TUBİTAK Fuarına Uşak Güvercinleri damgasını vurdu

En yüksek uçan ve havada en çok kalan güvercin türleri Uşak’ta yaşıyor.

Kanuni Sultan Süleyman Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi “TUBİTAK 4006 Fuarı”nda sergilenen projeler içerisinde en çok ilgiyi, sadece Uşak’ta yaşayan en yüksek uçan ve en fazla havada kalabilen güvercin türleri çekti. Ayrıca borik asitten üretilen yanmaz kumaş türü, siz evde yokken, cep telefonu ile her türlü kumanda yapabileceğiniz akıllı ev imalatı ve alttan ısıtmalı bebek beşiği gibi çok ilginç projeler bir gün açık kalan fuarda yer aldı.

BU GÜVERCİN TÜRLERİ SADECE UŞAK’TA VAR

İl Milli Eğitim Müdür Yardımcısı İlhan Hayran tarafından açılışı yapılan sergide, en çok ilgi çeken; Uşak’a has güvercin türleri oldu. Biyoloji Öğretmeni Özlem Tevfik koordinatörlüğünde Uşak’a özgü güvercin ırklarını tanıtmayı hedefleyen projede; 9-D sınıfında yer alan Yalçın Avcı (15) ve 10-F Makine Bölümünde eğitim gören Cihangir Coşkun (16) görev aldı.

Proje hakkında bilgi veren Öğretmen Özlem Tevfik, “ Amacımız, “Uşak’ın yerli ırkı güvercinlerine sahip çıkmak, tüm Türkiye’ye ve dünyaya tanıtmaktır. Uşak güvercinleri hem performansları hem de fiziki güzellikleri ile gerçekten beslenmeye değer bir ırk olduğunu anlatmaktır” dedi.

Uşak ırkı güvercinlerin 4 ana rengi olduğunu kaydeden Tevfik, “Beyaz, sarı, mor, arap ana renkleri vardır. Bu ana renklerden beyazların karakuyruk ve çeşitli ala varyasyonları, sarı, mor ve arabın akkuyruk varyasyonları vardır. Bir de bu renklerin, zamanla birbiriyle eşleşmesinden meydana gelen tamamen ayrı bir ırk rengi olarak Uşak’a has çiftlerimiz vardır. Tüm bunların dışında yanlış ve bilinçsizce yapılan eşleşmeler sonucu ortaya çıkan bozuk renk ve fiziğe sahip güvercinlere de rastlamak mümkündür” bilgisini verdi.

Uşak ırkı güvercinlerin havada 3 ila 5 saat kalabildiğini belirten Tevfik, “Aynı zamanda havada en yükseğe çıkan güvercin türüdür. Takla atmak gibi hiç oyun bilmezler. Ancak, sahiplerine çok sadıktır. Yıllar sonra bile evlerine geri dönebilir. En büyük düşmanları “Gelincik” dediğimiz hayvan türleridir. Uşak ırkı güvercin türleri mutlaka dünyaya tanıtılmalıdır. Banaz ilçesinde yaşayan işadamı Kürşat Ceylan, Uşak ırkı güvercinleri yaşatmak ve çoğaltmak için takdire şayan bir çalışmanın içindedir” ifadesini kullandı.

BBP Uşak Belediye Başkan adayı Mehmet Kahveci, Atapark'ta vatandaş ziyareti yaptı BBP Uşak Belediye Başkan adayı Mehmet Kahveci, Atapark'ta vatandaş ziyareti yaptı

YANMAZ KUMAŞA TEKSTİL ÜRETİCİLERİNDEN TALEP VAR

Kanuni Sultan Süleyman Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi “TUBİTAK 4006 Fuarı”nda Koordinatör Öğretmen Cemal Ongun nezaretinde, Teksitil Teknolojileri Bölümü öğrencileri Fatma Bozbey (17) ve Kamil Mücahit İlhan (18) tarafından hazırlanan,  Güç tutuşurluluk (yanmazlık) özellikli kumaş ise şimdiden Uşak tekstil sanayicilerinin ilgisini çekmiş durumda.

Borik asit mineralleri ile üretilen bu kumaş cinsi pamuklu ve polyester kumaşlara yangınlarda geç tutuşma özelliği kazandırıyor. Proje hakkında bilgi veren öğrenci Fatma Bozbey, “Teknoloji ve sanayileşmenin artması, toplu yerleşim bölgelerinin çoğalması, yangın riskni de beraberinde getirmektedir. Yangınlarda ilk 5 dakika içerisinde sıcaklığın 555 dereceye çıktığını göz önüne alırsak, bizim borik asitten ürettiğimiz kumaş 5 dakika içerisinde tutuşmayacak, böylece yangının söndürülmesi içinde zaman kazandırmış olacaktır” dedi.

Bozbey, Uşaklı tekstil üreticilerinin borik asitten yapılan yangına dayanıklı kumaşlara büyük ilgi gösterdiğini, bu kumaşlardan battaniye ve perde imalat etmek istediklerini de sözlerine ekledi.

FUAR DÜZENLEYEN OKUL SAYISI HER YIL ARTIYOR

Kanuni Sultan Süleyman Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi “TUBİTAK 4006 Fuarı” hakkında bilgi veren Okul Müdürü Seçkin Şentürk, “Bilim fuarları, öğrenmeye istekli, merak eden, araştırmacı, bilinçli bireylerin yetişmesine katkı sağlayan öğrenme metotlarından biridir. Bilim fuarları, genç beyinlerin bilimin önemini kavrayıp, birçok teorik bilginin gerçek yaşamdaki işleyşini fark etmesini sağlar. Fuarımızda sergilenen 32 projeyi, 66 öğrencimizi, 32 koordinatör öğretmen eşliğinde özevri ile hazırladılar” dedi.

TUBİTAK 4006 Fuarlarına TUBİTAK’ın maddi destek sağladığını belirten Uşak İl Milli Eğitim Müdür Yardımcısı İlhan Hayran da, bilim fuarını geçen yıl 13 okulun düzenlediğini bu yıl ise 36 okulda düzenlenmesinin memnuniyet verici olduğunu belirtti.

Editör: TE Bilişim