Uşak Tarım Gıda ve Hayvancılık İl Müdürü Erkan Kahraman, Uşak’ın köylerini gezerek üreticileri kaliteli üretim yapma konusunda bilgilendiriyor ve teşvik ediyor. Uşak Tarım Gıda ve Hayvancılık İl Müdürü Erkan Kahraman ve ekibinin son durağı Ovademirler Köyü oldu. Burada 30 üreticietrci ile yapılan toplantıda, ​buzağı, oğlak ve kuzu yarışması hakkında üreticilere bilgi verildi ve üreticilerin yarışmaya katılması istendi. Ovademirler Köyünde yapılan üreticileri bilgilendirme toplantısı hakkında bilgi veren Kahraman, “Üreticilerimizin birlik ve örgütleri daha aktif şekilde ilişkilerini güçlendirmeleri gerektiği anlatıldı. Üretici örgütleri güçlü olursa üreticilerimizin de güçleneceği belirtildi. Girdi alımlarını üretici örgütleriyle alırsak daha uygun şartlarda alınabileceği,  üretilen ürünleri de yine üretici örgütleri vasıtasıyla satarsak alıcılar ile daha iyi pazarlık yapılabileceği ve ürünlerin daha iyi şartlarda satılabileceği belirtildi” dedi.

Kahraman Ovademirler köyünde üreticileri şu konularda bilgilendirdiklerini anlattı:

MEYVECİLİKTE DESTEK ÖDEMELERİ

Üreticilerimize ayva ve ceviz yetiştiriciliği tavsiye edildi. İlimiz iklimsel olarak geçit kuşağında bulunduğundan dolayı sert çekirdekli meyve türleri ilkbahar geç donlarından zarar görmektedirler. Bu nedenle donlardan az zarar gören yumuşak çekirdekli meyve türleri tercih edilmelidir. Armut ağaçlarının hastalık ve zararlılara daha hassas olmasından dolayı İlimizde ayva bahçelerinin kurulması daha öncelikli görülmüştür. İlimiz meyveciliğini geliştirme adına  % 70 İl Özel İdaresi % 30 çiftçi destekli  olmak üzere  üreticilerimize armut ve ayva fidanı dağıtım projesi 2015 yılında gerçekleştirilmiş olup 2016 yılında da %50 İl Özel İdaresi %50'si çiftçi destekli olmak üzere ayva ve ceviz fidanı projesi gerçekleştirilecektir. Meyve bahçesi kurmak isteyen üreticilerimiz Müdürlüğümüze gelerek taleplerini iletebilirler. 5 dekar ve üzeri kapama meyve bahçesi kuran üreticilere ayrıca Bakanlığımızca dekara 100 TL ilave destekleme ödemesi yapılmaktadır.

Bakanlığımızca verilmekte olan destek ve hibeler üreticilerimize anlatıldı. Sulama projelerinde ve alternatif enerji projelerinde %50 hibe desteği olduğu belirtildi. Nüfusu 20.000' den az olan yerleşim birimlerinde, kırsal alanda ikamet eden, 18-40 yaş aralığında tarımsal faaliyet gösteren genç çiftçilere proje bazlı 30.000 TL.' ye kadar hibe ödenmesine yönelik destek verilecektir. Hibe programının tebliğ ve uygulama esasları Bakanlığımızca yayınlandığında başvuru tarihi ve koşulları Müdürlüğümüzce çiftçilerimize duyurulacaktır.


SETİFİKALI TOHUMLA DAHA ÇOK VERİM

Sertifikalı tohum kullanımının ürün verimine ve ürün kalitesine katkısı anlatıldı. Sertifikalı tohumun çimlenme gücünün yüksek olduğu, daha dolgun daneler elde edilmesiyle daha fazla ürün alınacağı, bitkilerin kardeşlenme gücünün daha fazla olacağı anlatıldı. Ayrıca Bakanlığımızca sertifikalı tohum kullanıldığında buğday ve arpada dekara 8,5 TL destekleme ödemesi yapıldığı belirtildi. Sertifikalı tohum kullanmanın;  yapılan desteklemeler, satılan ürün fiyatı, selektör ve tohum ilaçlama masrafları göz önüne alındığında çiftçimiz için daha ekonomik olacağı ve sertifikalı tohum kullanmakla verimin artacağı söylendi.

GÜBRELEMEYE DİKKAT!

Hububatta iyi protein oranına sahip ürün elde etmek için gübrelemenin önemli olduğu belirtildi. İlimizde üreticilerimizin gereğinden fazla gübreleme yaptığı, toprak tahlili yaptırarak gübrelemenin analiz sonuçlarına göre yapılması gerektiği söylendi. Fazla gübrelemenin hem ekonomiye zarar verdiği hem de çevre ve nitrat kirliliğine sebep olduğu belirtildi. İlimizde yoğun olarak yapılan hububat tarımında gübreleme ile ilgili olarak kurak arazi şartlarında yapılan ekim sırasında  taban gübresinin(DAP)  16-20 kg/dekar, üst gübrelemenin şubat ayında 10 kg/dekar üre veya amonyum nitrat, başaklanma öncesinde yani nisan ayı başında  da 10 kg/dekar amonyum nitrat olacak şekilde 2 defada verilmesi gerektiği belirtildi. Ayrıca başaklanma öncesinde verilecek gübrede yağış durumu göz önünde bulundurularak gerekirse gübrenin sıvı halde yaprak gübresi olarak da verilebileceği anlatıldı.  Bitki besin iz elementi olan çinko eksikliğinden dolayı bitkilerin gübrelemeden etkin faydalanmadığı bu yüzden de kardeşlenme zamanı en geç yabancı otla mücadele zamanında dekara 50 gr çinko sülfatın  ilaç tankında eritilerek sıvı olarak verilmesi gerektiği söylendi. Ayrıca İl Müdürlüğümüzce  optik sensör(Green Seeker) cihazı kullanılarak gübre ihtiyacı belirlenebilmektedir. Bu cihazdan faydalanmak isteyen üreticilerimizin yeni ekim döneminde İl Müdürlüğümüzden bilgi alarak tarlalarının küçük bir kısmında zengin klorofilli parsel oluşturmaları gerekmektedir.

UŞAK’TA NOHUT ÜRETİMİ AZALIYOR

Türkiye üretiminin %5'ini İlimizin karşıladığı ve üretimi son yıllarda azalmakta olan nohut bitkisinin yeniden yaygınlaştırılması için antraknoza dayanıklı Azkan, Hisar08, Yaşa05, Sarı98 çeşitlerinin ekilmesi tavsiye edildi. Azkan çeşidinin soğuğa karşı toleranslı olduğu ve erken ekildiğinde kardeşlenme ve dallanmanın daha fazla olması sebebiyle Aralık-Ocak, en geç Şubat ayında ekilebileceği belirtildi. Ayrıca nohut ekilişi yaparken dekara 5 Kg. gübre(Üre  veya Kompoze) verilmesi tavsiye edildi.

 

Uşak Belediyesi, emekliye çayı 1 liradan satacak! Uşak Belediyesi, emekliye çayı 1 liradan satacak!

 

Editör: TE Bilişim