Belkaya İçme suları ve Örencik Kaplıcası işletmecileri İl Özel İdaresi ile mahkemelik oldu. Belkaya İşletmecileri 2 yıldır kira ödemedikleri için mahkeme kararı ile tahliye olurken, suda bakteri olduğunu öne sürerek, İl Özel İdaresi’ni dava etti. Yaklaşık 8 yıldır, Örencik kaplıcasını işleten şirket de suda bakteri olduğu gerekçesiyle dava açtı.

Uşak İl Özel İdaresi’ne ait merkeze bağlı Belkaya Köyünde bulunan içme suyu tesisi ve Örencik Köyünde bulunan kaplıcalar, bir türlü işletmecilerine yar olmadı. Yıllardır, İl özel İdaresi tarafından ihale ile kiralanan iki işletmeciye de kiracı dayanmıyor.

TAHLİYE DAVASINI KAYBEDİNCE, “SUYA MİKROPLU” DEDİ

Konu hakkında İl Genel Meclisi üyelerine bilgi veren İl Genel Meclisi Başkanı Mehmet Nacar, “Belkaya işletmecisi iki yıldır, taahhüt ettiği işletme kira bedelini ödemiyordu. Kendisini iki kez ikaz ettik. Bu işletmeden elde ettiğimiz kira bedelinin yüzde 15’ni de köy tüzel kişiliğine veriyorduk. Uşak İl Özel İdaresi olarak, işletmeci hakkında tahliye davası açtık. İşletmeci davayı kaybetti” dedi.

Belkaya sularının işletmecisinin iki ortak olduğunu kaydeden Nacar, “Mahkeme tahliye kararı verince iki ortak ayrılıyor. Ortaklardan birisi de, “İçme suyunda mikroorganizmalar yani bakteri vardı” diyerek Uşak İl Özel İdaresi’nin kendisini kandırdığını belirtip dava açmış. Halbuki birkaç ay öncesine kadar, Belkaya sularının temiz olduğuna dair, Hıfzısıhha, İl Halk Sağlığı ve çeşitli üniversitelerden suların temiz ve sağlıklı olduğu yönünde teknik raporlar elimizde mevcuttur. Sanırım, işletmeci tazminat alabilmek için böyle bir dava açtı. Ancak, suyun temiz olduğuna dair teknik raporlar elimizde. Bir şey çıkacağını sanmıyorum” şeklinde konuştu.

“ÖRENCİK KAPLICALARINA “DEVRE TATİL YÖNTEMİ”

Benzer bir sorunun Örencik kaplıcalarında da yaşandığını kaydeden Nacar, buradaki yaşananlar hakkında şu bilgileri verdi:

İl merkezine 35 km. Uzaklıkta merkeze bağlı Örencik köyü sınırları içinde, Ankara-İzmir karayoluna 2 km mesafededir. Sıcaklığı 38 derece olan kaplıcada İl Özel İdare marifetiyle 52 adet apart otel, iki adet Osmanlı hamamı, üç katlı iş merkezi, açık yüzme havuzu, park ve oyun sahaları yapılmıştır. Burası bizden önceki İl Genel Meclisi tarafından yatırım yapılması koşulu ile ilk 10 yılı kira bedeli alınmadan, son 15 yılı kira ödemek koşulu ile 25 yıllığına kiraya verildi. Kiralayan şirket 8 yıldır burada masraf yaptı ve konuk kabul etmedi. Birkaç gün önce ziyaretime gelerek, kaplıcayı başka bir şirkete devretmek istediğini belirtti. Kaplıcayı devralmak isteyen şirket ise, en az 20 yıllığına kiralamak ve burada kar edebilmek için devre tatil sistemi uygulamak istediğini bana iletti” bilgiisni verdi.

Uşak Belediyesi, emekliye çayı 1 liradan satacak! Uşak Belediyesi, emekliye çayı 1 liradan satacak!

Nacar, “Örencik kaplıcasının işletmecisi de suda bakteri olduğu gerekçesiyle İl Özel İdaresi’ne karşı dava açmış. Örencik kaplıcası için de geniş bir analiz yapılmış,  hareket sistemi, dolaşım sistemi ve romatizmal hastalıkları banyo kürü şeklinde, mide karaciğer ve barsak hastalıklarına içme kürleri olarak iyi geldiğine dair raporlar düzenlenmiştir” dedi.

DEVRE TATİL NEDİR?

Devre mülk/devre tatil (veya diğer bir adıyla paylaşılan tatil sahipliği), bir tatil tesisi mülkünde normalde bir hafta veya daha uzun olan belirli bir süre için kullanım hakkını satın aldığınız bir uygulamadır. Devre mülk/devre tatil; nerede tatil yapacağınız, ne zaman yapacağınız ve tatil yerine gittiğinizde nasıl bir tatil yapmak istediğiniz konularında en üstün esnekliği ve en fazla seçeneği sunan tatil türüdür.   Devre mülk/Devre tatiller, ikinci bir ev alma imkânı bulunmayan veya bu belirsiz ekonomik dönemde bir mülke yüklü bir yatırım yapmak istemeyen milyonlarca ailenin bir tatil tesisine sahip olabilmesini sağlar.   Ayrıca devre mülk/devre tatil sahipleri, diğer tüm perakende müşterilerine göre daha güçlü tüketici koruma yasalarıyla korunmaktadır. 2011 yılında yürürlüğe giren yeni bir AB Devre mülk/Devre tatil Direktifi, devre mülk/devre tatil satışlarına daha sıkı denetlemeler ve düzenlemeler getirilmesini sağlamıştır. Devre mülk/devre tatili alıcılarının korunması için, yatırılan hafta ücretlerinin alınmasının yasaklanması ve alıcılara hiçbir parasal kayba veya cezaya maruz kalmadan sözleşmeden ayrılabilmelerini sağlayan 14 günlük bir vazgeçme süresi tanınması gibi düzenlemeler uygulanmaktadır. Diğer hiçbir perakende sektöründe bu ölçüde bir serbestlik sunulmamaktadır.

 

Editör: TE Bilişim