USAKPORT.COM // 
Uşak’ta piyasada satılan ekmek fiyatlarının yüksekliği ile ilgili yaptığımız küçük çaplı bir araştırma, ilginç verileri ortaya koydu. İsmini açıklamak istemeyen ve kentte yaklaşık 30 yıl boyunca değirmencilik yaparak geçimini sağlayan bir kaynak, şu anda fırınlarda yediğimiz ekmeğin sağlık açısından zararlı olduğunu ve esas üzerine gidilmesi gereken konunun bu olduğunu dile getiriyor. Ekmekte kullanılan ve şeker artığından kullanılan mayanın zararlı olduğunu belirten kaynağımız, bir çuval undan 220 ekmek çıktığını söyledi. Bir çuval unun 55-60 TL arasında satıldığını belirten değirmenci, “Fırıncı ekmekten zarar ettiğini söylüyorsa, doğru değildir. Çünkü biz bununla ilgili detaylı hesap yaptık ve bir çuval undan ortalama 100 TL para kazanıyor. Bu noktada ortaya konunlar doğruyu yansıtmıyor. Uşaklı vatandaş fırıncıdan aldığı ekmeğe eskisi kadar da itibar etmiyor çünkü Mende ve Bozkuş’tan gelen ekmek, fırınlardan daha fazla talep edilmeye başlandı. Çünkü köyden gelen ekmekler ekşi maya ile yapılıyor ve daha sağlıklı. Ekşi maya hem daha sağlıklı, hem de daha maliyetli. Türkiye şu anda maya şirketlerine boş yere para ödüyor” dedi.

FIRINLARDA ÜRETİLEN KEPEKLİ EKMEĞE İNANMAYIN

Uşak'ta araç kiralama bedeli yüzde 100 arttı Uşak'ta araç kiralama bedeli yüzde 100 arttı

Uşak’ta irili ufaklı 15’i aşkın değirmenin bulunduğunu söyleyen değirmenci, “Benim çalıştığım dönemde elde ettiğimiz unu, kent merkezi, ilçeler, Kula, Çivril ve civar ilçelere satıyorduk. Şimdi de durum hemen hemen aynı. Un, buğday ve vitaminlerle elde ediliyor. Unu toparlaması ve beyazlaması için farklı malzemeler kullanılıyor. Şu anda ilimizde üretilen kepekli ekmek dahi katkı maddesiyle yapılıyor. Kepekli ekmeğin içine kepek görünümünde fakat kepekli unla hiçbir alakası yok. Bizim esas yiyeceğimiz unu hayvanlar yiyor, biz ise posasını ve faydasız yerini yiyoruz” diye konuştu. “Buğdayın düzelmesi lazım fakat bu mümkün değil” diyen değirmenci, “Çünkü şu anda tohumlukların hepsi yurtdışından geliyor ve hemen hepsi GDO’lu. Tarımda reform olmadığı müddetçe dışarından buğday ve tohum almaya devam ederiz. Bu yüzden vatandaş ister istemez, genetiği ile oynanmış ve yapısal değişikliklere neden olacak besinler almak zorunda kalıyor” ifadelerini kullandı.

PEKİ VATANDAŞ SAĞLIKLI UNU NASIL TEMİN EDEBİLİR?

“Halk nasıl sağlıklı undan yapılan ekmek tüketecek?” sorusuna yanıt veren kaynağımız, şöyle konuştu: “Razmol denen bir kepek türü var. Bunun Türkçesi ince kepek anlamına geliyor. Razmol kentteki hemen hemen bütün pide fırınlarında bulunuyor ve unun içine yüzde 50 konulduğu zaman sağlıklı ekmek elde edilebiliyor. Buğdayın içindeki en verimli yeri ve hayvansal atık olarak kullanılan taraftan elde edilen razmol, zayıflamak isteyenler içinde uygun. Şu anda fırınlarda yapılan ekmeğin içinde şeker ve nişasta haricinde hiçbir şey yok. Daha önceki dönemlerde ekmek ununun içine buğday, yulaf, çavdar, mısır ve nohut katılırdı. Bu karışımla yapılan ekmek sağlık açısından da faydalı. Eski taşlı değirmenlerde çıkan un her zaman için esmerdi. Fakat fabrikaya giren un, içine atılan beyazlatıcı ve soya gibi malzemelerle sadece göze hitap ediyor. Fakat fabrikasyon un, sağlığa zararlı”.

100 KİLO BUĞDAYIN 30 KİLOSUNU ÇÖPE ATIYORUZ!

Ekmek üretimiyle ilgili önemli bir detaya da vurgu yapan kaynağımız, “100 kilo buğdayı normal beyaz un yapımı için kullandığınızda, alacağınız verim 50 kilogram civarında. Fakat esmer un veya kepekli un yapacaksanız eğer, 100 kilo buğdayda 80 kiloya kadar un elde edebilirsiniz. Aradaki 30 kilogramlık fark, ülke ekonomisi için de ciddi bir katkıdır” şeklinde konuştu. 

Editör: TE Bilişim