Uşak Fırıncılar ve Unlu İmalatçılar Odası Başkanı Hasan Kurnaz, bu yıl Ramazan ayı nedeniyle üretecekleri pide fiyatlarını açıkladı. Kurnaz, 350 gram pidenin 1.5 TL’den satılacağını duyurdu. Uşak Fırıncılar ve Unlu İmalatçılar Odası Başkanı Hasan Kurnaz, kuraklık yüzünden un maliyetinin yüzde 50 artmasına rağmen, fırıncılar odası olarak Ramazan pidesini geçen yılki fiyattan satacakalrını açıkladı. Kurnaz, Uşak Belediyesi Ekmek Fabrikası’nın zararına satış yaptığından yakınarak, bu durumun 30 fırıncı ailesinin ve bakkalları olumsu etkilediğini savundu. Kurnaz, Ramazan ayı bitiminden itibaren ekmeğe ve kıymalı pideye zam uygulayacaklarını da sözlerine ekledi. Fırıncı esnafının tepkisine rağmen vatandaş, halk ekmek uygulamasından memnun olduğunu dile getirdi. Ekmek fırının faaliyetinin devam etmesini isteyen vatandaşlar, "Biz halk ekmekten memnunuz. Türkiye'nin her yerinde halk ekmek vardı ve yıllar sonra Uşak'ta yeniden bu işlem başladı. Birileri rahatsız oluyor diye halkın ekmeği ile oynanmamalı. Belediyenin ekmeği hem kaliteli hem de ucuz. Biz halk ekmeğin kalkmasını istemiyoruz" dedi. İşte konuyla ilgili iki tarafın da görüşleri:

PİDE GEÇEN YILKİ FİYATTAN

Türkiye genelinde mart, nisan ve mayıs aylarının kurak geçmesi nedeniyle bu yıl buğday rekoltesinin önemli ölçüde düşmesinin beklendiğini kaydeden Kurnaz, “Düşük rekolteye bağlı olarak un fiyatlarında da artış yaşanıyor. Bu durum fırıncıları da yüzde 50 oranında artışlara neden oldu. Buna rağmen bu yıl Ramazan ayında pide fiyatlarına zam yapmadık. Geçen yıl, 375 gram pideyi bir buçuk TL’ye satıyorduk. Bu yıl, 25 gram eksilterek, 350 gram pideyi bir buçuk TL’ye satma kararı aldık” açıklamasını yaptı.  Uşak Belediyesi Ekmek Fabrikası da bu yıl Ramazan ayında 350 gram pideyi 1 TL’den satacak.

Selçuk Geçer, dolardaki düşüş için kritik uyarı yaptı! Paniklemeyin! Selçuk Geçer, dolardaki düşüş için kritik uyarı yaptı! Paniklemeyin!

FIRINCILAR BELEDİYEYE TEPKİLİ

Uşak Belediyesi’nin zarara satış yaptığını iddia eden Uşak Fırıncılar ve Unlu İmalatçılar Odası Başkanı Hasan Kurnaz, belediyenin bu zararı halkın sırtına yüklediğini savundu. Kurnaz, “Geçen yıl unun torbası 41-42 TL arasında satılıyordu. Bugün 60-65 TL arasında satılıyor. Una bir yılda yüzde 50 zam geldi. Una zam durmak bilmiyor. 2 ay sonra unun çuvalının 75 TL olacağını tahmin ediyoruz. Aynı şekilde, geçen yıl kilosu 5-6 TL’den satılan susama da yüzde 50 zam geldi. Keza, doğalgaz, odun, fırıncıların tüm girdilerinde yüzde 50 artış oldu. Buna rağmen ürettiğimiz ekmekler aynı fiyatta kaldı” dedi. Uşak Belediyesi’nin geçen yıl Ramazan ayında açıldığında unun çuvalını 42 TL’den aldığını söyleyen Kurnaz, “Şimdi unun çuvalını 59 TL’ye aldılar. Uşak Belediyesi zararına ekmek üretip satıyor.  Onların satış fiyatı sadece işçilik ve un maliyetlerini karşılayabilir. Diğer girdileri karşılayamaz. Belediye olduğu için zararına ekmek satışı yapıyor ve bu zararı halkın sırtına yüklüyor. Biz her türlü masrafı kendi cebimizden karşılıyoruz” şeklinde yakındı.

“4 BİN KİŞİ MAĞDUR OLUYOR”

Uşak ve köylerinde odasına kayıtlı 30 fırın olduğunu belirten Kurnaz, “Üyelerimizin aileleri ile birlikte yaklaşık 500 kişi belediyenin zararına satış politikasından olumsuz etkileniyor. Bu etkileşim sadece 500 kişi ile kalmıyor. Büyük AVM lerle baş edemeyen Uşak’ta yaşayan bin 200 bakkal sadece sigara ve ekmekten kar ederek ayakta kalabiliyor. Ekmek satışları düşünce bu bakkalların ailesini de hesaba katarsak, belediyenin zararına satış inadından yaklaşık 4 bin nüfus ekonomik olarak olumsuz etkilenmektedir. Bugün bakkallarda ekmek satışı yok denecek seviyelere inmiştir” ifadesini kullandı.

“BELEDİYE DENGEYİ KURSUN”

Belediyeden tek isteklerinin ekmek fiyatlarında dengeyi sağlaması olduğunu kaydeden Kurnaz, “Çevre illerde belediyelerde üretilen pide fiyatları 90 kuruş ile 1 TL arasında ekmek ise 65 kuruş ile 75 kuruş arasında satılmaktadır. İzmir, Konya Belediyeleri 65 kuruş, Balıkesir Belediyesi 75 kuruştan satıyor. Uşak Belediyesi ise 45 kuruştan. Bu tamamen zarardır ve halkın sırtına yüklenmektedir” diyerek belediyeden ekmek fiyatlarını dengelemesini istedi. Kurnaz, “Bu fiyatlarla fırıncı esnafının ekmek üretmesi mümkün değil. Ramazan ayından sonra kıymalı pideye 1 TL zam yapacağız. Ekmek fiyatı da 90 kuruş olacak” diyerek zam haberi verdi.

VATANDAŞ BELEDİYEDEN MEMNUN
Öte yandan fırıncı esnafının tepkisine rağmen vatandaş, halk ekmek uygulamasından memnun. Ekmek fırının faaliyetinin devam etmesini isteyen vatandaşlar, "Biz halk ekmekten memnunuz. Türkiye'nin her yerinde halk ekmek vardı ve yıllar sonra Uşak'ta yeniden bu işlem başladı. Birileri rahatsız oluyor diye halkın ekmeği ile oynanmamalı. Belediyenin ekmeği hem kaliteli hem de ucuz. Biz halk ekmeğin kalkmasını istemiyoruz" dedi. Ayrıca halk ekmeğin sadece belli noktalarda satıldığını ifade eden halk, "Uşak'taki sadece belli kesimlere halk ekmeğin ulaştırılmasını eşitlik ilkesine aykırı buluyoruz. Bizler halk ekmekten yararlanmayan bölgelere de satış noktası kurulmasından yanayız. Belediyenin bu noktada eşitliği sağlaması lazım. Halk ekmek, bu kentte yaşamını sürdüren herkesin hakkıdır" şeklinde konuştular. 

Editör: TE Bilişim