Uşak Belediyesi, emekliye çayı 1 liradan satacak! Uşak Belediyesi, emekliye çayı 1 liradan satacak!
Uşak Kahveciler Odası, çay fiyatlarına zam yaptı. Zam vatandaş tarafından tepkiyle karşılanırken, kahveci esnafı, "Bir bardan çay 0,75 kuruşa doluyor" dedi. Ayrıca vatandaş, kahvelerdeki tuvalet ve ısınma gibi konularda yetkililerin daha ağır yaptırımlar getirmesini sitedi. Uşak Kahveciler Esnaf Odası Başkanı Ahmet Kırmaz, zam ve diğer konularla ilgili sorulara yanıt verdi. 

USAKPORT.COM// Uşak’taki çay ocakları, kıraathaneler ve kafeteryalarda çay fiyatlarına zam yapıldı. Uşak Kahveciler Esnaf Odası’nın belirlediği yeni tarifeye göre 3’üncü sınıf çay ocaklarında 0,90 kuruş olan çayın fiyatı 1 TL’le, 1 TL olan 2’inci sınıf işletmelerde 1,25 TL’ye ve 1’inci sınıf statüsündeki mekanlarda 1,25 TL’den 1,50 TL’ye yükseldi. Çay fiyatlarına yapılan zamma tüketici tepki gösterirken, kahveci esnafı ise artan maliyetleri öne sürdü.  

KIRMAZ: 3 YILDIR ÇAYA ZAM YAPMAMIŞTIK
Zammın kısa bir süre önce yapıldığını belirten Uşak Kahveciler Esnaf Odası Başkanı Şerif Ahmet Kırmaz, fiyatları yükseltme kararını artan maliyetler nedeniyle aldıklarını kaydetti. Şerif Ahmet Kırmaz, “Tüketici bu karara tepki gösterebilir. Fakat biz işin içindeyiz ve artan maliyetler nedeniyle uzun zamandan beri esnaf para kazanamaz haldeydi. 3 yıl önce çayın kilosu 13 TL’ydi ve bugün ise 20 TL’yi geçiyor. Aynı şekilde şekere de sürekli zam yapıldı ve maliyetlerimiz arttı. Bir işletmede sadece çay ve şeker maliyeti yoktur. Aynı zamanda ısınma, sigorta, bağ-kur, vergi ve işçilik giderleri de vardır. Kimse bunları hesaba katmıyor. Kirasını dahi ödemekte zorlanan arkadaşlarımız alınan zam kararıyla bir nebze olsun rahatlayacaklar” dedi.

BİR BARDAK ÇAY 0,75 KURUŞA DOLUYOR
Bir bardak çayın hesabını oda olarak yaptıklarını dile getiren Ahmet Kırmaz, “Vatandaş, içtiği çayı ve onun içine katılan suyu biliyor. İnsanların, “Sadece su parası değil mi?” demesi normal. Fakat az önce maliyetleri saydık. Oda olarak bir hesap tuttuk ve bir bardak çayın 0,75 kuruşa dolduğunu tespit ettik. Evde yapılan çayın maliyeti bu kadar olmaz. Fakat kahvede bir hizmetin bedeli var. Kahveci esnafı veya çalıştırdığı garson yeri geliyor 2 veya 3 sefer bir masaya bakıyor. Bunlar hizmettir ve her hizmetin bir bedeli mutlaka vardır. 0,75 kuruşluk maliyeti çıkaran esnafın evine ekmek götürmesi için çayın fiyatını belli ölçülerde tutması gerek” diye konuştu.

KAHVELERDE TUVALETİ BELEDİYE DENETLER
Öte yandan vatandaş, kahvelerdeki tuvaletlerin tüm ihtiyaçlara yanıt vermemesi, ısınma ve temizlik gibi konulardaki şikayetlerde bulundu. Kahvehaneye giden ve özellikle emeklilik dönemindeki vatandaşlar, "Tuvaletler yeterince temizlenmiyor. Ayrıca sadece pisuvarlar var. Büyük abdesti olanlar ya evine gidiyor, ya da başka çareler arıyor" siteminde bulundu. Bu konudaki soruya yanıt veren Kırmaz, şöyle söyledi: “1’inci ve 2’inci sınıf kahvehanelerde tuvalet zorunluluğu var. Tuvaletlerin ne şekilde yapılacağına dair bir kriter yok. Temizlik ve ısınma ile ilgili konularda da belediye denetimi gerekiyor” dedi.
 
Editör: TE Bilişim