Uşak'ta 120 lira olan kıymalı pideyi 70 TL'ye düşürdü! Tanıtım için yapıyorum, malzemeden çalma yok! Uşak'ta 120 lira olan kıymalı pideyi 70 TL'ye düşürdü! Tanıtım için yapıyorum, malzemeden çalma yok!
ALİ ARASLI/// 
Uşak Belediyesi, kentte bulunan yaklaşık 30 bin üniversite öğrencisinin ikametgahını Uşak’a taşıması için yeni bir çalışma başlattı.
Kentteki açık hava reklamlarında, “Memleketim Uşak” adıyla başlatılan kampanya kapsamında, öğrencilere yönelik, “Uşak Kart” hazırlanacağı ve bunun belediye bünyesindeki işletmelerdeki hizmetlerin alımında indirim sağlayacağı bildirildi.
Buna göre, ikametgahını Uşak’a taşıyan ve belediyeden kart alan öğrencilere, sosyal tesisler, Çayzade adıyla faaliyet gösteren kafeteryalar, Atlı Spor ve Rehabilitasyon Merkezi ve Kayaağıl Termal Tesisleri’nde yüzde 15 indirim sağlanacak. İndirimler Uşakspor maçları için de yüzde 25 olarak uygulanacak.

ÖNCELİKLİ AMAÇ, GELEN GELİRİ ARTIRMAK

Söz konusu uygulamanın neden yapıldığına dair vatandaş nezdinde bazı sorular oldu. Belediyeler zaman zaman bu tip uygulamalara ağırlık veriyorlar. Çünkü belediyelerin en büyük gelir kalemlerinden biri olan İller Bankası ödeneği, nüfusa göre veriliyor. İller Bankası, TÜİK’in yılın Ocak ayında bildirdiği nüfusu baz alarak, kentlere ödenek sağlıyor. Önceki dönem Kütahya Belediye Başkanı Kamil Saraçoğlu da benzer bir çalışma yapmış ve hatta öğrencilere yönelik çeşitli promosyonlar sağlamıştı. Kamil Saraçoğlu döneminde, Kütahya Belediyesi, ikametgahını Kütahya’ya taşıyan ilk 5 bin kişiye 25’er TL’lik alışveriş çeki dağıtmış ve uzun süre gündem olmuştu. Uygulamayı Kütahya Ticaret ve Sanayi Odası da desteklemişti.
         
İKİNCİ İKAMETGAHA İLLER BANKASI ÖDEME YAPAR MI?

          
 Uşak Belediyesi’nin de söz konusu yöntemi kullanarak gelirini artırması olumlu bir adım olarak görüldü. Aklımızdaki bir soru işareti üzerine konuyla ilgili İller Bankası’nın Hukuk Müşavirliği’nden bilgi aldık. Üniversite öğrencilerinin en sık başvurduğu yöntem olan ikinci ikametgahla ilgili şu soruyu yönelttik: “Diyelim ki; A şahsı, üniversite eğitimi için Manisa’dan Uşak’a geldi ve burada ikametgah aldı fakat burayı ikinci ikametgah adresi olarak gösterdi. Bu durumda İller Bankası ödeneği, iki şehir için de geçerli midir, yoksa sadece bir tanesine mi verilir?”… Bunun üzerine aldığımız cevap şöyle oldu: “İller Bankası ödeme yaparken sadece bir merkezi baz alır ve ikinci ikametgah adresinden ziyade ilk gösterilen yerleşim yerine ödenek sağlar”. Belediyenin uygulamadan verim alması için bu etmenlere dikkat etmesinde yarar var.  Yani belediye ikinci bir ikametgah adresini değil, taşıma işleminin tamamen olmasını baz almalı. 
 
Editör: TE Bilişim