TAVUK FİYATLARI UÇTU

Piknikçilerin "mangal keyfi" beyaz ete zam olarak yansıdı. Uşak’ta Nisan ayında, kilosu 10 liradan satılan mangallık kanat 16 liraya, 8,5 lira olan tavuk pirzola fiyatı 11.5 liraya yükseldi.

Tavuk fiyatları son bir ay içerisinde yüzde 50 zamlandı. Nisan ayında; kilosu 10 liradan satılan mangallık kanat 16 liraya, 8,5 lira olan tavuk pirzola fiyatı 11.5 liraya, bütün tavuğun kilosu 5,75 liradan 7 liraya, Izgara tava (Kemiksiz incik) 10 liradan 16 liraya, kelebek 6 liradan 9 liraya, tavuk bonfile 10 liradan 12 liraya satılıyor.

Bu durumdan ne tavuğa para yetiştiremeyen vatandaş memnun, ne de tavuk ve piliç satanlar. Vatandaş pahalı olduğu için alamadığını belirtirken, tavuk ve piliç çevirme satan işyeri işlerinin yüzde 50 azaldığından yakındı.

BEYAZ ET ÜRETİMİ DÜŞTÜ

Bahar aylarının gelmesi ve piknik sezonun açılması ile her yıl yüzde 8-10 zamlanan beyaz et fiyatları, bu yıl yüzde 50 zamlandı. Bu aşırı fiyat artışının nedenlerini araştırdığımızda, Türkiye’de sayıları 10 civarında olan beyaz et üreticilerinin arz talep dengesini ayarlayamadığı için, üretimi düşürmelerinden kaynaklandığı belirtiliyor. Beyaz et üreticileri geçen yıl 600 bin civciv ürettiklerini, talep az olunca zarar ettiklerini öne sürüp bu yıl civciv üretimini 300 bin ile sınırlı tutunca, piyasanın ihtiyacı karşılanmaz oldu ve tavuk fiyatları yüzde 50 oranında zamlandı.

‘TEKEL OLUŞTURUP VURGUN YAPIYORLAR’

Uşak’taki tavuk satıcıları ve sayıları 10 kadar kalan piliç çevirmeciler de beyaz ete son yapılan yüzde oranındaki zamdan memnun olmadıklarını ve vatandaş alamadığı için işlerinin yüzde 50 azaldığını ve batma noktasına geldiklerini öne sürdüler.

Kendileri ile görüştüğümüz beyaz et üreticileri, beyaz ette yaşanan yüzde 50 artışın, üretimin düşmesinden değil, beyaz et üreticisi firmaların aç gözlülüğünden kaynaklandığını söylediler. Bir satıcı, “Bu büyük bir yalan, Türkiye de beyaz et üreticisi 10 kadar firma var. Bunlar, Türkiye’yi bölge bölge parsellemişler. Tekel oluşturup tek fiyatla satma konusunda anlaşmışlar. Hangi marka beyaz et ve beyaz et ürünü alırsanız alın, fiyat farkının en fazla 20 kuruş olduğunu göreceksiniz. Olan vatandaşa ve biz beyaz et satıcılarına oluyor. Tekel oluşturan beyaz et üreticileri her yıl zam yapmak için bir bahane buluyor. İhracat düştü, ithalat arttı, üretim azaldı, kırmızı et ucuzladı gibi bahaneleri hiç bitmiyor. Tekel yerine rekabet olsa 16 liradan satılan kanat 4 liraya satılır, üstüne de beyaz et üreticileri kar eder. Şu anda beyaz et satışlarımız yarıya düştü. İşyerlerimizin masraflarını karşılayamaz hale geldik” yorumu yaptılar.

Uşak Belediyesi, emekliye çayı 1 liradan satacak! Uşak Belediyesi, emekliye çayı 1 liradan satacak!

ASIL ZAM RAMAZAN AYINDA

Beyaz ete yapılan zamma tepki veren vatandaşlar ise, “Beyaz ete yapılan zam bütçemizi derinden sarstı. Önce, beyaz et ihtiyacımız yarıya düşürdük. Şimdi hiç alamıyoruz. Kırmızı et zaten almış başını gidiyor. Evlerimize kırmızı ya da beyaz et girmez oldu” şeklinde yakındılar.

Beyaz et satıcıları ise fiyatlardaki asıl artışın Ramazan Ayı girmesi ile yaşanacağını, her yıl Ramazan Ayı öncesi beyaz ete fahiş zam yapıldığını da aktardılar.

 

                                      ARAŞTIRMA: SALİH KILINÇ (ÖZEL HABER)

 

Editör: TE Bilişim