Uşak Deri Karma OSB’nin yüzde 85’i Avrupa Birliği ve yüzde 15’i Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın desteğiyle hayata geçirdiği 5,2 milyon euroluk büyükbaş deri işleme tesisi projesiyle ilgili basın toplantısı düzenlendi. Uşak Deri Karma OSB Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Karahallı, Uşak Deri Karma OSB Başkan Yardımcısı Uğur Karaca, bölge ve proje yöneticilerinin katıldığı toplantıda, tesisin kent ve bölge ekonomisine sağlayacağı katkılar anlatıldı. 


Uşak Deri Karma OSB’nin hazırladığı ve 2018 yılında, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından yürütülen ‘Rekabetçi Sektörler Programı’nın ikinci döneminde, 175 proje arasında ilk 9 proje arasına giren, “Büyükbaş Hayvan Derisi İşleme Ortak Tesisi Projesi” kapsamında, bölge yönetim binasında, bir basın toplantısı yapıldı. 
Burada projeyle ilgili açıklamalarda bulunan Uşak Deri Karma OSB Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Karahallı, projenin yüzde 85’inin Avrupa Birliği ve yüzde 15’nin de Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından finanse edildiğini ifade etti. Zafer Kalkınma Ajansı’nın da ortak olduğu projenin uygulanacağı fiziki mekanın inşaatının büyük oranda tamamladığını dile getiren Karahallı, makine ve ekipmanların teslimiyle birlikte, tesisin Eylül 2021’de faal hale geleceğini belirtti. 


Uşak Deri Karma OSB’nin kuruluş amacının deri ihtisas bölgesi olduğunu fakat şartlar nedeniyle bölgede deri üretimi yapanların sayısının daha önceki yıllara nazaran azaldığını kaydeden Karahallı, “Giysilik deride kullanılan küçükbaşa talep, 2010 yılından bu yana azalma gösteriyor. Fiyatların gerilemesi ve tahsilatta yaşanan sıkıntılar nedeniyle küçükbaş deri işleyen sanayicilerimiz zor ayakta kalıyorlar. Bu etmenleri düşünerek, bölgemiz için uzun yıllardır hayalini kurduğumuz bir projeyi hayata geçirdik. Bölgemize 8 bin metrekarelik bir tesis kuracağız ve burada günlük ortalama 20 ton sığır derisi işleyeceğiz. Büyükbaş derinin küçükbaşa göre avantajları çok fazla. Yılın 12 ayı ihtiyaç duyulan ürünlerde kullanılması nedeniyle, üretime hiç ara verilmiyor. Şu anda küçükbaş deri işleyenlerin birim üretim maliyetleri, sezonluk çalışma nedeniyle sürekli artış gösteriyor. İşte bu tesisi kurarak, sanayicimize model bir tesis sunacağız. İsteyenler burada büyükbaş deriyi fason olarak işleyecekler ve daha sonra pazarlayacaklar. Zaman içinde büyükbaş deri işleme kültürü bölgemizde daha yaygın hale gelecek ve ilimiz adına önemli kazanımların önü açılacak” dedi. 

Uşak'ta et ve kıyma Selendi'den dahi ucuz! Uşak'ta et ve kıyma Selendi'den dahi ucuz!


YÜZDE 20 KADIN İSTİHDAMI ŞARTI 
Tesisin tam kapasite çalışmasıyla birlikte yaklaşık 55 kişiye iş imkanı doğuracağını ve üretim için alınan mal ve hizmetlerle birlikte istihdama dolaylı olarak da katkı sağlayacağını söyleyen Karahallı, “Deri üretimi yapan işletmelerde, tekstildeki gibi 3 vardiya sistemi olmuyor. Çünkü deri belli bir süre bazı işlemlere tabi tutuluyor. Biz yeni kuracağımız işletmemiz sayesinde istihdama da belli ölçüde katkı sağlayacağız. Kadın istihdamını da destekleyeceğiz ve bu nedenle tesisimizde çalışanların en az yüzde 20’sinin kadınlardan oluşmasını şart koştuk” diye konuştu. 
Projenin uygulanması için çalışmalar yapan İkada Danışmanlık şirketinden Bahri Aydın da bir sunum yaparak, projenin kent ve ülke ekonomisine sağlayacağı katkılara değindi. Bahri Aydın, sadece Uşak’a projenin hayata geçme sürecinde yaklaşık olarak 2 milyon euroluk katma değer sağlayacaklarını ifade etti. 


UĞUR KARACA: UŞAK, UZUN VADEDE KAZANÇLI ÇIKACAK
Projeyle ilgili bir değerlendirme yapan Uşak Deri Karma OSB Başkan Yardımcısı Uğur Karaca da, söz konusu desteğin büyük emek ve özveriyle kente kazandırıldığını belirterek, “Başta başkanımız sayın İbrahim Karahallı olmak üzere, bölge olarak yoğun bir emek sarf ettik ve bunun meyvesini aldık. İnanıyorum ki, bu çalışma, sadece bölgemiz için değil ilimiz ve ülkemiz için de önem taşıyacaktır. Biz yeni bir mecranın kapısını araladık ve tesisi kurduktan sonra işi, sanayicimize kalacak. O kapıdan giren ve büyükbaş deri üretimini özümseyenler, yılın 12 ayı, dur durak bilmeden çalışacak ve şu andaki durumun çok üstünde gelirleri olacak. Bu bakımdan bu çalışma ayrı bir önem taşımaktadır ve ilimizde yeni bir üretim modelinin temelidir. Projemizin onaylanmasında ve bugünlere kadar gelmesinde bize destek veren herkese teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı. Toplantının ardından hatıra fotoğrafı çekildi. 

Editör: TE Bilişim