Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız'ın açıkladığı doğalgaz ve elektriğe gelen zammın bu ay faturaya yansıdığı öğrenildi. Konuyla ilgili UDAŞ Faturalandırma Servisinden bilgi alındı. Doğalgaz dağıtım şirketi Uşak Doğalgaz Anonim Şirketi yetkilileri, kentteki bazı konutlardaki abonelerin 25 Eylül 2014 tarihinde okunduğunu ve bir bölümün de Kurban Bayramı’ndan sonra okunduğunu bildirdi. Bayramdan önce faturası okunanlar, faturalarını normal şekilde ödedi. Bayramdan sonra faturası tahakkuk edilenler ise, günlük ortalama baz alınarak ödeme yaptı. Şirketin bilgi işlem servisinden alınan bilgiye göre UDAŞ, Eylül ve yaklaşık olarak Ekimin 10’una kadar olan gaz kullanımını topladı ve günlük ortalamaya göre zamlı ve zamsız olarak kesim yaptı. Yani doğalgaz kullanan vatandaş, Eylül ayının kullanım bedelini zamsız ödedi ve 1 Ekim’den itibaren kullandığı da günlük ortalamadan zamlı olarak tarifelendirildi. Kabarık görünen bazı faturalar vatandaşın tepkisine neden oldu. Öte yandan 11 Ekim Cumartesi itabiriyle alınan bilgiye göre hala fatura tahakkuku yapılmaya aboneler bulunuyor. Yetkililer, araya giren bayram nedeniyle okumaların yavaşladığını savunuyor. EPDK mevzuatı ise faturalandırmanın 30 Ekim’den 2 gün önce veya 2 gün sonra yapılabileceğini öngörüyor.

FATURA KESİMİ AYIN SONUNDAN 2 GÜN ÖNCE VEYA 2 GÜN SONRA YAPILMALI

Uşak'ta 1 TL'ye çay  haberlerinin ardından kahveci esnafından ilk reaksiyon Uşak'ta 1 TL'ye çay haberlerinin ardından kahveci esnafından ilk reaksiyon

Fatura okuma konusunda Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu’ndan alınan bilgiye göre aboneye 2 gün önce veya 2 gün sonra okuma yapılması gerekiyor. Konuyla ilgili EPDK yetkilileri şu bilgileri verdi: “Dağıtım şirketi, mekanik sayaç kullanan abonelerin sayaç endekslerini müşteri bazında bir önceki okuma tarihine göre artı-eksi iki günden fazla sapma olmayacak şekilde, aylık okur. Dağıtım şirketi, doğal gaz satış miktarını son okuma tarihindeki ile bir önceki okuma tarihi arasındaki iki endeksin farkını alarak Doğal Gaz Piyasası Dağıtım ve Müşteri Hizmetleri Yönetmeliğinin 41 inci maddesine göre hesaplar ve tahakkuk bu değer üzerinden yapılır. Ancak, dağıtım şirketi, 50 metreküpe ulaşmayan aylık tüketimleri o dönem için faturalandırmama hakkına sahiptir. Doğal gaz kullanım faturaları metreküp ve kWh enerji miktarı bazında müşteriye fatura edilir. Tüketim faturalarında okuma periyotlarına göre hesaplanacak gün bazında ağırlıklı ortalama perakende satış fiyatı kullanılarak tahakkuk yapılır. Dağıtım şirketi, ihbarname ve/veya faturayı, son ödeme tarihinden en az yedi gün önce abone adresine bırakır. Sayacın okunamaması durumunda dağıtım şirketi tarafından müşteri adresine bırakılacak endeks bildirim belgesi en geç üç gün içerisinde müşteri tarafından doldurulup dağıtım şirketine ulaştırılır”.

Editör: TE Bilişim