Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, Türkiye Fırıncılar Federasyonu Başkanı Halil İbrahim Balcı ve beraberindeki heyeti kabulünde, “Yeterli buğday stokumuz var. Ekmeğe zam yok” dedi. Ancak Uşak Fırıncılar ve Unlu Mamuller İmalatçıları Esnaf Odası Başkanı Hasan Kurnaz, artan maliyetler nedeniyle ekmeğe küçük de olsa bir zam yapmayı düşündüklerini açıkladı.

BAKAN; “ZAM YOK” DEMİŞTİ

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk ekmek fiyatlarıyla ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Türkiye'de yeteri kadar ekmeklik buğday stokunun olduğunu belirten Bakan Çelik, fiyat artışıyla ilgili açıklamaların spekülatif olduğunu açıkladı. Bakan Çelik, ekmek fiyatlarının artırılması tartışmaları ile ilgili, "Buğdayın tedarikinde her hangi bir sıkıntı yok, artışı gerektirecek bir durum yok" dedi.  Uşak Fırıncılar ve Unlu Mamul İmalatçıları Esnaf Odası Başkanı Hasan Kurnaz ise, Uşak Belediyesinin kendileri ile rekabet etmesi ve girdi fiyatlarının yükselmesi yüzünden Uşak’ta ekmeğe küçük de olsa bir zam yapmayı düşündüklerini açıkladı.

Geçtiğimiz Temmuz ayında 250 gramı 80 kuruştan satılırken, 300 Gram ekmeği 1 TL’ye satmaya başladıklarını kaydeden Uşak Fırıncılar ve Unlu Mamul İmalatçıları Esnaf Odası Başkanı Hasan Kurnaz, Uşak Belediye fırını ile girdikleri rekabet ve artan maliyetler yüzünden, Uşak’ta üretim yapan 32 resmi fırının zam yapmak zorunda kalacağını belirtti.  Uşak’ta 100 bin resmi ekmek ve 20 bin kaçak ekmek üretildiğini kaydeden Kurnaz, ekmek zammı konusunda araştırmalarının devam ettiğini de sözlerine ekledi.

“HAKSIZ REKABET YAPILIYOR”

Kurnaz, zam yapma gerekçeleri hakkında ise şu bilgileri verdi: “Her şeyden önce belediye, fırıncı esnafı ile haksız rekabete giriyor. Biz, 300 gram ekmeği 1 TL’ye satarken belediye ekmek fabrikası 250 gram ekmeği 50 kuruşa satıyor. Hâlbuki belediyenin en az 65 kuruşa satması gerekir. Biz fırıncılar olarak 250 gram ekmeği 90 kuruşa satsak daha çok kar ederiz. Ancak ekmeğin gramajı düştükçe kalitesi bozulur. Uşak halkının kaliteli ekmek yemesi için 300 gram ekmek üretiyoruz.

Uşak Fırıncılar ve Unlu Mamul İmalatçıları Esnaf Odası olarak Uşak Belediyesi’ni haksız rekabet yaptığı için mahkemeye verdik. Mahkeme, Uşak’ta ve Ankara’da bir üniversiteye haksız rekabet olup olmadığını incelemesi için iki bilirkişi görevlendirdi. Şimdi sonucu bekliyoruz. “

“GİRDİ FİYATLARI ÇOK YÜKSELDİ”

Uşak'tan yoğun katılımın olacağı Afyonkarahisar Tarım Fuarı için asayiş berkemal Uşak'tan yoğun katılımın olacağı Afyonkarahisar Tarım Fuarı için asayiş berkemal

Şimdilerde Rusya ile yaşanan krizden dolayı buğday ithalatını durdurulmasını kendilerini etkilemediğini kaydeden Kurnaz, “Fırıncı esnafının girdileri krizden önce de artmıştı. Biz bu bölgenin ununu kullanmıyoruz. Unu Ankara, Çorum ve Samsun'dan alıyoruz. Birkaç gün öncesine kadar unun çuvalını 62-63 TL arasında alıyorduk. Şimdi 70 TL’ye çıktı. Maya fiyatları desen aldı başını gidiyor. Kış geldi, odunun kilosu 4 TL oldu. Tonu 4 bin TL. Şimdi kış olduğu için yanan odun da bulamıyoruz. Doğalgaza zam bekleniyor. Asgari ücretin net bin 300 TL olması da yılbaşından itibaren biz büyük bir maddi yük getirecektir. Uşak fırıncılar esnafı olarak tüm bu olumsuz gelişmeler karşısında ekmek fiyatlarına küçük de olsa bir zam yapmamız gerektiğini düşünüyoruz. Yoksa maliyeti bile kurtarmada zorluk çekeriz. Şu an da araştırıyoruz. Zam oranını esnafımızla görüşüp, artan maliyet hesaplarını güncelledikten sonra belirlemeyi planlıyoruz” şeklinde konuştu.

Editör: TE Bilişim