Uşak'taki dev tekstil firmasının borçları için mahkeme kararı verildi Uşak'taki dev tekstil firmasının borçları için mahkeme kararı verildi

Son günlerde gündemden düşmeyen ürünlerin başında şeker geliyor. Şeker fiyatlarındaki artış nedeniyle imalatçı ve hizmet sektöründeki esnaf ve vatandaş ürün temininde sorunlar yaşıyor. Şekerin son yıllardaki en yüksek fiyattan satılıyor olması ve diğer ürünlere gelen zamlar nedeniyle Nuri Şeker Uşak Şeker Fabrikası'nın önünde de eylem yapıldı. Şekerde yaşanan sorunlarla ilgili bugün Tarım Dünyası'nda bir yazı kaleme alan Tarım Yazarı Ali Ekber Yıldırım, "Şekerde sorun üretimde mi, yoksa beceriksiz yönetimde mi?" sorusuna yanıt aradı. Yıldırım, Türkiye'deki ilk sanayi hamlesinin şeker fabrikaları olduğunu ve bunun pancar üreticisinin yanı sıra hayvancılığı da teşvik ettiğini ifade etti. Şekerin elde edilme sürecinde ortaya çıkan posanın hayvan yemi olduğuna vurgu yapan Yıldırım, "Mustafa Kemal Atatürk ve cumhuriyeti kuranların, kurduğu ilk fabrikalar arasında şeker fabrikaları var. Bu tesadüfi bir seçim değil. Planlı ve ülkenin gerçeklerine uygun bir tercihti. Her fabrika, bulunduğu bölgede sadece şekerpancarı ve şeker üretimi yapmakla sınırlı kalmayıp hayvancılığın gelişmesine de çok büyük katkı sağlardı. Ayrıca o bölgedeki sosyal yaşama da olumlu etkileri olan fabrikalardı" dedi.

Sorunlar özelleştirme ile başladı

Yıldırım, "Şeker fabrikalarının özelleştirilmesi ile bu yapı büyük oranda bozuldu. Hayvancılık yara aldı. 2001 yılında kabul edilen Şeker Yasası ile pancar üretiminde kota sistemine geçildi. Türkiye’nin pancar üretimi ve buna bağlı olarak şeker üretimi kotaya bağlandı. Pancarın da şekerin de fiyatı 2021 yılına kadar Türkiye Şeker Fabrikaları(Türk Şeker) tarafından belirleniyordu. Şeker fiyatında bu gelenek neden bozuldu? Hazine ve Maliye Bakanlığı döneminde Berat Albayrak, kamunun belirlediği fiyatları uzun süre baskı altında tutarak, fiyatı artırmayarak Hazine’ye zarar yazdırarak gıda enflasyonunu düşüreceğini zannetti. Çiğ süt fiyatı Ulusal Süt Konseyi tarafından belirlenirken bu yetki Gıda Komitesi’ne verildi. Enflasyon artmasın diye çiğ süt fiyatı aylarca artırılmadı. Şeker fiyatı 2 yıl hiç artırılmadı. Özelleştirilen fabrikaların sahipleri, kooperatif şeker fabrikalarının yöneticileri “şeker fiyatı artırılmazsa batarız” diyerek ilk kez kendileri şekere zam yaparak fiyat açıkladı. Türk şeker fiyat artırmayınca piyasada ikili bir fiyat yapısı ortaya çıktı." ifadelerini kullandı.

YAZININ TAMAMINI OKUMAK İÇİN TIKLAYINIZ...

NURİ ŞEKER UŞAK ŞEKER FABRİKASI BİR DÖNEM DARPHANE GİBİYDİ...

Editör: TE Bilişim