İşlerinin durma noktasına geldiğini ifade eden taksici esnafı, bu gidişle taksiciliğin tarihe karışacağını söyledi.

Yarın zam gelecek! Uşak'taki akaryakıt fiyatları eşitlenecek! Yarın zam gelecek! Uşak'taki akaryakıt fiyatları eşitlenecek!

 İşlerinin durgun olması sebebiyle kara kara düşünen taksici esnafı, sorunlarına bir çözüm bulunmasını istiyor.  Bundan 5-6 yıl öncesine kadar yaklaşık 220 kişi taksicilik yaparken günümüzde Uşakta taksicilik yapan sayısı 90’lı rakamlara düştü. Uşak’ta kimse taksici olmaya özenmiyor. Toplu taşım araçlarının bavul, balya gibi eşyaları kabul etmesi, korsan taksicilik ve aynı mesafeye müşteriden farklı para alınması gibi nedenler, her geçen gün Uşak’ta taksicilik sektörünün kazancını azaltıyor ve taksicilik mesleğine olan ilgiyi köreltiyor.

KORSAN ÇALIŞANLAR VAR

Geçmişte 250 illere dayanan taksici esnafı, bugün Uşak’ta 90’lı sayılara düştü. Duraklara giderek bu düşün nedenlerini araştırdık.

İşlerinin çok kötü olduğunu ifade eden bir taksici 'Şehir içi çalışan otobüs ve dolmuşlar artık yolcuların bavullarını da taşıyor. Bu araçlar şehrin bir ucundan diğer ucuna kadar gidiyor. Hal böyle olunca insanlar taksilere binmiyor' şeklinde yakındı.

Bir başa taksici esnafı ise ‘Taksicinin esas para kazanacağı zaman, gecenin geç saatleridir. Özellikle barlarda alkol alan insanlar ve buralarda çalışan kadınlar, başka araç bulamadığı için taksi ile gidip gelmekteler. Ancak geceleri taksi çağıran yok denecek kadar az. Çünkü korsan taksiler var. Bunların maliye kaydı ve diğer vergileri yok. Bu korsan taksilere önlem alınmadığı için gerçek taksici esnafı ekmek yiyemiyor” dedi.

Bir diğer taksici esnafı da kendi içlerinde yapılan yanlış uygulamalar yüzünden müşterinin taksici esnafından soğuduğunu belirtti. Taksici, ‘Ne yazık ki içimizde bazı meslektaşlarımız 10 bilemedin 15 TL olan mesafeye iki misli fahiş para alıyorlar. Özellikle otogar, havaalanı ve Dörtyol civarında bine müşteriler, bu konuda çok şikâyet ediyor’ şeklinde yakındı.

DURAK SORUNU

Taksici esnafının en çok yakındığı konuların başında durak sorunu geliyor. Daha önce Ali Biber Kahvesi ve Zümrüt cami tarafında bulunan durakların kaldırıldığını belirten taksiciler, ‘İş Bankası durağındaki 10 taksi varken burası ikiye bölündü.  5 Taksi burada 5 taksi belediye işhanı önünde bekliyor. Duraklarımız da yetersiz ve sıhhi koşullara elverişli değil’ bilgisini verdi.

Taksiciler, Uşak Belediye Encümen’in durakların birleşmesi yönünde bir karar aldığını duyduklarını ancak buna karşı olduklarını, çünkü kalabalık durakta hiç kazanamayacaklarını da öne sürdüler.

Taksiciler, Her sabah, eşlerinin, çocuklarının, anne babalarının hayır duasını alarak yola çıktıklarını, akşam geç saatlere kadar, bazen sabahlara kadar direksiyon salladıklarını ve bin bir güçlük içinde evlerine ekmek götürme mücadelesi verdiklerini belirten taksici esnaf Uşak gibi küçük bir şehirde, taksicilik yapmanın zorluklarından söz eden taksici esnafları mesleklerinin ne kadar meşakkatli olduğunu belirttiler.

Taksiciler son olarak, eve siftah yapmadan gittiği günler olduğunu belirterek, bu gidişle taksiciliğin tarihe karışacağından duydukları endişeyi dile getirdiler. 

Editör: TE Bilişim