Uşak, İzmir, Aydın ve Muğla'da motorin ve benzin arasındaki makas kapandı Uşak, İzmir, Aydın ve Muğla'da motorin ve benzin arasındaki makas kapandı

Uşak’ta ekmek fiyatına gelen zammın ardından, gramajla oynayarak ilave (gizli) zam yapıldığı öne sürüldü. Konuyla ilgili Mimarlar Odası Uşak İl Temsilcisi Çağlar Samancı, ekmeğin gramajının 300’den 250’ye düşürüldüğünü ifade ederek, “25 kuruş zam yapmış gibi gösterip gramaj düşürmek ekmekten emekten yemekten çalmak demektir” ifadelerini kullandı. İddialara yanıt veren Uşak Fırıncılar Esnaf Odası Başkanı Hasan Kurnaz, “Ekmeğin gramı yaklaşık 1 buçuk yıldır 250 gram olarak tarifeye işlendi. İstanbul’da 250 gram ekmek 2 TL’ye satılıyor. Girdi maliyetlerine gelen yüzde 40 zamma rağmen biz yüzde 16 zam yaptık. Bu insanlar neden bunu görmek anlamak mümkün değil” dedi. 

UŞAK’TA EKMEĞE GİZLİ ZAM İDDİASI
Uşak Fırıncılar Esnaf Odası, kentteki fırıncı esnafının girdi maliyetlerinin artması nedeniyle zam talep etti ve konuyla ilgili toplanan komisyon, ekmek fiyatlarına yüzde16,6 oranında zam kararı aldı.Buna göre 250 gramı 1 TL 50 kuruş olan ekmek, son fiyat düzenlemesiyle 1 TL 75 kuruş oldu. Ekmek kilogram bazında ise; 6 TL’den 7 TL’ye çıktı. Zammın ardından, ekmeğin gramajıyla oynandığına dair bazı paylaşımlar yapıldı. Söz konusu tartışmalara Uşak Mimarlar Odası Başkanı Çağlar Samancı da dahil oldu. Samancı, yaptığı açıklamada, “Ekmek fiyatına zam. Evet her ürünün bir maliyeti var ve gerekli ise zam yapılır. Ancak ekmeğe 25 kuruş zam yapmış gibi gösterip gramajını 50 gr düşündüğünüzde , ekmek 1.5 TL’den 2.1 TL’ye çıkmış oluyor. Ama neyin korkusu bu? Kimi neden kandırma ihtiyacı bu? 2.1TL yap ekmeği. 25 kuruş zam yapmış gibi gösterip gramaj düşürmek ekmekten emekten yemekten çalmak demektir. Ekmek zammı yüzde 29 ayrıca” ifadelerini kullandı. Öte yandan benzer iddiaları İYİ Parti Uşak Merkez İlçe Başkanı Hakan Savaş da savundu. 

HASAN KURNAZ İDDİALARA YANIT VERDİ
Söz konusu iddialara yanıt veren Uşak Fırıncılar Esnaf Odası Başkanı Hasan Kurnaz, “Ekmeğe gizli zam yaptığımız iddiaları doğru değil. Yaklaşık 1,5 yıl önce ekmeğin gramajını 250’ye düşürmüştük. Buna da standartlara uymak adına yaptık. Çünkü Türkiye’deki bir çok kentte, ekmeğin gramajı 250’dir. Hatta bazı büyükşehirlerde dahil olmak üzere miktar, 250’nin altına düşmektedir. İstanbul’da 200 gram ekmek 1,5 TL oldu ve kilosu 7.50 TL’yle satılıyor. İzmir’de ise 13 Temmuz 2020’de 240 gram ve 1.5 TL olan ekmeği 1.80 TL’ye çıkardılar. Yanı başımızdaki İzmir’de de fiyat 7.50’ye çıktı. Tabii burada fırıncı esnafının üretim koşulları ve diğer maliyetleri de devreye giriyor. Kütahya’da henüz zam yapılmadı ve onlar da zammı görüşüyorlar. Şu anda Kütahya’da 250 gram ekmek, 1,50 TL ve yakın bir zamanda orada da ekmek fiyatı artacaktır. Çünkü fırıncıların girdi maliyetleri çok arttı ve normalde yapılması gerekenin daha altında bir zammı hayata geçirdik. Bugün bir bardak çayın fiyatı dahi, 1,50 TL’ye satılıyor. Çay ocağında bu fiyata çay içilen bir yerde, ekmeğin fiyatının 1.75 TL olması normaldir” dedi.  

İSRAFIN ÖNÜNE GEÇMEK İÇİN 2017’DE DÜZENLEME YAPILDI
Gıda, Tarım ve Orman Bakanlığı’nın 2017’de bir düzenlemeye gittiğini ve ekmek gramajında alt sınır olarak 250 gramı belirlediğini dile getiren Hasan Kurnaz, “Ekmek Sanayii İşverenler Sendikası’nın bu konuda daha önce yaptığı açıklamalar var. Şu anda ekmek üretiminde alt sınır 250 gram. Bakanlık israfı önlemek için bunun 200 grama düşürülmesi talep etmişti. Ve şu anda İstanbul’da ekmek 200 gramdan satılıyor. Bizde ise tarife yaklaşık 1 buçuk yılı aşkın süredir 250 gram oldu ve bu değişikliği de bakanlık istediği için yerine getirdik. Fırıncı esnafının haksızca üzerine gitmek ve onları sanki vatandaşı kandıran kişiler gibi göstermek doğru değil. Bir işin içinde olmadığınız zaman, dışarıdan konuşması gayet kolaydır. Keşke bu eleştirileri yapan arkadaşlar, bizimle konuşsalar ve bilgi alsalardı. İstedikleri zaman bizden bilgi alabilirler” ifadelerini kullandı. 

Editör: TE Bilişim