Uşak, İzmir, Aydın ve Muğla'da motorin ve benzin arasındaki makas kapandı Uşak, İzmir, Aydın ve Muğla'da motorin ve benzin arasındaki makas kapandı

Uşak’ta Ramazan pidesi fiyatları, geçen yıla göre yüzde 33 artışla, 4 TL olarak belirlendi. Ayrıca fırıncı esnafı, Ramazan ayının başlamasıyla, 1 TL 75 kuruştan satılan 250 gramlık ekmeği, 260 grama yükselterek, fiyatı 2 TL yapmaya hazırlanıyor.

         Ramazan ayı öncesinde, Uşak’ta pide ve ekmek fiyatlarını belirlemek için ilgili komisyon toplantısı yapıldı. Buna göre geçen yıl 3 TL’den satılan 350 gramlık ramazan pidesi, bu yıl 4 TL olarak belirlendi. Pidenin fiyatı geçen yıla göre yüzde 33 oranında artarken, kısa bir süre önce 1 TL 75 kuruş olan ekmeğe de zam yapılacağı öğrenildi. 250 gramı 1 TL 75 kuruştan satılan ekmeğin gramajının 10 gram artışla 260’a çıkacağı ve yeni fiyatın 2 TL olacağı ifade edildi.

         Ayrıca köy tipi ekmeğin fiyatının da 4 ay önce 8 TL olarak belirlendiği, fakat rekabetten dolayı çoğu fırıncının 1 kilo 200 gramlık ekmeği 7 TL’den sattığı kaydedildi.

         Konuyla ilgili bir açıklama yapan Uşak Fırıncılar Esnaf Odası Başkanı Hasan Kurnaz, pide fiyatının 4 TL olmasının ve ekmeğe yapılacak olan zammın makul olduğunu dile getirdi.

         Uşak Belediyesi ve Gıda ve Tarım İl Müdürlüğü’nden yetkililerin de içinde bulunduğu komisyonun ilgili kararı aldığını ve bu yetkinin odalarına verildiğini anlatan Hasan Kurnaz, “Pideyi geçen yıla göre zamlı satmamız normal, çünkü un ve susam fiyatlarına zam geldi. Her şeyden önce işçilik ve diğer maliyetler de arttı. Geçen yıl 50 kiloluk unu 80 TL’ye alıyorduk, bu yıl ise yüzde 100’ü aşan zamlar var ve 170’ye kadar çıkan fiyatlar söz konusu. Zaten asgari ücrete yapılan zam, enerji maliyetleri ve diğer giderlerin ne kadar attığı da ortada. Fırıncı esnafı işin içinden zor çıkıyor ve zam olmazsa çoğu esnaf kepenk kapatır hale gelir” dedi.

         Ekmeğin fiyatına da Ramazan ayının başlamasıyla birlikte zam yapılacağını ifade eden Kurnaz, “Ekmek fiyatları Türkiye’nin bir çok ilinde 2 TL’yi buldu. Bizde ise zam kararı yeni alındı ve Ramazanın başlamasıyla bunu uygulayacağız. 250 gram ekmeği 10 gram artıracağız ve fiyatını 2 TL yapacağız. Daha önce kilo bazında 7 TL olan ekmek, gramaj artışıyla birlikte kilogram bazında 7 TL 70 kuruş gibi bir fiyata gelecek. Bizim yaptığımız zam yüzde 10 civarında olacak. Girdi maliyetlerinin afaki derecede arttığı böyle bir dönemde yüzde 10 zam da makuldür” diye konuştu.

         ŞEKER FABRİKALARI ÖZELLEŞİNCE MAYA FİYATLARI ARTTI

         Maya fiyatlarındaki yükselişe değinen Hasan Kurnaz,1 yıl önce kutu bazında 35 TL’ye aldıkları malzemeyi şu anda 100 TL’ye temin ettiklerini söyledi. Mayanın hammaddesinin melas olduğunu belirten Hasan Kurnaz, “Şeker fabrikalarının çoğu özelleşti ve maya yapanlar daha önce uygun fiyata aldıkları melası, daha pahalıya temin eder oldular. Melasla yapılan mayanın fiyatının artması, tüm unlu mamullerine yansıyor. Maya fiyatlarındaki artış, ekmek fiyatlarının yükselmesi anlamına geliyor” ifadelerini kullandı.

HABERİN İZİNLİ VEYA İZİNSİZ KULLANIMI DURUMUNDA YASAL İŞLEM YAPILACAKTIR

Editör: TE Bilişim