Clandıras canlanıyor,Pepuza beklemede

Uşak’a bağlı Karahallı ilçesinin en önemli turizm kaynaklarından olan Clandıras köprüsünde önemli gelişmeler yaşanırken, Hıristiyanlığın 8. mezhebinin merkez olarak varsayılan ve üzerinde kuvvetli delillerin olduğu Pepuza antik kenti için bekleme devam ediyor.

Karahallı Kaymakamı Sinan Aslan tarihi ipek yolunun geçiş noktalarından birisi olan Clandıras köprüsünün gelişimi ve tanıtımı  için güzel gelişmeler yaşandığını söylerken Pepuza antik kenti için gelecekte olumlu çalışmaların olacağını dile getirdi. Uşak’ın saklı hazinelerinin gün yüzüne çıkacağını kaydeden Aslan, Clandıras’ın ve Pepuza’nın da bu hazinelerden birisinin olduğunu ve üzerinde çalışıldığında turizm için çok önemli noktalar olacağını belirtti. Aslan, Karahallı ve Uşak’ın turizm açısından da gelişmesi için çabalarının devam edeceğini ifade etti.

Clandıras’ta Uşak’ın markası olacak

Clandıras köprüsünün Uşak için çok önemli bir yeri olduğuna dikkat çeken Aslan, “ Clandıras tarihi ipek yolunun bir parçası olma özelliği ile çok önemli bir konumda yer alıyor. Fakat yıllarca bu tarihi yer adeta unutulmuş bir durumda. Ayrıca tarihi köprü Uşak için diğer önemli alanlardan birisi olan ve dünyanın en büyük ikinci kanyonu olan Ulubey kanyonlarının devamı niteliğinde. Böylesine önemli olan ve turizm açısından son derece değerli alanların kazandırılması gerektiğine inanıyoruz. çalışmalarımıza da bu yönde hız verdik diyebiliriz. Bizim çalışmalarımıza Uşak Valiliği olarak desteklerini verecekler. Clandıras Uşak’ın bir markası haline getireceğiz. Bölgemizin en güzel yerlerinden birisi olan Clandıras’ın şu an için bakıma ihtiyacı var. Bizler zaten köprümüzün gerekli tadilatını yaptırdık şimdi çevre düzenlemeleri ile ilgili çalışmalara başladık” dedi.

Turistler için turlar düşünüyoruz

Clandıras’ın tarihi özelliği nedeni tekrar canlanacağını dile getiren Kaymakam Aslan,” Clandıras’ın unutulmuşluğunu üzerinden atacağız. Bu konuda elimizden gelen çalışmaları yapmayı planlıyoruz. Önemli olan bu bölgeye turistleri çekmek diye düşünüyorum. Turizm açısından turistleri bölgemize çektiğimizde ilimizin daha çok tanınacağına inanıyorum. İleriye yönelik planlarımızın içine bu çalışmamızı da aldık. Nasıl ki Denizli ili Pamukkale için turlar düzenliyorsa aynı işi bizde yapabiliriz diye düşünüyorum. İleride turlar için önemli adımlar atacağız. Yapacağımız turlarla tarih açısından çok önemli olan Clandıras’ı yabancı turiste tanıtıp turizmi ilimizde ve ilçemizde canlandıracağız” dedi.

Pepuza için beklemedeyiz

Karahallı’da Clandıras haricinde daha farklı tarihi zenginlikler olduğuna da dikkat çeken .Aslan,” İlçemiz sınırları içerisinde yer alan Pepuza antik kenti gerçekten ortaya çıkarılırsa turizm bölgemizde çok olumlu ve güzel gelişmeler gösterecektir. Pepuza Hıristiyanlığın kayıp mezhebi olarak bilinen Montanizm’in başkenti olarak adlandırılıyor. Henüz bu konuda önemli çalışmalar yapılmadı. Çünkü bu alanda bir çok sorun ile karşı karşıya kalıyoruz. Şu an için Pepuza antik kentinde sadece mağaraları görebiliyoruz. Kazaı çalışmaları için henüz bir çalışma yapılmadı. Göreve gelmeden önce Amerikalı profesörlerin bu alanda çalışmalar yaptığını biliyoruz. Fakat bu çalışmaların akibetinden henüz bir haberimiz olmadı. Bu bölgenin canlanması ve kazı çalışmalarının yapılmasını çok istemekteyiz. Fakat kazı yapılacak alanın üzerinde  köylünün arazi bulunması, çalışmaların uzun bir dönemi kapsayacak olması nedeni ile maddiyatın gerekli olması ve sponsorlar bulunması gibi çalışmaların olması gerekiyor. Bununla birlikte bakanlığın kazı için gerekli onayının alınması gerekmektedir. eğer bunlar gerçekleşirse Uşak’ta turizm açısından bir miladın yaşanacağını  düşünmekteyiz” diye konuştu.

 

Uşak'ta memurlara sendika değiştirten para için imzalar atıldı Uşak'ta memurlara sendika değiştirten para için imzalar atıldı

KUTU...

Clandıras

Karahallı İlçemizde olup Banaz Çayı üzerindedir.Lidyalılar tarafından Kral yolu üzerinde yaptırılmıştır.Kemer uzunluğu 24 m., derinliği 17 m., eni 1.75 m dir.Kalemle işlenmiş kemerin taşları zivanalı olarak birbirine kenetlendirilmiştir.

Pepuza

Montanbizm’in erken dönem hristiyanlık inancında MÖ. 156’lı yıllarda Manisa Alaşehir civarında ortaya çıktığını, kurucularının Montanus ve iki ruhani kadın olan Maximilia ile Priscilla olduğunu, Montanus’un kendini peygamber ilan ettiğini ve Pepuza’yıda merkez olarak seçtiği belirtilmektedir. Pepuza’nın zaman içinde Montanizm’in idari merkezi olduğu ve bölgenin dışında yaşayanlar için bir çeşit Montanizt Vatikan gibi bir haç merkezine gelmiştir. Uşak’a bağlı Karahallı ilçesinin Karayakuplu köyünde yapılan kazı çalışmalarında Montanizm’in merkezinin bu bölge olacağına dair kuvvetli deliller ortaya çıktı. Uşak Müzesi’nde yer alan bir mermer üzerinde bulunan yazıttan yola çıkıldığında da Pepuza’nın Karahallı ilçesinde olduğu belirtilmektedir.

Editör: TE Bilişim