Uşak'ın en değerli yeri olarak görülen Bölme ve Elmacık'ta arsası olanlar yandı! Beş para etmiyor! Uşak'ın en değerli yeri olarak görülen Bölme ve Elmacık'ta arsası olanlar yandı! Beş para etmiyor!
 DİSK Genel Başkanı Kani Beko: “Şimdi İşçiler Konuşacak”

DİSK Genel Başkanı ve Dev Maden Sen Genel Başkanı Tayfun Görgün, Uşak’a gelerek maden sektöründe çalışan işçilerle örgütlenme ve iş güvenliği konusunda söyleşi yaptılar. DİSK Genel Başkanı Kani Beko, Salih Kılınç’a verdiği özel röportajda, işçilerin sendika seçme iradesinin sandıkta referandumla belirlenmesi gerektiğini kaydetti.

Kısa adı “DİSK” olan Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu Genel Başkanı Kani Beko ve Dev Maden Sen Genel Başkanı Tayfun Görgün, Uşak’a gelerek maden sektöründe çalışan işçilerle Atatürk kültür Merkezi’nde bir söyleşi gerçekleştirdiler.

Uşak’a geliş nedenleri, hakkında bilgi veren Görgün, “Genel başkanımız sayın Kani Beko’nun da katıldığı bu söyleşide Uşak’ta madencilik sektöründe çalışan çok sayıda emekçimizin sorunlarını dinlemek, onlarla örgütlenme çalışmaları yapmak, iş ve işçi güvenliği konularında söyleşi yapmak için  bulunuyoruz” dedi.

“SENDİKA SEÇME İRADESİ SANDIKTA BELİRLENSİN”

Disk Genel başkanı Kani Beko, özel olarak yaptığımız röportajda, Şimdi işçilerin konuşma zamanı” diyerek / Haziran seçimlerinin geride kaldığını, kurulacak hükümetin bundan sonra DİSK olarak taleplerini yerine getirmesini beklediklerini açıkladı. Beko taleplerini, seçim hakkındaki görüşlerini ikili sohbetimizde şöyle aktardı:

“Türkiye’de işçi sınıfı 35 yıldır 12 Eylül askeri darbesinin ve onun ürünü olan yasların baskısı altındadır. Bu sistemde devlet, işçi ve işveren arasındaki ilişkiye sanki kendisi de bir aktörmüş gibi dahil oluyor. Bunu da özellikle sendikal harekete çeki düzen adına vermek adına yapıyor.  Sendikal barajlar adı verilen sistem işçinin sendika seçme ve sendikal haklarını kullanma yönünde bir engel olarak yükseliyor.

Yapılacak iş çok açık ve nettir. İşçi sendikasını kendi özgür iradesi ile belirlemeli. Hangi sendikaların işçiler adına toplu sözleşme yapacağını bakanlık koridorlarında değil, fabrikaların önüne sandık koyarak işyerlerinde, “REFARANDUM” ile belirlenmelidir.

“HALK BAŞKANLIK DAYATMASINA HAYIR DEDİ”

13 yıldır her seçim bir öncekinden daha adaletsiz bir seçim olarak yaşandı. 7 Haziran 2015 seçimi ise 12 Eylül darbe Anayasasının oylandığı 1982 referandumunun ardından görülen en adaletsiz seçim oldu. Tüm adaletsizliklere rağmen iktidar partisinin oyları bir önceki genel seçimlere göre 9 puan azaldı. Bu seçim sonuçları, işçilerin, işsizlerin, emeklilerin, köylülerin, gençlerin, kadınların ve bu topraklarda ötekileştirilmek istenen her kesimin rahatsızlıklarını göstermiş ve halkın  yüzde 60’ı AKP politikalarına ve “başkanlık” dayatmasına “Hayır” demiştir.

“2015 YILINDA 2 SOMA KATLİAMINDAN FAZLA İŞÇİ ÖLDÜ”

Tek adamın yönettiği şirket rejimi projesi bu seçimde iflas etmiştir. Emekten, barıştan, demokrasiden yana partiler toplam olarak mecliste daha güçlü temsil edilmektedir. Emek ve demokrasi güçlerine bu aşamadan sonra daha fazla sorumluluk ve görev düşmektedir. 2015 yılında şu ana kadar 2 Soma katliamından fazla işçi öldü. Eğer iş güvenliği önlemleri alınsaydı, eğer insan hayatı paradan daha önemli olsaydı bu arkadaşlarımız aramızda olacaktı.

Bu ülkede taşeron cehennemi hızla büyüyor. Bu da yetmiyor. Özel İstihdam Büroları ile işçileri köle gibi alıp satmak istiyorlar. Kıdem tazminatını kaldırıp işçiyi işten

atmayı daha ucuz hale getirmek istiyorlar. İçinde bulunduğumuz süreçte konfederasyonumuzun görevi, AKP’nin seçimden sonraya ertelediği ve sermayenin ısrarla talep ettiği kıdem tazminatının gaspı ve kölece çalıştırmanın yaygınlaşması gibi işçi sınıfına yönelik saldırı programlarına karşı uyanık olmaktır.

Bizim görevimiz 12 Eylül’ün koyduğu ve AKP’nin koruduğu sendikal barajları yıkmaktır; grev ve toplu sözleşme haklarımıza sahip çıkmak, onları geliştirmektir. Bizim görevimiz işçilerin hür iradeleriyle sendikalara üye oldukları, referandum ile sendikalarını seçtikleri bir sendikal düzen için mücadele etmektir. Gün icazetli sendikacılığa karşı DİSK’te birleşme günüdür. Gün, 15-16 Haziran 1970’teki kararlılığı gösterme, “İnadına sendika, inadına DİSK diye haykırma günüdür.”

DİSK Başkanı Kani Beko kimdir?

Makedonya’da 1953 yılında doğdu. Ortaokulu İzmir Karşıyaka Şemikler’de bitirdi. 1972 yılında Karşıyaka Kültür Dayanışma Dernek Başkanlığı, 1975 yılında DİSK Tekstil Sendikasında işyeri baş temsilciliği yaptı. 29 Mart 1977′de Genel-İş Sendikası’na üye oldu.

12 Eylül darbesi sonucu Genel-İş Sendikası kapatıldıktan sonra ESHOT Troleybüs Atölyesi’nde 7 yıl Belediye-İş Sendikası’nda baş temsilcilik yaptı. 1995 yılında İzmir 4. Bölge Şube Sekreterliğine, 1996 yılında Bölge Şube Başkanlığına ve 1999 yılında tekrar Bölge Şube Başkanlığına seçildi. 2001 yılında DİSK Ege Bölge Temsilciliğine, Kasım 2003 yılında da yeniden Bölge Başkanlığına seçildi. 2004′ten itibaren Genel-İş Genel Sekreterliği’ni yürütmeye başladı.

7 Nisan 2013′te yapılan seçimlerde, oylamanın ikinci turunda DİSK Başkanı seçildi.

                                                                        SALİH KILINÇ (ÖZEL HABER)

Editör: TE Bilişim