seddar Yavuz, Vali Yardımcısı Mesut Taner Genç, İl Genel Meclisi Başkanı Mehmet Nacar, daire müdürleri, toplu gıda üretimi ve tüketimi yapılan işletme sahipleri katıldı.

Uşak Belediyesi, emekliye çayı 1 liradan satacak! Uşak Belediyesi, emekliye çayı 1 liradan satacak!

 İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Erkan Kahraman’ın açılış konuşmasının ardından Gıda ve Yem Şube Müdürü Sancar Türkmen tarafından “Güvenli Gıdanın Temini” konusunda sunum yapıldı.

 

SANAYİLER VERİMSİZ ARAZİLERE KURULMALI

 

 Toplantı sonrası kamu kurumları ve esnaf odaları tarafından açılan stantları gezen Vali Seddar Yavuz gazetecilere yaptığı açıklamada israf edilmediği sürece dünyada açlık diye bir sorunun olmayacağını belirterek, çağdaş ve gelişmiş dünyayı sefalet içinde, açlık sınırında yaşayan insanlara yardım etmeye ve israf etmemeye davet etti.

 Şehirleşme ile birlikte tarım arazilerindeki tehdidin her geçen gün arttığını belirten Vali Yavuz şöyle konuştu, “Sadece Türkiye’de değil dünyada da şehirleşme ile birlikte kırsal nüfusun azalması ve kent nüfusunun artması özellikle barınma ihtiyacı ve sanayileşme için yoğun bir talep oluşturmaktadır. Bu konu ile ilgili Avrupa’da ve gelişmiş ülkelerde hangi mevzuat var ise Türkiye’de de aynı mevzuatlar geçerlidir. Olabildiğince tarım arazilerinin korunması konusunda hassas davranıyoruz. Özellikle OSB’lerin ve sanayi kuruluşlarının daha verimsiz arazilerde kurulması yönünde çalışmalarımız devam ediyor”

 Dünyada üretilen her üç birim gıdanın bir tanesi israf olduğuna dikkat çeken Vali Yavuz, “Dünyada şu anda 842 milyon aç insan var ve her dört saniyede bir tane çocuk ölüyor. Açlık nedeniyle yılda 6 milyon çocuk hayatını kaybediyor. Böyle acımasız şartları olan bir dünyada yaşıyoruz. Şuanda dünyada üretilen gıdanın dörtte biri israf edilmemiş olsa açlık diye bir sorun olmayacak. Gıdanın önemi her dönem daha fazla artıyor. ‘Sanayi önemlidir, gıdayı her yerden buluruz’ mantığı doğru bir mantık değildir. Toprağın korunması sadece fiziken değil kirlenmesinin önlenmesi, su kaynaklarının korunması bizim gibi gelişmekte olan ülkeler bakımından fevkalade önemlidir. Gelişmiş ülkelerin en büyük problemi su kaynaklarını ve topraklarını koruyamamış olmalarıdır. İlimizde 240 bin hektar arazimiz tarım arazimiz var. Bu arazide tarımı çeşitlendirmemiz gerekiyor. Tarım alanında hangi sektörlerde bir gelişim yapılması konusunda sivil toplum örgütleri ile bir araya gelerek yeni hedefler belirlememiz gerekir. Bu sadece Uşak için değil tüm Türkiye için gerekli. Çağdaş ve gelişmiş dünyayı sefalet içinde açlık sınırında yaşayan insanlara yardım etmeye, daha ötesi israf etmemeye davet ediyoruz. İsraf etmediğimiz sürece dünyada açlık diye bir sorun olmayacaktır” dedi.

 

Editör: TE Bilişim