TİRİTOĞLU PARKI'NDAKİ  AĞAÇLAR KURUYOR

Vatandaşlar; acilen tedbir alınmaması durumunda Tiritoğlu  Parkı’ndaki yarım asırlık ağaçların kuruyacağından endişe ediyor.

  Seyahatnamenin Anadolu, Suriye ve Hicaz kesimlerini anlatan 9. cildinde Evliya Çelebi  1671 yılında geldiği Uşak’ı şöyle anlatır:

"...ve bu şehrin bağ ve bahçesi çoktur ve ab-ı havasının letafetinden mahbub ve mahbubesine haddi hasır olmadığından Uşşak'ı çoktur. Anın için Uşşak şehri derler mahbubları Uşşak perestlerdir. Hakikatülhal bu şehre bir garibütdiyar kimesine gelüp bir iki gün mihman olsa elbette aşık olması mukarredir..."

Evliye Çelebi o tatlı üslubuyla diyor ki: “Uşak’ın bağ bahçesi çoktur. Her yanı yeşilliktir. Havası ve suyu çok güzeldir. Bu şehre gelip de iki gün kalanının aşık olması kaçınılmazdır.”

Uşak Güney Çevre yolu üzerinde meydana gelen kazada 2 otomobilin çarptığı yaya hayatını kaybetti Uşak Güney Çevre yolu üzerinde meydana gelen kazada 2 otomobilin çarptığı yaya hayatını kaybetti

Evliya Çelebi’nin tasvir ettiği Uşak yeşil cenneti olması gerekirken ne yazık ki yeşil alanlardan yeterince nasibini alamamış şehir. Allah’ın hikmeti toprağı rahat bıraksan neredeyse yeşil fışkıracak, her yandan çeşit çeşit fidanlar, ağaçlar kendiliğinden boy verecek. Ama nafile… Toprağı rahat bırakmayınca toprak yeşillenip boy veremiyor.

Tiritoğlu Parkı ve kentteki birçok asırlık ağaçlar, yanlış planlama sonucu kuruyor. Ağaçlar, köklerinin gömüldüğü betonlar yüzünden yeterince hava alamadığı için göz göre göre kuruyor.

Malum Tiritoğlu Parkı üzerinde sürekli projeler üretiliyor. En gözde yer orası ya, hizmet orada en çok göze çarpıyor ya.. Her gelen belediye yetkilisi oraya el atıyor, ama ne hikmetse çıkan sonuç ehil ellerden çıkmış gibi değil. Gelinen noktada da ağaçlar gözlerimizin önünde yok oluyor. Tiritoğlu Parkı’nda bulunan yaklaşık 30 ağaçtan 9’u tamamen kurumuş durumda. Bu ağaç katliamına kim dur diyecek?

Cumhuriyetin ilk yıllarında kent göbeğinde bir orman görünümünde olan Tiritoğlu Parkı, betonlaşma yüzünden kalan 30 kadar ağacı da kaybetmek üzere.  Vatandaşların yakınmaları üzerine, park alanında bulunan ağaçlardan 9 adedinin tamamen kurumak üzere olduğu görüldü.

Parktaki ağaçların ilgisizlikten kuruduğunu ifade eden vatandaşlar, “Yöneticiler her yıl ne kadar çok ağaç diktikleriyle övünürler. Önemli olan bakabileceğin kadar ağaç dikebilmektir. Tiritoğlu Parkı içindeki ağaçlar kurudu. Yetkililerin parkımızdaki ağaçlara el atmasını istiyoruz. usulen gelip bakıp gitmesinler, çözüm üretsinler” şeklinde yakındılar.

ASIRLIK ÇINARLAR DA TEHDİT ALTINDA

Ulu Cami avlusunda bulunan asırlık çınar ağaçlarının da aynı tehdit altında olduğunu söyleyen vatandaşlar, “Kentin birçok yerinde bulunan ağaçlar yanlış planlama sonucu betona gömüldüğü için kuruma ve yok olma tehlikesi ile karşı karşıya. Bu yeşillikler yok olmasın” talebinde bulundular.

GEREKEN YAPILACAKTIR

Tiritoğlu Parkında ve şehrin muhtelif yerlerinde bulunan ağaçların kuruması ile görüşlerine başvurduğumuz, Park ve Bahçelerden sorumlu Uşak Belediye Başkan Yardımcısı Ergün Kırdinli, ağaçların kurumasının hatalı planlama yapılmasından kaynaklandığını kabul ederek şunları söyledi:

“Ağaçlarda meydana gelen kurumaları birim olarak biz de tespit ettik. Park ve Bahçeler Müdürlüğüne gerekli talimatları verdim. Arkadaşlarımız bu konuda gerekli çalışmaları yapıyorlar. Kuruyan ağaçları kurtarmak ve sağlam ağaçlarında kurumaması için planlar hazırlıyoruz.”

 

 

Editör: TE Bilişim