Türk derisi için anlamlı bir ödül Türk derisi için anlamlı bir ödül
 Zafer Kalkınma Ajansı tarafından hazırlanan ve TR33 bölgesinde (Afyonkarahisar, Manisa, Kütahya, Uşak) çalışmalarına başlayan işveren ve işçilerin uyum yeteneğinin artırılması projesinde yeni adımlar atılmaya devam ediyor. 

Uşak'ta bir otelde gerçekleştirilen toplantıda Proje kapsamında TR 33 bölgesinde meslekler ve becerilerle ilgili kapsamlı olarak yapılan anketin çıktıları değerlendirildi. Proje sonlandırıldığında Bölgesel İnsan Kaynakları Geliştirme Merkezi (BİGEM) kurulacak. Oluşturulan Merkez ile Dönüşen ekonomiye uyum sağlayan çalanlar ve işverenleri, Bölgeyi güçlendirecek insan kaynağının geliştirilmesiyle kalkınma sürecinin hızlandırılmasını, Yenilikçi, istikrarlı ve sürdürülebilir ekonomik büyümeyi, Yüksek katma değer üreten özel sektörü, Üretkenliği artıran bilgiye dayalı üretimi, Nitelikli eğitim yoluyla beşeri sermayenin geliştirilmesi ve istihdamın artırılmasını hedefliyor.

"Türkiye'de Bu derecede bu ölçekte bu kadar kapsamlı gerçekleştirilen ilk belki de son zamanlarda gerçekleştirilen tek anket çalışması"
Konuyla ilgili olara Kilit Uzman Takım Lideri Dr. Peter Wilson açıklamalarda bulundu. Projenin ana paydası olan küçük ve orta büyüklükteki işletmelerle istişare çalıştayı yapmak üzere Uşak'ta bulunduklarını söyleyen Wilson; " Projemiz kapsamında TR 33 bölgesinde meslekler ve becerilerle ilgili çok kapsamlı anket gerçekleştirdik. Bu anket çalışması Türkiye'de Bu derecede bu ölçekte bu kadar kapsamlı gerçekleştirilen ilk belki de son zamanlarda gerçekleştirilen tek anket çalışması bu ölçekte düşünüldüğünde. Bu anket çalışmasıyla ilgili olarak elde ettiğimiz raporları sunmak için burada bulunuyoruz. Projede Kobiler bizim çok önemli katılımcılarımız. Bu nedenle onlara bizim bulgularımızın doğru olup olmadığını soracağız. Aynı zamanda ilave katkıları varsa o katkıları bize iletmelerini isteyeceğiz." dedi.
"Bu proje kapsamında faydalanıcı çatısında bölgesel insan kaynakları geliştirme merkezi kurulacak"
Projenin genel amacının bu bölgede beceriler ve meslekler anlamında işverenlerin ve çalışanların daha fazla uyum sağlamalarını sağlamak olduğunu ve sağlanan bu uyumla ve yeteneklerin gelişmesiyle işletmelerin daha rekabet edebilir hale geleceklerini belirten Wilson Konuyla ilgili olarak şu açıklamaları yaptı ; "İnsanlar şu anda 4. sanayi devriminin geldiğinden bahsediyorlar. Bu ne anlama geliyor. Mesleklerin daha fazla teknolojiye dayanır bir şekilde gerçekleştirileceği anlamına geliyor. Gelecekteki bu yeni iş ortamı ve talepler doğrultusunda becerilerin de yönlendirilmesi ve gerekiyorsa yeni becerilerin edinilmesi lazım. Bizim de genel amacımız budur bu projede.
Bu proje AB finansmanıyla gerçekleştirilen bir projedir. Projenin faydalanıcısı da Zafer Kalkınma Ajansıdır. Bu proje kapsamında faydalanıcı çatısında bölgesel insan kaynakları geliştirme merkezi kurulacak. Proje olarak ta biz bu merkezin kurulmasına destek veriyoruz. Proje tamlandıktan sonra gerekli çalışmalar bu merkez tarafından yürütülecek.
Bu proje kendine has bir proje buradaki hedef kitleye göre yazılmış bir proje. Ama farklı hedef gruplarına göre benzer projeler gerçekleştirildi. Bizim buradaki amacımız bu bölgedeki Kobilere eğitim ihtiyaçları doğrultusunda bazı eğitimler vermek. Bu bölge daha ziyade tekstil ve deri sektörleriyle öne çıkan bir bölge. Bu bilgiler ışığında onların özel ihtiyaçlarına göre bazı spesifik eğitimler gerçekleştirilmesi planlanıyor. Tekstil ve Deri sektörleri gerçekten küreselleşmiş bir piyasanın tam ortasında yer alan sektörler ve çok ciddi bir rekabet söz konusu özellikle Uzakdoğu ve Asya ülkeleriyle. Biz bu proje kapsamında kobilere şunu anlatmak istiyoruz; ürün geliştirme proseslerini daha verimli hale getirmeleri lazım, atıklarını azaltmaları lazım, verimliliklerini ve kalitelerini artırmaları lazım ve inovasyona yatırım yapmaları lazım. Yani yeni fikirler geliştirmeleri lazım. Çünkü böyle bir piyasada artık sadece fiyatlarla rekabet etmek mümkün değil. Eğer rekabette fiyatın tek avantaj olduğunu düşünüyorlarsa o zaman bu oyunu kaybetmek çok muhtemel, çünkü her zaman daha ucuza satan birileri bulunur. "

"Uşak Tekstili ve Dericiliği Dünyadaki iyi örneklerine göre düşük seviyede"
Uşak'ta sanayiyi gelip birebir gözlemleme imkanının olmadığını ama anket çalışmalarında sektör uzmanlarından faydalandığını söyleyen Wilson ; " Kendilerinin tecrübelerinden faydalandık. Onların bu konudaki görüşlerinden istifade ettik. Aynı zamanda sektör uzmanlarımız dünyadaki en iyi örneklerle Uşak'taki endüstriyi ve sektörleri kıyasladılar. Sanayi anlamında gelişmişlik düzeyine baktığımızda Uşak'taki tekstil ve deri sektörü dünyadaki en iyi örneklerle kıyaslandığında gelişmişlik düzeyi açısında düşük seviyede.
Projemiz kapsamında yapılacak eğitim faaliyetlerine bakarak belki geleceğe yönelik öngörülerde bulunabiliriz. Ama özellikle şunu vurgulamak istiyorum bizin projemizde vurguladığımız ana kavram uyum yeteneği şirketlerin başarılı olması için uyum yeteneği olması gerekiyor. Aynı zamanda değişebilen şirketler olması gerekiyor. Yeni fikirler kabul etmeleri, yeni fikirlere açık olmaları, aynı zamanda geleceğe yönelik planlar yapmaları gerekiyor. şeklinde konuştu.
Editör: TE Bilişim