Uşak'ta 120 lira olan kıymalı pideyi 70 TL'ye düşürdü! Tanıtım için yapıyorum, malzemeden çalma yok! Uşak'ta 120 lira olan kıymalı pideyi 70 TL'ye düşürdü! Tanıtım için yapıyorum, malzemeden çalma yok!

Uşak’ta, metreküpü daha önce 900 TL olan beton fiyatlarının bin TL seviyesine yükseldiği öğrenildi. Konuyla ilgili gazetemize açıklamalar yapan Uşak’taki 2 inşaat şirketinin yöneticisi, artan fiyatların konut maliyetlerini de yükselteceğini ve piyasada betonun da zor bulunduğunu ifade etti. Daha önce kentte 3 tane hazır beton üretimi yapan şirketin bulunduğunu ve son olarak bunlara faaliyetine ara veren bir diğer şirketin de eklendiğini belirten inşaat firmasının sahibi, “Betona yapılan zamlardan dolayı konut üretiminde sıkıntılar oluyor. Bu noktada devletin ilgili mekanizmalarının bir şeyler yapması lazım. Sürekli gelen zamlar, konut arzını sıkıntıya sokabilir” dedi.

UŞAK’TA 3 OLAN HAZIR BETON ŞİRKETİ SAYISI 4’E ÇIKTI

Uşak’ta son yıllarda 3 olan hazır beton üreten şirketler 3’ten 4’e çıktı. Daha önce Agreton, Oktaş ve Yılmaz Beton firmaları hazır beton üretimi yapıp satıyordu. Önceki ay, daha önce piyasada faaliyet gösteren Fettahoğlu Hazır Beton şirketi de, yaklaşık 3 yıllık aranın ardından, tekrar piyasaya hazır beton arzına başladı. Daha önce 900 TL gibi bir fiyata satılan C30 beton fiyatı, şirket sayısı artınca düşmek yerine, ilave zam aldı. Şirket sayısı 4’e çıkınca normalde rekabet ortamı bekleyen inşaat firmaları, 10 gün sonra fiyatın bin TL bandına çıktığını gördü. Beton firmaları üzerinde bir denetim mekanizması isteyen inşaat şirketleri, devletin bu noktada daha sıkı denetim yapmasını istedi. Beton firmalarının bir araya gelerek fiyatı sabitlemesinin serbest piyasa kurallarına aykırı olduğunu ifade eden inşaat firmasının sahibi, “Beton şirketleri de bizim ekonomimiz için olmazsa olmazdır. Fakat burada bir düzenleme yapılmalı ve fiyatlar aşağıya çekilmeli. Dolara zam geliyordu ve firmalar dolar arttığı için fiyat yükselttiğini ifade ediyor. Fakat daha önce dolar düştü ve bizim fiyatlar bir türlü inmedi. İşlerine geldiği zaman serbest piyasa ekonomisinden dem vuruyorlar, işlerine gelmediği zaman da suçu devlete ve devleti yönetenlere atıyorlar. Bu böyle olmamalı. İlimizde 3 olan beton şirketi 4’e çıktığında, sevinmiştik ve bu sayede fiyatlar düşer demiştik. Fakat yeni şirket faaliyete başladı ve bizim 4’e çıkan beton şirketlerimiz hep bir ağızdan fiyatları 900 TL’lerden bin ve bin 50 TL gibi seviyelere çektiler. Bugün veriyoruz bunu ve bunun sonunun olması gerektiğini düşünüyoruz. Çünkü devlet burada bir müdahalede bulunmazsa, bu sefer kafalarına estikçe fiyata zam yaparlar” dedi.

BARINMA DA EKMEK GİBİ BİR İHTİYAÇ

Barınma hakkının da beslenme gibi bir ihtiyaç olduğunu belirten başka inşaat firmasının yöneticisi, “Bu sorundan bizler de sıkıntılıyız. İsmimi yazmayın, çünkü bu şirketlere benim de işim düşüyor ve bu sefer yok çekiyorlar. Ama gerçekleri bu şekilde yazmanız topluma hizmet olur. Barınma da tıpkı beslenme gibi temel bir ihtiyaçtır. Ekmek nasıl olmazsa olmazımızsa, başımızı sokacak bir meskenimiz de ihtiyacımızdır. Son zamanlarda vatandaşımız konut edinmekte zorlanıyor. Çünkü sürekli malzeme fiyatları artıyor. Artan malzeme fiyatları nedeniyle bizler de konutların fiyatını artırmak zorunda kalıyoruz. Ben 2006’da 60 bin TL’ye 3 odalı 1 salonla ev satıyordum ve para kazanıyordum. Şimdi aynı evi 2 milyon TL’ye satsam, ancak ve ancak yaptığım inşaattan çok az bir kar elde ediyorum. Yeni projeye başlayacak kar edinemiyorum. Maliyetler sürekli artıyor ve beton da bunun önemli bir bölümü. Beton şirketlerini de anlıyorum, onların da maliyetleri artıyor ama birden bire rakamın bu kadar artmasına bir anlam veremiyorum” diye konuştu.

BETON ŞİRKETLERİ: İKİ FİRMA REKABETTE, ANLAŞMA DİYE BİR DURUM YOK

Öte yandan konuyla ilgili gazetemize açıklama yapan kentteki bir beton firmasının yetkilisi, “Fiyatlar giderek yükseliyor ve biz zam yapmazsak işletmeyi ayakta tutamayız. Çimentoya yüzde 20’nin üzerinde, elektriğe yüzde 35 oranında zam yapıldı. İşçilik giderlerimiz artıyor, çünkü işçiye de biz yemek veriyoruz, yol masrafları yükseliyor. Mazot fiyatlarına düzenli zam geliyor ve her anlamda maliyetlerimiz artıyor. Abartıldığı gibi bir zam olmadı ve fiyatlar şu anda ortalama bin TL bandırdı ve anlaşma diye bir durum da yok. Çünkü 2 şirket hali hazırda rekabet ediyor ve ne tutturabildiyse piyasaya beton arzı yapıyor. Hatta bizim edindiğimiz duyumlar, eski fiyata satışların olduğu yönünde. İnşaat firmaları da sattıkları dairelerin fiyatlarını düzenli olarak artırıyorlar. Bunda kimsenin suçu yok, çünkü ortada bir istikrarsızlık durumu var. Piyasada kalıcı istikrar sağlanmadığı sürece, fiyatlar oynak olmaya devam eder” dedi.

Editör: TE Bilişim