Kayaağıl 250 TL oldu, Hamamboğazı'nda 100 TL'den yola devam Kayaağıl 250 TL oldu, Hamamboğazı'nda 100 TL'den yola devam
  Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik; Nisan, Mayıs ve Haziran ayları için arz fazlası 180 bin ton çiğ sütün, süt tozuna dönüştürülmesine karar verildiğini açıkladı. Çelik, arz fazlası çiğ sütün süt tozuna dönüştürülmesi konusunda yaptığı yazılı açıklamada, sektör temsilcileriyle yapılan değerlendirmeler neticesinde Nisan-Mayıs-Haziran ayları için arz fazlası 180 bin ton çiğ sütün süt tozuna dönüştürülmesine karar verildiğini bildirdi. Faruk Çelik, bunun da yaklaşık 15 bin ton yağsız süt tozuna tekabül ettiğini kaydetti.
Çelik, "Arz fazlası çiğ sütün birlikler ve kooperatifler tarafından alımının yapılarak yağsız süt tozuna dönüştürülmesi ve üretilen yağsız süt tozunun sözleşme ve teknik şartname kapsamında birlikler ve kooperatiflerden satın alınarak değerlendirilmesi konularında uzlaşma sağlandığının" altını çizdi.  Bakan Çelik, yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi: “Et ve Süt Kurumu, 24 Mart 2016 tarihi itibariyle ilk resmi müdahale alımlarına başladı. Sütte arz fazlasını azaltmak ve düşen süt fiyatlarını Ulusal Süt Konseyi tarafından belirlenen referans fiyata getirmek amacıyla müdahale alımları sözleşme kapsamında birlik/kooperatifler aracılığı ile yağsız süt tozu alımı olarak gerçekleştiriliyor. Sözleşme yapan birlik veya kooperatifler, çiğ sütü üyelerinden referans fiyattan (1,15 TL/lt) almak ve belgelendirmek zorunda."
Et ve Süt Kurumunun sözleşme, teknik şartname ve kanuni mevzuat kapsamında uygun olan yağsız süt tozunu satın aldığını anlatan Çelik, sözlerini şöyle sürdürdü:  "Satın alınan yağsız süt tozları, ESK tarafından kiralanan depolarda muhafaza ediliyor. İzmir, Denizli, Muğla, Afyon, Aydın, Manisa, Uşak, Konya, Niğde, Kayseri, Sivas, Çorum, Amasya, Zonguldak, Burdur, Antalya, Mersin, Hatay, Çanakkale, Balıkesir, Sakarya, Osmaniye ve Tekirdağ başta olmak üzere ülke genelindeki tüm birlik ve kooperatifler ile sözleşme yapılmakta ve müdahale alımı devam etmektedir. 13 Mayıs itibarıyla birlikler veya kooperatifler aracılığıyla 56 bin ton çiğ süt alımı gerçekleşti. 12 süt tozu tesisinde, Et ve Süt Kurumu adına yaklaşık 4 bin 500 ton yağsız süt tozu üretildi. Üretilen yağsız süt tozlarının öncelikli olarak yurt dışına satışı planlanıyor." Çelik'in verdiği bilgiye göre, "Çiğ Sütün Değerlendirilmesine Yönelik Destekleme Uygulama Esasları Tebliği kapsamında desteklemeden (ton başına 4.500 TL) yararlanacak firmalar, Et ve Süt Kurumundan süt tozu satın alabilecek. 24 Mart 2016’da başlatılan arz fazlası sütün piyasadan çekilerek süt tozuna dönüştürülmesi faaliyetleri öngörülen tarihe kadar devam edecek. Müdahaleden önce bazı illerde 70 kuruş seviyelerine düşen çiğ süt fiyatları, ESK'nın müdahalesiyle, Ulusal Süt Konseyi tarafından referans fiyat olarak açıklanan 1.15 lira düzeyine geldi. Üreticimize alım ve ödeme garantisi sağlandı.”
Editör: TE Bilişim