Yarın zam gelecek! Uşak'taki akaryakıt fiyatları eşitlenecek! Yarın zam gelecek! Uşak'taki akaryakıt fiyatları eşitlenecek!
USAKPORT.COM// Uşak İli Kooperatifler Birliği (HAYKOP) Yönetim Kurulu Başkanı Himmet Özdemir, süt üreticilerinin sorunları olduğunu ve acil çözüm bekleyen konuların bir an önce ele alınması gerektiğini söyledi. Uşak'ta günlük ortalama 400 ton süt elde ettiklerini belirten Himmet Özdemir, kooperatiflerin sütün kalitesini artırdığını ve üreticiyi kayıt altına almada en önemli faktör olduğunu belirtti. 
 
Himmet Özdemir, süt konseyinin sanayiciden oluşmasını eleştirirken, süt fiyatlarının üreticileri tatmin etmediğini söyledi. Özdemir, "Süt fiyatları iyi olduğunda bütün hayvancılık örgütleri bu fiyatları sahipleniyor. İşte süt fiyatlarında düşüşler başladı. Herkes hayvanını kestirmeye başladı ya da fırsat bulduğunda hayvanlarını satıyor. Neden devam etsin? Genç nüfustan kimse bu işe sahiplenmiyor. Arkadan gelen 100 genç yetişsin, bu yüz gencin 99’u kente göç ediyor. Bu durum her geçen gün daha da kötüye gidiyor. Her geçen günde kötüye gidecek. Eğer pazarlama fiyatındaki süt fiyatları belli bir noktaya gelmezse bu yapının içinde kimse kalmaz. Süt fiyatları artmıyor ama yem fiyatları artıyor. Hatta haddinden fazla artıyor. Üreticinin elindeki bütün giderler artıyor. Arpanın fiyatı 1.30 TL olmuş. Sütün fiyatı 1 lira 25 kuruş ile 1,50 TL arasında değişiyor. Sütte hiçbir artış yok. Bizim inekler arpa yemiyor mu? Ham maddeye zam geldi, onun için yem fiyatları artıyor. Üretilen sütün ham maddesi yem. Yeme gelen zamla süte de zam gelmesi gerekmiyor mu? Öncelikle bu üreticiler arasındaki destekleme farklılığını ortadan kaldırmaları gerekiyor. Diğer taraftan et ile sütü birbirinden çok ayıramazsınız. Ülkede yaklaşık 3 milyon 765 bin adet sığır kesiliyor. Bunun geçtiğimiz yıllardaki rakamlara bakarsanız 465 bini ithal. Bu rakam her geçen gün artıyor. Buda şu demek. İçerideki yerli üretici doğru desteklenmiyor ya da yeterli desteklenmiyor demektir” dedi.


    Son iki yılda sokakta süt satan üreticilerin arttığını belirten Başkan Özdemir, “Süt üreticileri sütünü değerinden satamadığı için malını sokak sokak gezerek satıyor. Süt üreticisi sütün gerçek değerini alsa sokaklarda niye sütünü kendi pazarlasın? Devlet süt üreticilerine sahip çıkmıyor. Süt üreticileri sahipsiz. Süt üreticilerine birçok sorun çıkartılıyor. Hijyene karşı çıkmamız mümkün değil. Hijyen bizim de üreticimizden istediğimiz bir şey. Bize verilen teşviklerin artması gerekiyor. Yem ile sütün eşit olması gerekiyor. 2017 yılı süt destek fiyatları hala açıklanmadı. Bakanlıktan beklentimiz bir sonraki senenin destek fiyatlarının senenin son ayında açıklanması” şeklinde konuştu.
 
Editör: TE Bilişim