Uşak’ta kamu yararına çalışarak cezasını çeken ve ev hapsi cezası alanların sayısı açıklandı

Uşak Denetimli Serbestlik Müdürlüğü, Uşak’ta 184 hükümlünün kamu yararına çalışarak cezasını çektiğini 35 hükümlünün de ev cezası çektiğini açıkladı.

Uşak Cumhuriyet Başsavcılılığı tarafından yapılan yazılı açıklamada Uşak Denetimli Serbestlik Müdürlüğü’nün 2015 yılı çalışmaları hakkında bilgiler verildi.

Uşak Denetimli Serbestlik Müdürlüğü 2015 yılında bin 570 kişiye infaz uyguladı. İnfaz işlemi uygulanan bin 526 dosyanın infaz işlemini tamamlayarak iade etti. Ellerindeki bin 642 dosyayı da 2016 yılına devretti. Kamu yararına hizmetlerde ücretsiz çalışarak cezasını çeken 184 hükümlü olduğu bildirilirken, 438 yükümlünün hakkında uyuşturucu-uyarıcı madde ile ilgili olarak tedavi ve denetimli serbestlik tedbirinin yerine getirilmekte olduğu; adli kontrol altındaki 461 yükümlünün infaz işlemlerinin gerçekleştirilmekte ve 35 yükümlü hakkındaki konutta infaz kararlarının yerine getirilmekte olduğu açıklandı.

ALKOL VE UYUŞTURUCU MÜPTELALARI NIN DA TEDAVİSİ SAĞLANIYOR

Uşak Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından basın kuruluşlarına yazılı olarak gönderilen açıklamada, “2006 yılının başında kurularak çalışmalarına başlayan Uşak Denetimli Serbestlik Müdürlüğünün, her geçen gün biraz daha büyüyerek faaliyetlerine devam ettiği belirtilen açıklamada şu bilgilere yer verildi:

Yalım'ın meclis üyesi adayı Kudret Yörük: Şovu bırakın, emekliye 1000 lira sözünüzü tutun Yalım'ın meclis üyesi adayı Kudret Yörük: Şovu bırakın, emekliye 1000 lira sözünüzü tutun

 “2005 yılında gerçekleştirilen geniş kapsamlı düzenlemeler ile ceza adalet sistemimize dahil olan denetimli serbestlik "Mahkemece belirtilen koşullar ve süre içinde, denetim planı doğrultusunda şüpheli, sanık veya hükümlünün toplumla bütünleşmesi açısından ihtiyaç duyduğu her türlü hizmet, program ve kaynakların sağlandığı toplum temelli bir uygulamayı" ifade etmekte olup bu kapsamda hükümlülerin suç işlemesine neden olan davranışlarının düzeltilerek, tekrar suç işlemelerinin önlenmesi, ceza infaz kurumundan salıverilen hükümlülerin takip edilmesi, madde bağımlılarının rehabilitasyonu, mağdurların uğradıkları zararın giderilmesi ve bu yolla toplumun korunması hedefleniyor.

Bu hedeflere ulaşmak için, tüm ağır ceza merkezlerinde teşkilatlanan denetimli serbestlik müdürlüklerinde infaz, eğitim ve iyileştirme, yardım ile denetim çalışmaları birlikte yürütülüyor. Genel olarak haklarında hapis cezası dışında bir mahkeme veya savcılık kararı bulunan kişilerle ilgili infaz çalışmaları müdürlüklerce yerine getirilmekte. Kamuya yararlı çalışma, adli kontrol, konutta infaz, madde bağımlılarına yönelik tedavi ve denetimli serbestlik kararları bu kararlardan ön plana çıkanlar. Edinilen bilgilere göre Uşak Denetimli Serbestlik Müdürlüğünde de 2015 yılı içerisinde toplam 1570 kişiye ilişkin planlama yapılarak infaz işlemlerine başlanmış, 1526 dosyanın infaz işlemleri tamamlanarak iade edilmiş ve 1642 kişiye ilişkin dosya da 2016 yılına devretmiş. Bahsi geçen bu infaz çalışmaları kapsamında Uşak Denetimli Serbestlik Müdürlüğünce halen 184 yükümlünün kamu kurumları ile imzalanan işbirliği protokolleri çerçevesinde, kamuya yararlı işlerde ücretsiz olarak çalıştırılmakta olduğu; 438 yükümlünün hakkında uyuşturucu-uyarıcı madde ile ilgili olarak tedavi ve denetimli serbestlik tedbirinin yerine getirilmekte olduğu; adli kontrol altındaki 461 yükümlünün infaz işlemlerinin gerçekleştirilmekte ve 35 yükümlü hakkındaki konutta infaz kararlarının yerine getirilmekte olduğu edinilen bilgiler arasında.

“EĞİTİM VE İYİLEŞTİRME ÇALIŞMALARINA AĞIRLIK VERİLİYOR”

Uşak Denetimli Serbestlik Müdürlüğü'nce özellikle yükümlülere yönelik yürütülen eğitim ve iyileştirme çalışmalarına ağırlık veriliyor. Bu kapsamda, gerçekleştirilen değerlendirme ve planlamanın ardından, yükümlülerin ihtiyaçlarına uygun eğitim ve iyileştirme çalışmaları, görevli denetimli serbestlik uzmanlarınca (Psikolog, sosyolog ve öğretmenler) yerine getiriliyor. Bu çerçevede gerçekleştirilen çalışmalara yükümlüler ile yapılan bireysel görüşmeler ile başlanıp grup çalışmaları ve seminer ile devam edilmekte olup ayrıca kişisel gelişim sağlamaya ve boş zaman yapılandırmaya yönelik kamu kurum ziyaretleri, huzurevi ve müze ziyaretleri, kütüphanede kitap okuma etkinliği, sportif faaliyetlere katılım sağlanması, ağaç dikim etkinliği gibi çalışmalar da gerçekleştirilmekte. Uşak Denetimli Serbestlik Müdürlüğü'nün bu çalışmaları Uşak Belediyesi, İl Müftülüğü, Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü, İl Milli Eğitim Müdürlüğü, Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğü, Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü, Orman İşletme Müdürlüğü, Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu ve KOSGEB gibi birçok kurumla birlikte gerçekleştiriyor olması dezavantajlı grupların ıslahında kurumlar arası işbirliğinin önemini gösteriyor.

REHABİLİTASYON VE MESLEK EDİNDİRME ÇALIŞMALARI

Öte yandan gerek Uşak Denetimli Serbestlik Müdürlüğü'nce ve gerekse sekretarya hizmetleri  Müdürlükçe yürütülen Uşak Cumhuriyet Başsavcılığı Koruma Kurulu aracılığı ile suçtan zarar gören mağdurlar ile hükümlü ya da eski hükümlülere yönelik yürütülen yardım çalışmaları da oldukça  dikkat çekici. Uşak Cumhuriyet Başsavcı Vekili başkanlığında Uşak Belediyesi, Uşak Barosu, ilgili kamu kurumları, meslek odaları, kamu bankaları ile Uşak Şeker Fabrikası yöneticilerinden oluşan Koruma Kurulu her üç ayda bir olağan olarak toplanarak hükümlülerin rehabilitasyonuna, bir iş sahibi olmasına, toplumla tekrar bütünleşmesine ve suçtan zarar gören kişilerin suç nedeniyle uğradıkları sosyal ve ekonomik sorunların çözümüne yardım sağlamaya, çocuk ve genç hükümlülerin öğrenimlerine devam etmelerini sağlamaya yönelik kararlar alıyor. Koruma Kurulu'nun gündeminde  hükümlülerin meslek sahibi ve ardından iş sahibi olmalarını sağlayacak meslek edindirme kurs projelerine ayrı bir önem veriliyor. Bu projelerden birisi olan Kaynakçılık Meslek Edinme Kurs Projesinin, Koruma Kurulu'nun Şubat Ayı toplantısında alınan karar çerçevesinde Denetimli Serbestlik Müdürlüğü'nce hazırlanarak hayata geçirildiği öğrenildi.

KURS VE EĞİTİM ÇALIŞMALARI

Proje kapsamında Uşak Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü, İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve Denetimli Serbestlik Müdürlüğü işbirliğinde haklarında denetimli serbestlik tedbir kararı bulunan, herhangi bir işi ve mesleği olmayan hükümlülerin meslek edinmelerini ve neticesinde iş bulabilmelerini sağlamak amacıyla, 02/03/2016 tarihinde, 12 kursiyerin katılımı ile toplam 354 saat sürecek olan “Kaynakçılık Meslek Edinme Kursu” açıldı.

Kurs, kursiyer ve eğitici giderleri Uşak Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü tarafından karşılanan ve Uşak Kanuni Sultan Süleyman Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Metal Atölyesi'nde devam eden kursa, Uşak Cumhuriyet Başsavcısı Mustafa Gümüş,  başkanlığındaki bir heyet ile ziyaret gerçekleştirildi. Uşak Denetimli Serbestlik Müdürlüğü koordinesinde gerçekleştirilen bu ziyarete Uşak Cumhuriyet Başsavcı Vekili ve Koruma Kurulu Başkanı Hacı Aykut Aydın, Cumhuriyet Savcısı Mustafa Cevher, Denetimli Serbestlik Müdürü Nedim Kılıç, İl Milli Eğitim Müdürü Bülent Şahin, Çalışma ve İş Kurumu İl Müdür Vekili Emin Gahraman, Kanuni Sultan Süleyman Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Müdürü Seçkin Şentürk, Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Üyesi Ahmet Demirci ve Uşak Belediye Başkan Yardımcısı Hakan Uludağ katıldı. Kursiyerlerin motivasyonun sağlanması ve çalışmaların yerinde görülmesi amacı ile yapılan ziyaret sırasında ihtiyaç sahibi 12 kursiyere Uşak Belediye Başkanlığı'nca temin edilen gıda yardım kolisi ve Uşak Ticaret ve Sanayi Odası'nca temin edilen birer takım iş kıyafeti ve birer çift ayakkabı yardımı yapıldı. Ziyaret sırasında eğiticiler ve kursiyerler ile sohbet eden Uşak Cumhuriyet Başsavcısı Mustafa GÜMÜŞ, yaptığı konuşmada, özellikle dezavantajlı gruplara yönelik bu tür çalışmaların toplum barışı açısından çok önemli olduğunu ifade etti. Katkısı bulunan tüm kurum ve kuruluşlara teşekkür eden Cumhuriyet Başsavcısı Mustafa Gümüş, kursiyerlerden bu çalışmanın değerini bilerek devamsızlık yapmadan mesleği öğrenmek için ellerinden gelen gayreti göstermelerini istedi.

           

 

Editör: TE Bilişim