19 Eylül Gaziler Günü Kutlandı 

19 Eylül 1921 de TBMM tarafından Ulu Önder Atatürk’e “Gazi” unvanın verilmesi ile ilan edilen “gaziler Günü” Uşak’ta törenlerle kutlandı.

19 Eylül Gaziler Günü Atatürk Anıtı önündeki tören alanında kutlandı. 19 Eylül Gaziler Günü kutlama törenine Uşak Valisi Seddar Yavuz, Uşak Belediye Başkanı Nurullah Cahan, Uşak İl Jandarma Alay ve Garnizon Komutanı Albay Yusuf Yalçın, AK Parti Uşak Milletvekili İsmail Güneş, CHP Uşak Milletvekili Dilek Akagün Yılmaz, İl Emniyet Müdürü Ogün Toprak, Uşak Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sait Çelik,  Uşak Şehit Aileleri Dayanışma ve İnsan Hakları Derneği Uşak Şube Başkanı Şakir Çakır, , Muharip Gaziler Derneği Uşak Şube Başkanı İsmail Sayöz ve Türkiye Harp Malulü, Şehit, Dul ve Yetimleri Derneği Başkanı Nezih Börekçi, şehit aileleri ve gaziler katıldı. Çelenklerin konması, Saygı Duruşu ve İstiklal Marşının okunmasının ardından bir konuşma yapan Muharip Gaziler Derneği Uşak Şube Başkanı İsmail Sayöz, “Megola ideayı gerçekleştirmek ve bu suretle Türkleri yok etmek yunan ordusu 91 yıl önce bugün başkomutan Mustafa Kemal'in komutasındaki kahraman Türk Ordusu tarafından Sakarya meydan muhaberesinde hezimete uğratılmıştır. Bir yıl sonrada topraklarımızdan atılmıştır" dedi.

 Sayöz, "Sakarya meydan muhaberesi savaşın seyrini değiştirerek bugünkü hür Türk devletinin yolunu açmıştır. Türkiye Büyük Millet Meclisi Sakarya muhaberesinin muzaffer komutanı Mustafa Kemal'e zaferin anısına 19 Eylül 1921'de Mareşal ve Gazi unvanı vermiştir. Gaziler günü olarak kutladığımız 19 Eylül aynı zamanda muharip gaziler derneğinde kuruluş günüdür" diye konuştu.

Törenler, şehit ve gazi dernek başkan ve yöneticilerinin Vali Seddar Yavuz’u makamında ziyarete eden şehit ve gazi dernekleri başkanları Yavuz’a çiçek sundu.

“ATATÜRK’E GAZİLİK UNVANI BUGÜN VERİLDİ”

19 Eylül Gaziler Günü etkinlikleri Uşak Valisi Seddar Yavuz ve eşi tarafından şehit aileleri ve gaziler onuruna öğretmenevinde düzenlenen yemekle son buldu. Vali Yavuz burada yaptığı konuşmada duygularını şu sözlerle ifade etti:

“20. Yüzyılın başlarında ülkemizin dört bir yanının sarıldığı, topraklarımıza göz diken düşmanlarca kuşatıldığı bir dönemde, Samsun’dan Anadolu’ya geçerek Milli Mücadeleyi başlatan Devletimizin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’e, Sakarya Meydan Savaşından sonra 19 Eylül 1921 tarihinde Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından “Gazilik” unvanı verilmiştir. Büyük Öndere gazilik unvanının verildiği 19 Eylül tarihi devletimizin ve milletimizin gazilerimize duyduğu minnet ve şükran duygularının ifadesi olarak ülkemizde her yıl “Gaziler Günü” olarak kutlanmaktadır.

Şehitlik gibi gazilik de bizim inancımızda ve kültürümüzde ulvi bir makamdır. Vatanı, bayrağı, bağımsızlığı ve kutsal değerleri uğruna çıkılan yolda geri dönmeyen şehitlerimiz, onlar kadar cesur gazilerimiz bu cennet vatanın gerçek sahipleridirler.

Tarihin her döneminde olduğu gibi bugün de bereketli coğrafyamızda kardeşçe, birlik ve beraberlik içinde yaşamamızı, kalkınıp gelişmemizi, muasır medeniyetler seviyesine erişmemizi engellemeye çalışanlar, vatanımızın birliğini ve bütünlüğünü hedef alanlar, dün olduğu gibi bugün de Aziz Milletimizin azmi ve kararlılığı karşısında mağlup olacaklardır.

Uşak Öğretmenevi'nin merkezdeki binası dökülüyor! Binayı öğretmenler kullanamıyorlar! Uşak Öğretmenevi'nin merkezdeki binası dökülüyor! Binayı öğretmenler kullanamıyorlar!

Mukaddes değerlerimiz, bayrağımız, vatanımız ve milletimiz için tarihin her döneminde kahramanlık destanı yazan bu Aziz Milletin evlatlarının önünde saygıyla eğiliyoruz. Unutulmamalıdır ki Devletimizi ve Hükümetimizi temsilen bizler her zaman gazilerimizin, bu asil insanların yanlarındayız. 

Bu duygularla, başta Devletimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve onun silah arkadaşları olmak üzere, bu toprakları bizlere emanet eden tüm şehitlerimizi ve kahraman gazilerimizi şükranla anıyor, vefat eden gazilerimize Allah’tan rahmet, hayatta olanlara uzun ve sağlıklı ömürler diliyorum. “

 

 

 

 

 

 

 

 

Editör: TE Bilişim