Uşak’ta 250 gramı 1 TL 50 kuruş olan tekli ekmeğin fiyatı, yapılan son zamla birlikte 1 TL 75 kuruşa yükseldi.

Uşak Fırıncılar Esnaf Odası, kentteki fırıncı esnafının girdi maliyetlerinin artması nedeniyle zam talep etti ve konuyla ilgili toplanan komisyon, ekmek fiyatlarına yüzde16,6 oranında zam kararı aldı.

Buna göre 250 gramı 1 TL 50 kuruş olan ekmek, son fiyat düzenlemesiyle 1 TL 75 kuruş oldu. Ekmek kilogram bazında ise; 6 TL’den 7 TL’ye çıktı.

Konuyla ilgili bir açıklama yapan Uşak Fırıncılar Esnaf Odası Başkanı Hasan Kurnaz, yapılan zammın çok olmadığını belirtti. Fırıncı esnafının girdi maliyetlerine her geçen gün zam geldiğini ifade eden Hasan Kurnaz, “Un, elektrik, su, işçilik, doğalgaz, sigorta, Bağ-Kur ve akla gelen tüm giderlerin fiyatı bir önceki yıla göre arttı. Bugün bir çalışanın sigorta pirimi, stopajıyla birlikte, zamanında ödenmesi durumunda bin TL’yi buluyor. Bir fırında nerden baksanız ortalama 5 ila 10 kişi çalışan olur. Hatta bazı fırınlarda bu rakam daha yukarılara çıkar. Bunun dağıtım bedeli, vergisi, kirası, ekipmanın amortismanı ve akla gelecek bir çok gideri var. Yaptığımız hesaplamalara göre esnafımızın giderleri, bir önceki yıla nazaran yüzde 40’ın üzerinde artmış. Biz ise ekmeğe yüzde 17’yi dahi bulmayan bir zam yaptık” dedi.

Köy tipi ekmeklerin fiyatlarında, henüz her hangi bir değişiklik yapılmadığını anlatan Hasan Kurnaz, “Köy ekmeği olarak tabir ettiğimiz, 1 kilogram ve 1 kilogram 200 gram arasında değişkenlik gösteren ekmeğin fiyatını, ilerleyen günlerde belirleyeceğiz. Şu anda köy ekmekleriyle ilgili her hangi bir fiyat değişimi yok. Fakat 20 gün içinde bu tip ekmeklerin de fiyatlarını güncelleyeceğiz” şeklinde konuştu.

GRAMAJLA OYNAMA VE GİZLİ ZAM İDDİASI YALAN

Ekmeğin gramajıyla oynamadıklarını dile getiren Hasan Kurnaz, “250 gram ekmeği 1,50 TL’den satıyorduk. Şimdi gramajda hiçbir değişikliğe gitmedik. Zaman zaman fırıncı esnafımızda denetimler yapılır ve çoğunda ekmeğin gramı 260 ila 280 arasında ölçülür. Bizim belirlediğimiz 250 gram, asgari miktardır. Bunun altında düşüldüğünde cezai işlem uygulanır. Şimdiye kadar ilimizde gramajla oynama gibi bir durumla karşılaşmadık diyebilirim. Kaldı ki fırıncı esnafımız, askıda ekmek ve hayır kurumlarına verdikleri desteklerle, her zaman için toplumsal eşitliği düşünen bir anlayışla hareket ediyor. Diyelim ki askıda hiç ekmek yok ve dar gelirli askıdan ekmek talep etti. İşte o zaman bizim esnafımız, yine o kişiyi mağdur etmiyor ve eli boş göndermiyor. Bu bakımdan gramajla oynama veya gizli zam söylentileri doğru değil. Böyle  bir düşünceyi savunmak, işini doğru yapmaya çalışan esnafımıza ciddi haksızlık olur” diye konuştu.

Uşak'ta araç kiralama bedeli yüzde 100 arttı Uşak'ta araç kiralama bedeli yüzde 100 arttı

Editör: TE Bilişim