MUSİAD tarafından Uşak’ta açıklanan Temmuz ayı SAMEKS verilerine göre; küresel ve ekonomik belirsizlikler yüzünden ekonomide risk ortamı devam ediyor. Takvim etkisinden arındırılmış bileşik endeks, 2014 Haziran ayına göre 0,5 azaldı.

Kısa adı MUSİAD olan “Müstakil İşadamları ve Sanayicileri Derneği” tarafından, her ayın son haftasında açıkladığı Satın Alma Müdürleri Endeksi (SAMEKS) verilerini MÜSİAD Uşak  Şubesinin ev sahipliğinde düzenlenen basın toplantısında MÜSİAD Genel Başkan Yardımcısı Nazım Özdemir ve MÜSİAD Genel Sekreter Yardımcısı Ahmet Akif Demirbaş tarafından açıklandı.

MUSİAD Uşak Şubesi tarafından düzenlenen, “Temmuz Ayı SAMEKS Verileri” açıklaması öncesi, “Has bahçe Polis Evi’nde MUSİAD üyeleri ve basın için bir kahvaltı düzenlendi. Kahvaltı sonrası, MÜSİAD Genel Başkan Yardımcısı Nazım Özdemir ve MÜSİAD Genel Sekreter Yardımcısı Ahmet Akif Demirbaş ve MUSİAD Uşak Şube Başkanı Nuri Arslan, SAMEKS Türkiye Geneli Temmuz ayı verilerini açıkladı.

“EKONOMİMİZ ŞU AN CANLI AMA DÜŞÜŞ DEVAM EDİYOR”

2012 yılının Ekim ayında başladıkları veri toplama çalışmalarının, 2013 yılının Ocak ayında düzenli bir şekilde raporlara dökülerek raporlama çalışmalarının başladığını belirten MÜSİAD Genel Sekreter Yardımcısı Ahmet Akif Demirbaş, SAMEKS verilerinin gelecek aylardaki ekonomik hareketler hakkında bilgi verdiğini söyledi.

Bin 100 iş yerinde tespit edilen havuz çalışmasında, 500 iş yerinin satın alma müdürleri ile yapılan veri çalışmasından akademisyenlerin de desteği ile bu bilgilere ulaşıp gelecek aylardaki karşılaşılacak sıkıntıları gördüklerini ifade eden Demirbaş,  "Takvim etkisinden SAMEKS Bileşik Endeksi, 2015 yılı Temmuz ayında bir önceki yılın ayına göre 0,5 azalmış ve 51,3 olarak gerçekleşmiştir. Endekste gözlenen bu azalışta bir önceki senenin aynı ayına göre sanayi sektörünün 0,8 puan, hizmet sektörünün ise 0,3 puan hız kaybetmesi etkili olmuştur” bilgisini verdi.

 Arındırılmamış SAMEKS Bileşik endeksinin; bir önceki aya göre 2,6 puan azaldığını belirten Demirbaş, “Bileşik endeks temmuz ayında 49,9 puana düştü. Endeks 50’nin altına düştüğünde ekonomide sıkıntılar var demektir.  Bu azalışta, ; önceki aya göre, sanayi sektörünün 2,7 puan, hizmet sektörünün ise 2,5 puan kaybetmesi etkili olmuştur” dedi.

Demirbaş, 2015 yılı Temmuz ayı SAMEKS verilerinde, sanayi sektörünün bir önceki yılın ayına göre 0,8 puan azalarak 52,4 değerine, hizmet sektörünün ise aynı dönemine göre 0,3 puan azalarak 50,8 puana indiğine dikkat çekti.

 

 

“YA HÜKÜMETİ KURUN YA DA BİR AN ÖNCE ERKEN SEÇİME GİDİN”’

MÜSİAD Genel Başkan Yardımcısı Nazım Özdemir, Türkiye ekonomisinin yılın ilk çeyreğinde, bir önceki yılın aynı çeyreğine göre %2,3 büyüyerek, 22 çeyreklik dönem boyunca aralıksız pozitif büyümesini sürdürürken 7 Haziran Genel Seçimi sonrası oluşan siyasi belirsizlik ortamından kaynaklanan bir hız kaybının sinyalini verdiğini söyledi. İç ve dış hadiseler nedeniyle yüksek seyreden Dolar/TL paritesinin, seçimden hemen sonra rekor seviyelere yükselmesinin, Haziran ayında piyasalar açısından olumsuz bir durum olduğunu belirten Özdemir, koalisyon hükümetinin kurulmasına yönelik söylemlerin, ‘erken seçim’ ihtimalinden daha ağır basmasının piyasalar tarafından olumlu karşılandığını ve seçimin hemen akabinde oluşan ‘belirsizlik’ ortamının yerini bir ‘bekleyiş’ ortamına bıraktığını ifade etti.

MUSİAD olarak hükümetin kurulması için tüm siyasi partilerle 7 Haziran seçimleri sonrası MUSİAD olarak görüştüklerini hatırlatan Özdemir, “Siyasetçilerden isteğimiz; ya bir an önce bir koalisyon hükümeti kurulması, ya da bir an önce erken seçime gidilmesidir. En kötüsü belirsizlik. Yoksa 2016 yılı bile ekonomi açısından kayıp bir yıl olacaktır” diyerek MUSİAD’ın talebini de dillendirdi.

 

Uşak Belediyesi’nin sosyal tesislerindeki ucuz çay ve yemek dönemi bitti! İşte zamlı fiyatlar! Uşak Belediyesi’nin sosyal tesislerindeki ucuz çay ve yemek dönemi bitti! İşte zamlı fiyatlar!

‘2015 GENELİNDE TÜRKİYE YÜZDE 3 BÜYÜME ORANINI YAKALAYACAKTIR’

Küresel ekonomik belirsizliklerin devam ettiğini hatırlatan Özdemir, “İç politik havanın seçim süreciyle hareketlendiği bir ortamda, yılın ilk çeyreğinde yıllık bazda %2,3 büyüyen Türkiye ekonomisi; siyasi belirsizliklerin kısa vadede ortadan kalkması ile birlikte, 2015 geneli için hedeflenen %3 büyüme oranını yakalayacaktır. Küresel ekonomide ise belirsizlik ortamı devam etmektedir. 2015 yılında küresel ekonominin toparlanma sürecinin yavaş bir seyir izleyeceği tahmin edilmektedir” dedi.

‘”YUNANİSTAN AVRO BÖLGESİNİ KARIŞTIRDI”

Ekonomik aktivitenin zayıf sürdürdüğü Avro Bölgesi’nde, 2015 yılı 1. çeyrek büyümesi %0,4oranında gerçekleştiğini söyleyen Özdemir, “Avrupa Merkez Bankası tarafından atılan adımlarla birlikte bölge ekonomisinde toparlanma işaretleri görülmeye başlandı. Mayıs ayında, enflasyonun yıllık bazda %0,3ile beklentiler paralelinde gerçekleşmesi, Avro Bölgesi’nin, kısmen de olsa, deflasyon riskinden uzaklaşmaya başladığına dair sinyaller vermektedir. Yaşadığı mali kriz derinleşen ve kreditörleri ile anlaşmazlıklarını bir türlü çözemeyen Yunanistan’ın, bankalarının ve Atina borsasının bütün haftayı kapalı geçirecek olması; Avro Bölgesi’nde ekonomik belirsizliğin sürmesine neden olmaktadır” şeklinde konuştu.

 

“KÜRESEL BELİRSİZLİK TÜRKİYE EKONOMİSİNE YARIYOR “

 

Amerika’da, GSYH büyüme oranının, %0,2 daralma olarak revize edildiğini beyan eden Özdemir, “FED’in 2015 yılı için büyüme beklentisi %2,3-2,7 aralığından %1,8-2,0 aralığına düşürmesi, faiz artışlarının daha yavaş gerçekleştirileceğine yönelik görüşleri desteklemektedir. Genel itibariyle küresel ekonomideki bu gelişmeler, elbette Türkiye’yi de etkilemekte ve ekonominin büyüme potansiyelini sınırlamaktadır. Bununla birlikte; küresel ekonomide belirsizliklerin sürdüğü böyle bir dönemde, Türkiye ekonomisi pozitif büyüme performansını sürdürmektedir” ifadelerini kullandı. SALİH KILINÇ

Editör: TE Bilişim