Türk derisi için anlamlı bir ödül Türk derisi için anlamlı bir ödül

Deri, tekstil, seramik ve gıda üretiminin yoğun olarak yer aldığı Uşak, bir önceki yılın 6 ayına göre ihracatta 4 basamak yükselerek, Türkiye genelinde 31’inci sıraya çıktı. 
2019’un ilk 6 aylık döneminde, 77 milyon 675 bin dolarlık ihracat yapan Uşak, 2020’nin ilk 6 ayı itibariyle 107 milyon 23 bin dolarlık ihracata imza attı. Buna göre kent, geçen yılın ilk 6 ayına göre ihracatını %24.21 oranında artırdı. Pandemi döneminde de kentin ihracatı geçen yıla oranla Mart ayında yüzde 53,96, Nisan’da yüzde 18,05, Mayıs’ta yüzde 1,23ve Haziran’da yüzde 61,11 artış kaydetti. Kentin 2020 yılındaki en fazla ihracat yaptığı dönem, 21 milyon 240 bin dolarla Ocak ayı olurken, rakamın en düştüğü dönemse 12 milyon 511 bin dolarla Mayıs oldu. 
Kentin ihracatı genel olarak ithalatı karşılarken, yılın 6 aylık döneminde 96 milyon 482 bin dolar ithalat gerçekleşti. Kentin dış ticaret karşılama oranı ise yüzde 110,92 oldu. 
HAM MADDE İTHALATI YAPILIYOR
Uşak’ta ithalatın ihracattan az olması, kentin genel olarak, hammadde ithalat etmesiyle ilgili… Kentte ithalat edilen ürünler, ağırlıklı olarak sanayide işlenip, ihraç edilecek mamul ve ara mamullere dönüşüyor. Kentte ihracat rakamlarının yükselmesinin bir diğer nedeni de dolardaki artış. 
Konuyla ilgili bir diğerlendirme yapan Uşak Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Suat Selim Kandemir, pandemi döneminde belli ölçüde düşen ihracatın, Haziran ayından itibaren normale dönmeye başladığını belirterek, "Uşak bir sanayi ve üretim kentidir. Odamız, ilimizde ihracatın artması ve yeni pazar arayışları noktasında çalışmalarını sürdürüyor ve ortaya konan emeklerin karşılığı, rakamlara da yansıyor. İthalatımızın ihracatımızdan düşük olması da bizim için ayrıca olumlu bir durumdur. İlimiz ekonomisi için canla başla çalışan tüm sanayicilerimize, iş insanlarımıza ve çalışanlarımıza teşekkür ediyorum" dedi. 

Editör: TE Bilişim