USAKPORT.COM // Uşak Deri OSB’nin tehlikeli atıklar statüsüne giren ve arıtma tesisinden çıkan katı atıkları doğaya bırakmasını fotoğraflayan gazetecilere, “Burada fotoğraf çekmek yasak” denildi. Yetkililer, “Peki buraya bu atıkları dökmek serbest mi?” sorusuna her hangi bir yanıt vermedi.

Uşak Deri Karma Organize Sanayi Bölgesi’nde bulunan vahşi katı atık toplama alanı, doğa için tehlike arz ediyor. Uşak İnternet Medyası Platformu’nun incelemelerde bulunduğu katı atık toplama sahasına her gün yaklaşık olarak 400 ton atık boşaltılıyor. Kamyon kasaları ve traktör römorkları ile taşınan atıkların büyük bölümünü, arıtma tesisinden çıkarılan çamur teşkil ediyor. Deri, tekstil ve yün yıkama sırasında kullanılan kimyasal ürünlerle temas eden katı atıkların bertaraf edilmemesi durumunda, doğa için büyük bir sorun olacağı dile getiriliyor. Yetkililer, söz konusu atıkların doğaya bırakılmasının kanunlara aykırı olduğunu ve tek çözümün atıkları bertaraf edecek bir tesisin oluşturulmasıyla sağlanacağını vurguluyor.


UŞAK İNTERNET MEDYASI PLATFORUMU ÜYELERİNE YASAK!

Uşak Deri Karma OSB’deki vahşi katı atık toplama sahasında inceleme yapan Uşak İnternet Medyası Platformu üyeleri, kötü koku, taşlı ve tozlu yollar, çöp dağları ve yanı başında ağaçların bulunduğu sahaya girdi. Burada her gün arıtma tesisi ve diğer alanlardan çıkan katı atıkları taşıyan araçları, çöp yığınlarını  fotoğraflayan gazeteciler, daire çizen siyah ve taşlı yolun sonuna kadar gitti. Bu sırada söz konusu sahaya, arıtma tesisinden getirilen kek şeklindeki, kimyasal ürünlerle iç içe geçmiş katı atığı bir kamyon olduğu gibi bıraktı. Görüntüleri alan ve sahadan ayrılmak isteyen gazetecilere, yetkililerden şu uyarı geldi:

“Burada fotoğraf çekmek yasak!”.



ÇÖP DÖKMEK YASAK DEĞİL Mİ?

Uşak'ta 1 kişi daha gölete düşerek can verdi! Karaağaç ve Kızılcasöğüt göletinde hiçbir önlem yok! Uşak'ta 1 kişi daha gölete düşerek can verdi! Karaağaç ve Kızılcasöğüt göletinde hiçbir önlem yok!

Yetkililerle konuşan gazeteciler, “Burada fotoğraf çekmek yasak, peki buraya katı atıkları bırakmak yasak değil mi? Yoksa bununla ilgili özel bir izin mi var?” sorusunu yöneltti. Gazetecilerin sahadan çıkmasını isteyen yetkililer, bu soruya her hangi bir yanıt vermedi. Gazeteciler fotoğrafları yetkililer gelmeden önce çektikler. Yetkililer, gazetecilerin sahanın dışına çıkması gerektiğini ifade etti ve bunun üzerine katı atık sahası terk edildi. 


ÇEVRECİLER: BU ATIKLAR DOĞAYA BIRAKILAMAZ, İL ÇEVRE MÜDÜRLÜĞÜ İŞLEM YAPMALI

Konuyla ilgili görüştüğümüz ve katı atık bertaraf tesislerinden daha önce görev almış bir çevre mühendisi, “Bu atıkların doğaya salınması çok sakıncalı ve yasal değil. Görüntü bakımından çamura benzeyen bu atıklar, içinde türlü türlü kimyasal malzemeleri barındırıyor. Bu atıkları normal çöp deponi alanları dahi kabul etmiyor. Çünkü, hiçbir şekilde işlem yapılamıyor ve bulunduğu sahada hiç bozulmadan kalıyor. Fakat toprakla teması durumunda doğaya inanılmaz derecede zararları oluyor. Şu anda Uşak İl Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü ekiplerinin buraya ceza vermesi lazım” dedi.


BİR YIL İÇİNDE UŞAK’IN KATI ATIK BERTARAF TESİSİ DOLAR

 “Bunların yakımı için özel tesisler oluşturulmalı ve doğaya zarar vermeden bertaraf edilmeli” diyen çevre mühendisi, şöyle devam etti: “Bu atıkları gömmeye kalkmak, sorunu halının altına süpürmektir. Halının altındaki kir ve toz bir süre sonra bulunduğunuz ortamı dayanılmaz kılar ve rahatsızlık verir. Bu nedenle atıkların evsel atıklarla aynı bölgeye gömülmesi son derece sakıncalı ve ancak ömrü 1 yıl olacak bir iş. Bunun yerine maliyeti yüksek, fakat uzun vadede sorunu kökünden çözecek bir çözüm var. Özel bir yakma ve bertaraf etme tesisi”. 

Editör: TE Bilişim