Uşak'ta İmam Hatipliler sokağa atıldı! Uşak'ta İmam Hatipliler sokağa atıldı!
ALİ ARASLI // Uşak’ta Mende Pazarı’nın bulunduğu mevkide yer alan, Karaali Camii’nin bulunduğu Yanık Sokak’taki asırlık çınar ağacı, Çanakkale gazisi ve kentteki ilk dökmeci Ahmet Dökmeci’nin yadigarı oldu. Bulunduğu sokağa ayrı bir hava katan asırlık çınar ağacının kurumaması ve böceklenmemesi için esnaf yoğun bir gayret gösteriyor. Hemen her mevsim ağacın ilaçları ve bakımı, torun Ahmet Dökmeci ve komşu esnaflar tarafından yapılıyor. Torun Ahmet Dökmeci, “Bu ağaç dedem Ahmet Dökmeci’den yadigar kaldı. Yaşatmak için elimizden geleni yapacağız” dedi. Uşak Manifaturacılar Esnaf Odası Şerif Çelik de, “Bu çınar ağacı, esnafın sembolü oldu” diye konuştu.



ÇANAKKALE GAZİSİ’NDEN UŞAK’A YADİGAR
Uşak’ın işlek noktalarından biri olan, Mende Pazarı mevkiindeki, Yanık Sokak’taki, Dökmeci Ahmet Dökmeci’nin işyerinin tam önünde yer alan çınar ağacı, 100 yılı aşkın süredir gölgesini vatandaştan esirgemiyor. Altında çay ocaklarının sıralandığı ve vatandaşın havanın güzel olduğu günlerde keyifle çayını yudumladığı çınar ağacını kente, Çanakkale gazisi dökmeci Ahmet Dökmeci kazandırdı. 1885-86 yıllarında, dünyaya gelen ve askerliğini Çanakkale, Batum, Bakü ve Buhara’daki savaşlarda geçiren Ahmet Dökmeci, İstanbul Zeytinburnu’ndaki tophanede dökme sanatını öğrenip, memleketi Uşak’a döndü. Askerden önce fidanını diktiği çınar ağacının boy vermeye başlaması üzerine, tüm bakımlarını yaptı. Ahmet Dökmeci’nin aynı bölgeye diktiği bir başka çınar ağacının ise zamanla yapılan imar düzenlemeleri nedeniyle yok olduğu belirtildi.



ESNAF ÇINAR AĞACININ YAŞAMASI İÇİN ÇALIŞIYOR
Çınar ağacının dedesinden yadigar kalmasının gurur verici olduğunu ifade eden torun Ahmet Dökmeci (53), “Dedem vakti zamanında bu ulu çınarı dikmiş ve bugün tüm Uşak’a miras kalmış. Şu anda vatandaşlarımız burada dinleniyor ve çayını içiyor. Bizler ulu çınarın gölgesinde esnaflık yapıyoruz ve ağacın tüm bakımlarını hep birlikte üstleniyoruz. Atalarımızın mirası olan ulu çınarımızı yaşatmak için son nefesimize kadar çabalayacağız” şeklinde konuştu. Dedesinin askerlikten ayrılınca aldığı Osmanlıca teskere belgesini de duvarına asan Ahmet Dökmeci, “Dedemin teskere belgesinin aslını, bize miras bıraktığı işyerimize astık. Buraya zaman zaman Çanakkale gezici TIR’ları geliyor ve bu evrakın fotokopisini alıyor” şeklinde konuştu.



Uşak Manifaturacılar Odası Başkanı Şerif Çelik ise; ulu çınarın kentin önemli simgelerinden biri olduğunu belirtti. Uşak Manifaturacılar Odası Başkanı Şerif Çelik, şöyle söyledi: “Esnafımız, ulu çınar konusunda çok duyarlı ve elinden geleni yapıyor. Özellikle bahar ve yaz dönemlerinde, çay içmeye gelen vatandaşımız çınarın altında hoş sohbetler yapıyor. Çınarımızın gelecek nesillere aktarılması ve yaşaması için birlikteliğimizi bozmadan üzerimize düşeni yapacağız”.

Editör: TE Bilişim